Skocz do zawartości

Ruda Śląska -> Pszczyna -przejażdżka Pomoc wyznaczenie trasy

dominv8

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem z  Rudy Śląskiej i chętnie przejechałbym się do pszczyny, ale niestety jeszcze tam nie jechałem i nie wiem jak ominąć DK1.

Prosze o pomoc którędy tam dojechać, wiem jak dojechać przez mikołów do kobióra to nie ma problemu i tak trzeba asfaltem jechać , ale nie wiem co dalej czy jedzie się przez las tak jak samochodem do tej trasy krajowej i tam jest gdzieś ścieżka oznaczona przez las ?

jak byłby ktoś chętny jutro się wybrać do pszczyny to chętnie się przejade lub dołącze do kogoś.

Cześć

Wczoraj kręciłem się po tej okolicy. Jechałem wyłącznie po szosie, ze względu na rower - szosa. Trasa przez Rudę Śląską Halembę - Orzesze - Gostyń. Potem zawróciłem w lewo na Wyry i Mikołów.  Jednak w prawo drogą krajową 928 dojedziesz do Kobióra. I teraz według mapy w Kobiórze można podłączyć się pod szlak rowerowy niebieski (nie jestem pewien ale to chyba jest element szlaku wiślańskiego ??? ). Tym szlakiem, praktycznie cały czas drogami lokalnymi powinieneś dojechać do Pszczyny.

Tutaj jest fragment mapy okolic Kobióra o których piszę.

http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/?zoom=15&lat=50.05278&lon=18.95462&layers=B00000FTF

czesc

od Kobiora do Pszczyny jest prosta droga  ,  zaczynasz wzdłuz  torow kolejowych , jesli zaczniesz od stacji kolejowej Kobior  to  musisz sie dostac  na prawa ich strone patrzac na południe , mozna przejsc przez tory za wiaduktem  albo zjechac sciezka   w doł  i przejechac drewniana kładka pod mostkiem  na prawa strone  torow  , pozniej szeroka droga  wjezdzasz do lasu jedziesz w kierunku zachodnim  , nastepnie taka sama szeroka droga lesna  skreca w lewo na południe i własnie tam sie musisz skierowac , jedziesz  długa prosta az dojezdzasz do płyt , jedziesz nimi az  droga z płytami bedzie łukiem zakrecac w prawo a na wprost zobaczysz sciezke  , skierujesz sie na ta własnie sciezke ( cała to droge od czasu do czasu sa znaki rowerowe czerwone , powinienes je zobaczyc) i jedziesz cały czas prosto az wyjedziez z lasu , zakret w prawo i znajdziesz sie w miejscowosci Piasek , od tamtad cały czas wzdłuz torow kolejowych , ktore bedziesz miał po lewej rece  dojedziesz do Pszczyny .

pozdro

ps. sprawdzaj watek bikersi , oni czasem jezdza do Pszczyny czy Wisły czy Krakowa i własnie w wiekszosci wybieraja  sciezki lesne o ile to mozliwe .

dzięki za odpowiedzi trza będzie się wybrać

moge sie z toba wybrać z rudy śląskiej do Pszczyny nie raz jeździłem tamtejszymi lasami jestem z Katowic 

wiec myśle ze we dwójke damy sobie jakoś rade ;) 

pozdro 

mikiziko@gmail.com 

Cześć

Jeszcze dla uzupełnienia tematu. Może się przydać.

Do Pszczyny z Katowic prowadzi trasa rowerowa 1C. Wklejam link to stronki jaką kiedyś znalazłem.

http://michalmet-rower.blogspot.com/2008/05/1c-katowice-pszczyna.html

jadąc z Rudy można się w nią wstrzelić gdzieś na wysokości K. Piotrowic lub wcześniej na wysokości skrzyżowania Kościuszki i Kolejowej.

