Skocz do zawartości

[opony] szosowe lacie do MTB

Mexyk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy, zamierzam zaopatrzyć się w ogumienie typowo asfaltowe do mojego S-tworka. Z racji tego, że nie jestem do końca w temacie zorientowany to zwracam się do was z prośbą o radę w tym temacie. Korzystając z googla i szukajki trochę tego znalazłem lecz prawdę mówiąc nie mogę się zdecydować co do modelu. 

Szerokość. Koła to Mavicki 719 czyli mają w środku 19mm (ok. 25mm na zewnątrz) i z tego co mądre głowy piszą to minimalne zalecenia wynoszą 1,5" a poniższy wątek na tym forum:

http://www.forumrowerowe.org/topic/66200-opony-kompatybilnosc-opon-z-obreczami/

zaleca w tym przypadku minimalnie 1,1". Wydaje mi się, że potrzebuję wąskich slicków gdyż na Śląsku (i Zagłębiu) drogi są przyzwoitej jakości. Koszt takich opon niespecjalnie mnie ogranicza także proszę koledzy o podpowiedzenie typów dla kół 26".

Zależy mi by były szybkie, przyczepne i żywotne i dobrze wyglądały.

Napisano

Mexyk: od trzech lat latam na Kwest'ach Kendy w rozmiarze 26x1,5". Dosc tanie, trwale (jak dla mnie jezdzacego nie za duzo :whistling: ), na cieplym asflacie niemalze sie do niego lepia. Sa takze w rozmiarze 26x1,25". Przez moment zastanawialem sie, czy sie na nie nie przerzucic ale ostatecznie uznalem ze nie jestem az takim hardkorem :teehee:.

Napisano

Też mam obręcze mavic 719 i zmieniałem czasami opony na maxxis detonator 1,5. Mogę z czystym sumieniem polecić, są lekkie i naprawdę szybkie na asfalcie. Po pewnym czasie zainwestowałem w opaskę antyprzebiciową zefala bo przy moich ponad 90 kg na pokruszonym asfalcie i żwirze złapałem kilka kapci. Po założeniu opaski jeździłem nawet po polnych drogah i zero problemów. Brak bieżnika sprawia, że w deszczu jeśli nie posiadasz błotników cała woda ląduje na tobie ale tylko przy szybkiej jeździe ;)

Napisano

Ja latam na Vittoria Randonneur 26x1,5 na dłuższe wycieczki i sobie chwalę. Po suchym kleją się niesamowicie, trochę gorzej na mokrym ale żadnej gleby nie zaliczylem. Lekki szuter też pokonają

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...