lobo Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Chcę zamówic do świeżo kupionych okularów dwa dodatkowe komplety szkieł . Z okularami dostałem soczewki b.ciemne z metalizowaną powierzchnią , pochłaniają ponad 88 % światła ! Mam do wyboru pochłaniające 78 % brązowe i niebieskie , 72% czerwone i niebieskie , 63% czerwone , 23% żółte , 30 % pomarańczowe . Bardzo proszę o doradzenie co wybrac bo nie mam na tym polu żadnego doświadczenia . Thx. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja osobiście posiadam 2 kolory. Jedne szkła ciemne na słoneczne dni i zakładam je tylko wtedy kiedy jade na alejkach bądź zimą....większość czasu jednak jeżdżę po lasach gdzie często jest ograniczona ilość światła dlatego zakładam szkła w odcieniu żółtym które pochłaniają znacznie mniej światła za to wyostrzają dość znacznie obraz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rObO87 Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ja używam 4 wersji: =>czarne =>pomarańczowe =>żółte =>przeźroczyste Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefe Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 też używam bardzo jasnych szkieł... bardzo lekko wpadających w żółty. używam ich raczej jako okularów ochronnych (owady, błoto, pył, kurz). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alvaren Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ja używam pomarańczowe na deszczowe i pochmurne dni, na słonko ciemne szkła, a chce zamówić białe bo czasami jest za ciemno w tych pomarańczowych :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ssslawecki Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Używałem w Uvex-ach żółtych (rozjaśniających) i ciemnozielonych, teraz dokupiłem Arcticę B-59 z kompletem (prawie) przezroczystych i szarych (z polaryzacją. Te ostatnie polecam najbardziej. Są bardzo uniwersalne - słońce nie oślepia, a w ciemnym lesie polaryzacją daje efekt wyostrzenia i nie trzeba ich zdejmować. Dostępne na allegro za 80 zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 osobiscie sadze ze 3 pary sa git ciemne,biale i jakies żołte/pomaranczowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 17 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Używam tylko żółtych, nie lubię ściemniać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GZA20 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ciemne się przydają szczególnie zimą...więc czasem ściemniać trzeba :lol: . Ale raczej częściej stosuje się jasne szkła. Sam chce zamówić jeszcze całkowicie przeźroczyste bo nawet pomarańczowe które są dość jasne w niektórych warunkach są poprostu zbyt ciemne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarod Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ja zawsze w zoltych Jak wjedzie sie do lasu gdzie przebija sie sloneczko miedzy drzewami to w szarych czy innych sciemniajacych nic nie widac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas Napisano 18 Maja 2006 Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Ciemno szare na pełne słońce, przeźroczyste na jazde po zmroku i w pochmurne i deszczowe dni. :030: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexio Napisano 18 Maja 2006 Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 Ja w swoich okularach mam szkła błękitne, w słoneczny dzień Słońce nie razi, a zarazem są na tyle przezroczyste (?), że nie musze ich sciągać nawet gdy wracam w nocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.