jerry1234 Napisano 24 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 Siema w dobie zarażania ludzi z pracy cyklozą kilku moich współpracowników kupiło rowery, jednym z nich jest Unibike Elite. Po miesiącu użytkowania moj kolega chwali swoj sprzęt, a i moim skromnym zdaniem Elite jest dobrą propozycja za 2 koła :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ohlaw Napisano 25 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2008 Witam. Proszę o radę specjaistów. Waham się między Trekiem 4400 a 4500 a 4300 Disc ewentualnie GF Wahoo powiedzmy Disc. Jeżdz głównie po lesie, lekkie wzniesienia i zjazdy, trochę błota... no i fajnie by było gdyby po asfalcie też się dało troszkę pojeździc. Z góry dziękuje za pomoc. P.S. Czy rama 19,5 mi wystarczy. Mam 183 cm. wzrostu, ale jak powiedział pan w salonie Kellysa (którego już skreśliłem - tzn marke) liczy się ,,długość nóg" a nie wysokość. Mam dość długie nogi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariell Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 No to chyba się zdecyduje na Unibike. Jednak mam mały problem z moją drugą połówką Też chce nowy sprzęt, co bym sam nie jeździł i nie wiem co jej wybrać. Też Unibike, czy może coś innego. Jest trochę kobiet na forum więc może macie jakies swoje ulubione modele. PS. W sklepie w którym ja kupuje, koleś ciągle powtarza, żebym brał albo flite albo salamandra http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...7&pID=15378. Warto ? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 28 Lipca 2008 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2008 To już lepiej weź Flite. Dla dziewczyny proponuję to samo - ewentualnie w innym rozmiarze ramy. Kupując 2 rowery u jednego sprzedawcy, masz bardzo mocną podstawę do negocjowania konkretnego upustu . A jeśli nie - poprzeglądaj forum, jest tu dużo tematów o rowerach dla kobiet w różnych przedziałach cenowych. Pozdrówko bliźniacze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Jest to mój pierwszy post na tym forum także wszystkich serdecznie witam Potrzebuję pomocy w wyborze roweru. Jeśli już taki temat był to bardzo przepraszam. Mam 16 lat od 3 lat jeżdżę Trekiem 3700 Alpha, z którego do niedawna byłem bardzo zadowolony. Jednak ostatnio coraz częściej coś siada, ale mniejsza z tym. Głównie jeżdżę rowerem po miejście (czyli asfalcie), często po piachu, żwirze i dołach. Nigdy się nie ścigałem ani nie brałem udziału w żadnych zawodach, zamiaru raczej też nie ma. Mniej więcej mam plany sprzedać rower i przesiąść się na coś innego. Poszukuję roweru wygodnego (bo coraz częściej jeżdżę w dalsze trasy ), na dobrym osprzęcie żeby to wszystko się trzymało kupy, mało "awaryjnego" no i oczywiście takiego którego nie trzeba ciągle pieścić. (głównie dbam o rowery - ale nie chcę ciągle jeździć na jakieś przeglądy i wymiany ). Kiedyś mało jeździłem rowerem ale teraz dużo więcej - oczywiście bez przesady Zastanawiam się nad kupnem jakieś roweru tak maks do 2000zł. Zainteresowało mnie kilka modeli. Proszę o pomoc który z nich jest najlepszy (według w/w kryteriów ) i którego najbardziej opłaca się kupić - myślę że za rok ceny troszkę spadną bo nie będę kupował najnowszego modelu). Dam nazwy z linkami żeby było łatwiej (na rozmiar ramy w linkach nie patrzcie, bo i tak muszę kupić największą - teraz mam 22,5'): 1. GT AVALANCHE http://www.allegro.pl/item408320063_nowy_r...iar_s_2008.html 2. MERIDA MATTS TFS 500 V http://www.allegro.pl/item408465734__merid...od_merluk_.html 3. KELLYS MAGIC http://www.allegro.pl/item415307513_wyprze...19_5_black.html 4. KROSS A6 http://www.allegro.pl/item414290615_rower_...r_deore_xt.html 5. PELLS PHANTOM http://www.allegro.pl/item415059077_giant_...lls_merida.html 6. CUBE ATTENTION http://www.allegro.pl/item415652510_cube_a...08_ritchey.html I mam jeszcze jedno pytanie. Czy może zamiast tych rowerów zmodyfikować mojego Treka?? Czy się nie opłaca. Jeśli chciałbym przerobić tego treka na podobny poziom jak te rowery to ile bby to mniej więcej wyniosło? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 za te pieniązki brałbym A6 - ale nie z tej aukcji, bo najprawdopodobniej sprzedawca przełożył widelec na jakąś tanioche - stąd niby obniżka - enigmatycznie nie podaje nawet typu, tylko pisze, żę widelec Suntour - a powinna być RS Tora : http://allegro.pl/item413715286_hit_level_...a_aero_jet.html ewentualnie na drugim miejscu Kellys Magic reszta w sumie tragiczna nie jest, ale większość ma widelce jak w rowerach za 800-1000 złotych - moim zdaniem to nieporozumienie zupełne przy tej cenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Specyfikacje techniczne rowerów na aukcjach allegro są wzięte z kosmosu. Opis Kellys Magica jest do modelu chyba sprzed 2 lat... Tutaj wlasciwy opis http://www.kellys-bicycles.com/index.php?m...