1grzecho Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 w dniu dzisiejszym, kurier przywiózł mi plecak Deuter Race Exp Air, do kompletu brakuje mi jedynie bukłaka. pytanie do użytkowników Plecaka deuter jaki bukłak kupić? co możecie polecić? kupić również bukłak deutera czy inną firmę? jeśli chodzi o bukłaki deutera to widze że są dostępne bukłaki 2l i 3l, czy oba są kompatybilne z moim plecakiem? który brać? który lepszy?
iKuki Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Witaj, Ostatnio też stałem przed dylematem, który bukłak wybrać. Mój plecak to nic nadzwyczajnego bo jakiś stary wąski rowerowy model f7 pro, w którym poprzedni bukłak (też jakiś tani badziew) został unicestwiony przez spleśniały sok. Sporo się rozglądałem, bo pamiętam, że gryzak w starym bukłaku nie dość, że słabo przepuszczał wodę to na dodatek psuł sam smak. Na YT natknąłem się na bukłaki firmy Platypus, które posiadały zachwalane ustniki, ja jakoś z racji rad na forach nie brałem ich pod uwagę i szukałem czegoś od firm Deuter lub Source, W każdym bądź razie wybrałem się na przegląd trójmiejskich sklepów "trekkingowych", ale zanim do owych trafiłem postanowiłem zajrzeć jeszcze do Decathlonu. Moją uwagę przykuło małe opakowanie z napisem platypus. Bukłak o pojemności 2 litrów w cenie 79zł w stacjonarnym sklepie, ale obok wisiały jeszcze bukłaki Deutera lub Source'a (nie pamiętam) w cenie 100zł~ za 2 litrową wersję. Różnice to inne zamknięcie (platypus ma korek, tamten był zamykany na całej szerokości) i ustnik (platypusowy "gumiak" vs. zamykany gryzak). No cóż zdecydowałem się zaryzykować i muszę powiedzieć, że nie żałuję - z czystym sumieniem mogę Ci polecić ten bukłaczek, pije się genialnie, a woda ma naturalny smak, więc chyba wszystko czego można oczekiwać. Mam tylko nadzieję, że długo mi posłuży Pozdrawiam Serdecznie, Łukasz P.S. Wersja skrócona - od siebie polecam bukłak Platypus Hoser 2l http://www.cascadedesigns.com/en/platypus/hydration-systems/category
1grzecho Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 dzięki za wskazówki... jednak ja szukam bukłaka konkretnie do mojego plecaka. na stronie internetowej wyczytałem że te bukłaki 2l i 3l deutera pasują... tylko nie wiem którego brać?
shortee Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Source albo Camelbak. Obie te firmy są pionierami w tej branży. Z camelbaka polecam coś co ma w nazwie Omega, dzięki temu pozbędziesz się problemu z czyszczeniem wkładu. W Source, jest to rozwiązane idealnie. Do tego masz dużo elementów zamiennych, łatwo dostępnych (ustniki, uchwyty, adaptery itp.) Polecam pozaglądać też do sklepów militarnych bądź ASG, można trafić ciekawe promocje. Source szukaj w sklepie o nazwie Capri ASG, Camelbak to gównie allegro, choć lepiej za dolary kupować na ebayu. Najtaniej!
DominikM Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Bierz deutera, sourca, inov8 (wszystko jeden producent). Od Platypus trzymaj się z daleka - po sezonie są bardziej zarośnięte niż niejedno akwarium.
1grzecho Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Wyczytałem w necie że deuter to jest to samo co source... czy to prawda? jeśli tak to kupie tam gdzie będzie taniej
DominikM Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Wyczytałem w necie że deuter to jest to samo co source... czy to prawda? jeśli tak to kupie tam gdzie będzie taniej Tak
steve69 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Source produkuje bukłaki m.in. dla Deutera - wtedy na bukłaku drukowane jest logo tego ostatniego. Ale zwróć uwagę na to, co jest wytłoczone na zamknięciu bukłaka -- Pozdrawiam. Zadowolony użytkownik plecaka Deuter Race Exp Air oraz bukłaka Deuter 2l
1grzecho Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 steve69 czyli masz bukłak 2l? a objętościowo jak kupie 3litrowy bukłak a nie będę tankował go do npełna to nie stracę na objętości plecaka? nie wiem czy zakupić 2l czy 3l bo cena praktycznie ta sama
steve69 Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Kupiłem 2l, bo wolę odrobinę częściej zatankować gdzieś po drodze, ale za to mieć lżejszy plecak. Gdyby jednak przyszło jeździć w zupełnym odludziu, to wtedy ten dodatkowy litr się przyda. --
DominikM Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 2l to wystarcza ci na zasięg około 50km z buta i ponad 100km na rowerze - kalkuluj . Zawsze to 1kg mniej do targania, ale zawsze można wlać mniej - zależy ile pijesz.
iKuki Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Bierz deutera, sourca, inov8 (wszystko jeden producent). Od Platypus trzymaj się z daleka - po sezonie są bardziej zarośnięte niż niejedno akwarium. No jeśli tak to lekka lipa, ale z drugiej strony pewnie zależy to też od tego co kto z niego pije i jak często czyści/suszy bukłak. Ja na razie wypowiedziałem się w aspekcie bardziej początkowych wrażeń. dzięki za wskazówki... jednak ja szukam bukłaka konkretnie do mojego plecaka. na stronie internetowej wyczytałem że te bukłaki 2l i 3l deutera pasują... tylko nie wiem którego brać? To są generalnie worki na wodę, w mniejszym lub większym stopniu się dopasują, a wymiary wszystkich są dość podobne. Chyba jedynie widepack jest znacząco szerszy - http://sourceoutdoor.com/10-water-bladders
segate Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 Najtaniej jakie mi się udało znaleźć http://www.hudysport.pl/pl/buk%C5%82aki/buk%C5%82ak-source-widepac%E2%84%A2-3-0-l/10000636/detail
1grzecho Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 temat mogę uważać za zamknięty, zakupiłem w końcu Source o pojemności 2litry na tej aukcji http://allegro.pl/show_item.php?item=3427047068 dziękuję wszystkim za pomoc
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.