Mexyk Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Koledzy, zamierzam zaopatrzyć się w ogumienie typowo asfaltowe do mojego S-tworka. Z racji tego, że nie jestem do końca w temacie zorientowany to zwracam się do was z prośbą o radę w tym temacie. Korzystając z googla i szukajki trochę tego znalazłem lecz prawdę mówiąc nie mogę się zdecydować co do modelu. Szerokość. Koła to Mavicki 719 czyli mają w środku 19mm (ok. 25mm na zewnątrz) i z tego co mądre głowy piszą to minimalne zalecenia wynoszą 1,5" a poniższy wątek na tym forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/ zaleca w tym przypadku minimalnie 1,1". Wydaje mi się, że potrzebuję wąskich slicków gdyż na Śląsku (i Zagłębiu) drogi są przyzwoitej jakości. Koszt takich opon niespecjalnie mnie ogranicza także proszę koledzy o podpowiedzenie typów dla kół 26". Zależy mi by były szybkie, przyczepne i żywotne i dobrze wyglądały.
vitesse Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 schwalbe durano albo bardziej "uniwersalna" maxxis detonator
ArturSniadkowski Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Mexyk: od trzech lat latam na Kwest'ach Kendy w rozmiarze 26x1,5". Dosc tanie, trwale (jak dla mnie jezdzacego nie za duzo ), na cieplym asflacie niemalze sie do niego lepia. Sa takze w rozmiarze 26x1,25". Przez moment zastanawialem sie, czy sie na nie nie przerzucic ale ostatecznie uznalem ze nie jestem az takim hardkorem .
kozoduj Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Też mam obręcze mavic 719 i zmieniałem czasami opony na maxxis detonator 1,5. Mogę z czystym sumieniem polecić, są lekkie i naprawdę szybkie na asfalcie. Po pewnym czasie zainwestowałem w opaskę antyprzebiciową zefala bo przy moich ponad 90 kg na pokruszonym asfalcie i żwirze złapałem kilka kapci. Po założeniu opaski jeździłem nawet po polnych drogah i zero problemów. Brak bieżnika sprawia, że w deszczu jeśli nie posiadasz błotników cała woda ląduje na tobie ale tylko przy szybkiej jeździe
karolik0 Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Ja latam na Vittoria Randonneur 26x1,5 na dłuższe wycieczki i sobie chwalę. Po suchym kleją się niesamowicie, trochę gorzej na mokrym ale żadnej gleby nie zaliczylem. Lekki szuter też pokonają
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.