Pozdro :)

Inna opcja - z pominięciem Kobióra:

na Paprocanach mijasz jezioro po zachodniej stronie (czerwony szlak) i kierujesz się na południe, przecinasz DK1 i obok stadniny wbijasz się na niebieski szlak, który prowadzi prosto do Pszczyny (w linii prostej to mniej więcej trasa Promnice-Studzienice). Trasa prowadzi asfaltową ścieżką, połowa w lesie, ale nie ma cienia. 

• 2 tygodnie później...

Witam, jestem z  Rudy Śląskiej i chętnie przejechałbym się do pszczyny, ale niestety jeszcze tam nie jechałem i nie wiem jak ominąć DK1.

Prosze o pomoc którędy tam dojechać, wiem jak dojechać przez mikołów do kobióra to nie ma problemu i tak trzeba asfaltem jechać , ale nie wiem co dalej czy jedzie się przez las tak jak samochodem do tej trasy krajowej i tam jest gdzieś ścieżka oznaczona przez las ?

jak byłby ktoś chętny jutro się wybrać do pszczyny to chętnie się przejade lub dołącze do kogoś.

Jechałam ostatnio do Pszczyny, droga głównie lasami, choć wiadomo, nie wszędzie asfalt da się ominąć.

Wstawiam tutaj trasę.

http://www.endomondo.com/routes/227234476

Myślę, do z Rudy Śl. spokojnie lasami mógłbyś prześmigać do Katowic, a stamtąd na Papry w Tychach. A tam czerwonym lub niebieskim szlakiem do Pszczyny, tylko uważaj na oznakowanie, bo w niektórych momentach jest kiepsko oznaczony.

http://www.rower.com/atlas.php?op=StoryView&id=843

http://www.etychy.org/trasy-rowerowe/trasa-rowerowa-6.php

Mnie osobiście lepiej i szybciej się jechało czerwonym niż niebieskim szlakiem.

Jechałam ostatnio do Pszczyny, droga głównie lasami, choć wiadomo, nie wszędzie asfalt da się ominąć.

Wstawiam tutaj trasę.

http://www.endomondo.com/routes/227234476

czyli standardowa trasa , ktora jechalismy juz kilka razy .

A wracajac z Pszczyny  odbij w Studzienicach na Cielmice  pozniej na Urbanowice  , kolejnie na Ledziny Zamoscie  i w jedz w strone Murcek , a z Murcek do domu gdziekolwiek mieszkasz :laugh:

Trasa z Katowic Piotrowic ok 85km , lekka i przyjemna  polno-lesna , takze zycze przyjemnego pedałowania.

czyli standardowa trasa , ktora jechalismy juz kilka razy .

A wracajac z Pszczyny  odbij w Studzienicach na Cielmice  pozniej na Urbanowice  , kolejnie na Ledziny Zamoscie  i w jedz w strone Murcek , a z Murcek do domu gdziekolwiek mieszkasz :laugh:

Trasa z Katowic Piotrowic ok 85km , lekka i przyjemna  polno-lesna , takze zycze przyjemnego pedałowania.

Ok, dzięki, kiedy spróbuję tak zakręcić :)

Trasa prosta, łatwa choć gorzej z oznaczeniem szlaków ogólnie ma 5 opcji:

A--> Czarny Szlak od D3S do Murcek, potem czerwony przez Kostuchnę, Podlesie, Mąkołowiec, Żwaków, Paprocany i niebieskim do Pszczyny

B--> Podobnie jak w opcji A tyle, że zamiast niebieskim śmigasz żółtym do Kobióra potem czerwonym do Pszczyny

C--> Jedziesz na Murcki, potem Zamoście w Lędzinach i kierujesz się w kierunku Cielmice potem Studzienice i Pszczyna

D--> Kierujesz się na Ligota klub Panorama, potem Mikołów, Wyry, Gostyń tzn czarny szlak tam biegnie aż do Kobióra i potem czerwony stamtąd do Pszczyny

E--> Drogą na Mysłowice przez Zawodzie Szopki, potem na Lędziny i Górki i następnie drogą 931 do samej Pszczyny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...