Skocz do zawartości

[narzędzia rowerowe] zestaw uniwersalnych narzedzi rowerowych

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam :)

Zastanawiam sie nad zakupem zestawu narzedzi rowerowych.

Interesowaloby mnie cos takiego jak zestaw bardziej specjalistychnych narzedzi uzywanych w dzisiejszych rowerach, ostatnio na internecie wpadla mi w oczy taka skrzyneczka (link ponizej), chodzi mi o wygodny w uzyciu i przetrzymywaniu w mieszkaniu zestaw narzedzi.

Orientuje sie moze ktos czy z inne firmy produkujace tego typu narzedzia maja w swoich ofertach narzedzia wyspecjalisowane do naprawy rowerow w troszeczke innych configurecjach. Jak tak prosze o jakies nazwy producentow badz link do tych rzeczy?

Jakie narzedzia powinny sie znalesc w takiej skrzynce ? Jakie rozwiazania obecnie stosuje sie w nowczesnych rowerach ?

Pozdrawiam

http://www.planet-x-bikes.co.uk/i/q/TOJWTK/jobsworth_tool_kit

Napisano

Jeśli już musi to być zestaw, osobiście patrzyłbym tylko na pierwszą z propozycji podlinkowanych wyżej. Lezyne to jednak Lezyne i można być pewnym jakości. Park Tool jest drogi, a bardzo biednie wyposażony. Reszta to w zasadzie to samo i wybaczcie, szkoda pieniędzy.

W związku z tym proponuje rozwiązanie o wiele lepsze. Jeśli serwisujesz jedynie własny rower, po co Ci klucze, których nigdy w życiu nie użyjesz? Poza tym stacjonarnie o wiele wygodniej korzysta się z normalnych kluczy niż scyzoryków. Kup skrzynkę na narzędzia w Castoramie czy innym tego typu sklepie. Zaopatrz się w komplet imbusów, kilka kluczy płaskich i wkrętaków oraz jakiś młotek polskiej Kuźni Sułkowice i doposażaj się w specjalistyczne narzędzia w miarę potrzeb. Niektóre narzędzia znajdziesz nawet tu, na forum. Poszukaj użytkownika M333 :) Może będzie trochę drożej, ale wystarczy rozłożyć to sobie w czasie, a będziesz miał o wiele porządniejszy zestaw narzędzi niż te skrzyneczki za 200zł.

Napisano

Tez mi sie wydaje ze ten lezyne jest najbardziej odpowiadajacym moim potrzeba jakis wiekszych nap raw nieprzewiduje jedynieb drobna konserwacja badz regulacja, oprocz tego posiadam "mily" zestawik kluczy samochodowych wiec mysle ze reszte bym dobral oprocz tych wszystkich imbusow itp kluczy dzieki wielkie 

Napisano

jestem tego samego zdania, jeśli potrzebujemy mobilnego zestawu w 99% wystarczą imbusy, zaś do stacjonarnego majsterkowania i tak trzeba narzędzia stosowne do posiadanego roweru. Za cenę tego lezyne mam niezły klucz dynamometryczny, bacik do kaset plus centerlock, klucz do suportu ht,i skuwacz, pewnie jeszcze zostanie na klucz do szprych.

Napisano

I właśnie o tym mówię. O wiele lepiej kupować narzędzia na raty. Kupując zestaw mamy dwie opcje - drogi i marnie wyposażony lub tani i słabej jakości. Za 500zł można mieć tyle narzędzi, że głowa mała.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...