&country=pl Ale za ta cene to wlasnie jego bym wziął, ew. Kross A6 ale jak kolega wyzej wspomnial na tej aukcji jest jakis wałek z amorkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Aha czyli jak na razie to wygrywa ten Kross A czy on spełnia moje skromne wymagania. Co do amorków to mi te 80mm spokojnie wystarczy ale 100 też nie pogardzę. A co sądzicie o tym ulepszeniu mojego Treka czy warto?/ Czy to prawda że Kellys robi ramy tylko do 21'?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Jeśli już taki temat był to bardzo przepraszam. Nie przepraszaj, tylko korzystaj z wyszukiwarki, zanim założysz temat. Wątek połączony z już istniejącym. Pozdrówko porządkowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekmz Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Przykladowa specyfikacja(zapozyczona z light-bike.com) : Rama: Biria RS Pro 19", stery: Aheadset (na wiankach), widelec XCR LO, gwiazdka: stalowa, top cap: Columbus ze stalową śrubą, mostek: Smica/PRO, kiera Pro XC, sztyca: Pro LT 400mmx27,2, zacisk sztycy: Pro, siodełko: SKN, klamki: XT, FD: LX, RD: XT 2008, kaseta+łańcuch: Deore 11-32, korby: LX HT II, hamulce: Avid SD7 2008, FH: Novatec, RH: LX, obręcze Alex ACE-18 (32h), nyple: alu przód / alu/stal tył, szprychy: CN Spoke, opaski: Schwalbe 559x20, dętki: Conti, opony: Conti Explorer 2,1", Wyjdzie ok. 2000zl moze 100-200zl wiecej. Waga ok. 12kg. Foto: http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=267db6530ba7a815 Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Napisałeś aby nie zwracać uwagi na rozmiar podany w linkach , ale według mnie powinieneś sprawdzić dostępność rowerów w tym rozmiarze , ponieważ jest on nietypowy . Większość ofert internetowych , odnosi się do rowerów które akurat dany sklep ma na stanie , albo związane są z jakąś promocją / wyprzedażą. Może się okażać że wybierzesz rower w konkretnej cenie , ale nie bedzie twojego rozmiaru. A co do roweru , to według mnie najlepszą ofertą jest Cube z zaproponowanych przez ciebie . Posiada bardzo mocną ramę , sprawdzoną przez wielu , hydrauliczne hamulce tarczowe , oraz bardzo dobry napęd , to gwarantuje wysoką kulturę pracy , amortyzator nie jest jednak zaawansowaną konstrukcją i w przyszłości mozna go zmienić . Decydując się na rower z hamulcami typu V-brAKE , muisisz być świadomy swojej decyzji , ponieważ ewentualne przejście na tarcze , jest już bardzo skomplikowane i narażone na duże koszty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Masz rację mój błąd, muszę zwracać uwagę, bo jak przeglądałem to ani tego Kellys'a ani tego Krossa nie ma w rozmiarze 22' Także te dwa już odpadają. Nie wiem czy Giant Terrago 3 Disc jest w takim "rozmiarze". Ogólnie chyba będzie trudno coś znaleźć. Ten Cube naszczęście jest w 22'. A czy te hamulce tarczowe to chociaż dobrej jakości są?? Mi to obojętne czyu tarczowe czy v-brake. Ale chyba tarczówki będą lepsze chociaż nigdy nie miałem z nimi styczności. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fifi Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Kross 21" nie będzie dobry? Do tego odpowiednio długa sztyca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Napisałeś że potrzebujesz ramy 22 , 22,5 cala . Oznacza to że albo jesteś wysokim gościem, albo szukasz nie własciwego rozmiaru . Ile masz wzrostu ? Co do hamulców tarczowych w Cube Attention , to jest to podstawowy model Shimano , na pewno spełniają swoja funkcję , a z tarczą 180 mm przód , zapewniają dużą siłę hamowania ( w porównaniu do innych omawianych modeli ). Jeżeli nie potrzebujesz hamulców typu disc , bo faktycznie przy zastosowaniu roweru o którym wspomniałeś , mozna sie nad tym zastanawiac , to zobacz sobie jescze taki rower , wystepuje w rozmiarze 23 cale nawet. http://www.allegro.pl/item415980862_rdr_te..._x117_nowy.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Potrzebuje tych 22' bo na takim jest mi najwygodniej, mam 186 cm wzrostu ale wciąż rosnę, poza tym mam dłuugie nogi A czy o te tarczówki to trzeba jakoś specjanie dbać itp?? Ten Cube mi się podoba no i chyba ma dobry osprzęt. Co do tego Rdr to pierwszy raz stykam się z tą firmą. Jakiej jest produkcji?? Czy to dobra firma, wieloletnia i trwała?? Kross 21' na 85% nie będzie dobry a szkoda bo pewnie bym go wybrał. Czy ten RDR ma lepszy osprzęt niż ten Cube. Myślę że V-braki mi bez problemu wystarczą. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 mam ciut wiecej wzrostu niz ty... smigam na 19", do latwej jazdy proponuje 21", nawet 20" z dluga gorna rura musi dac rade - o sztyce sie nie martw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 No właśnie z długą górną ramą a który rower przy 21' ma taką. Nie chcę jeździć jak na psie musi być wygodna pozycja, a jak kupowałem tego Treka to mierzyłem kilka ram i taka była najwygodniejsza Jak będę niedługo w sklepie rowerowym to zobaczę i przymierzę, ale raczej nastawiam się na te 22'. Proszę o odpowiedź na pytania z poprzedniego posta, z góry dzięki i pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Też uważam że powinieneś kupić ramę 20 cali , w przypadku Cube , jest ona dedykowana dla wzrostu 184-194 +/- , długość nóg ,jest ważna ale przy tym rozmiarze masz duży zakres sztycy . Ale jeżeli uważasz że dla ciebie lepiej bedzie wieksza to ok. O hamulce tarczowe , trzeba dbać podobnie jak i o v-ki , poprostu trzeba sie rowerem interesować i od czasu do czasu sprawdzic czy wszystko gra. RDR to niemiecka mała firma , robia różne rowery , osprzęt ma bardzo dobry , ma super koła jak na tą klasę roweru , amortyzator też lepszy , rama jest solidna , co w przypadku rozmiaru 22/23 cale ma bardzo duże znaczenie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Z tą ramą to się jeszcze zastanowię, przymierzę i będę pewnien, ale z jeśli z tych dwóch który lepiej wybrać RDR czy CUBE?? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 Tak naprawde to sam nie wiem jezeli rower nie musi mieć tarcz to RDR , ma lepszy osprzęt . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 9 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2008 no panowie, tylko ten RDR tez przywałowany jest na amorze - jak na zdjęciu widać powinna być Reba a sprzedawca wsadził Darta2 - różnica jest chyba oczywista - i cenowa i klasowa - wałki z amorkami to coraz częstsza praktyka na allegro (tak przyglądając się zdjęciu towyglada, że na zdjęciach ma XT z przodu i z tyłu ) ja mam 183 cm i śmigam na 19'' - nie wyobrażam sobie jazdy na 22" - szanuje swoje klejnoty napisz lepiej ile masz lat bo się może okazać ze urośniesz jeszcze ze dwa centy i tyle i odcinek stopa-krocze - to kluczowa długość w dobrze ramki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kresiaczek Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 Mam 16 lat ale dopiero od niedawna mocno wystrzeliłem w górę. Jaką długość mam od stopy do wacka to później zmierzę ale na swoim Treku (57cm rama) mogę usieść przednie koło na te 10cm. Co do tarczówek to sam nie wiem, obojętne mi to, bardziej mi zalezy na przerzutkach, kołach, ramie Gdzieś za dwa tygodnie (bo jutro wyjeżdżam) zobaczę tego Krossa A6 21' w sklepie i dam jeszcze znać. A z tych trzech którego byście wybrali: -RDR -CUBE -KROSS Dzięki za odpowiedzi i pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mwegrzyn Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 no panowie, tylko ten RDR tez przywałowany jest na amorze - jak na zdjęciu widać powinna być Reba a sprzedawca wsadził Darta2 - różnica jest chyba oczywista - i cenowa i klasowa - wałki z amorkami to coraz częstsza praktyka na allegro (tak przyglądając się zdjęciu towyglada, że na zdjęciach ma XT z przodu i z tyłu ) No to powiedział co wiedział , heheh. Przeczytaj sobie co jest w opisie aukcji , jakie rower ma wyposażenie i jaka to wersjia , jest to pierwszy model wersja Dart. http://www.rdr-bicycles.pl/?q=node/66 Info ze strony firmowej. Tak że jak coś palniesz , to poszukaj najpoerw informacji. Poza tym rozumiem że proponujesz jakiś konkretny rower z Rebą i osprzętem XT za 2000 zł. heheh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blackdog Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 mwegrzyn, ale sie spinasz, jak gacie po tacie - opierałem sie po prostu na tym co pokazał sprzedawca na zdjęciu poza tym powinien dać realne zdjęcia roweru a nie wrzucać pierwsze co mu się nawinie - od razu widać fachowe podejście do klienta (lub też druga opcja - brak roweru na magazynie i sprowadzanie sprzętu dopiero wtedy gdy go ktoś kupi) a po drugie jeżeli tak, to ja bym się nie pisał na rowerek za 2150 złotych z amorkiem za 300 - jak widzisz, jest to najuboższa wersja z możliwych tego modelu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nabial Napisano 10 Sierpnia 2008 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2008 jezeli chcesz wlozyc 2tyle w rower - intensywne modernizacje - to wez cuba, jezeli tylko kosmetyczne zmiany to krossa - lepsza relacja cena/jakosc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.