Skocz do zawartości

[Rower] Rozwijac sztywniaka czy skladac enduro

assassInql

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc i czolem dobrzy ludzie.

Bardzo miotam sie w watpliwosciach i przez wzglad na brak doswiadczenia nie potrafie sam rozwiklac tego problemu. 

Caly czas dlubie przy swoim rowerze i co i rusz wrzucam upgrade'y niemniej wazy on okolo 13/14 kg. Doszedlem do momentu gdzie chce zmienic rame (bo to klocek - Alpina Eco M20) na cos lzejszego typu Cube Reaction.

Z roweru korzystam na wiele roznych sposobow: od rwania przez las ile fabryka daje, przez dojazdy do pracy, az do dluzszych wypraw rowerowych z sakwami.

Ostatnimi czasy bardzo zapragnalem skakac - namierzylem hopki w lasku bemowskim niedaleko miejsca gdzie mieszkam i probowalem na swoim sztywniaku ale ciezko bylo mi nim operowac i balem sie, ze polamie rower (nie wspomne juz, ze przy wzroscie 173 jezdze na ramie 19,5).

I tu rodzi sie moje pytanie. Czy po wymianie ramy - trzymajac sie Cube Reactiona (zakladam rozmiar 17) bede mogl pocieszyc sie amatorskimi skokami (bez trickow) czy lepiej zostawic obecna rame na dojazdy/wyjazdy i dolozyc kase do ramki enduro.

Kolejnym pytaniem jest jakich kosztow powinienem sie spodziewac przy zakupie ramy/calego uzywanego roweru enduro. Obecnie budzet na rame wynosi 1k-1,3k czyli cena nowego Reactiona.

Licze na kazda podpowiedz.

• Mod Team
Napisano

Skoki na ramie do XC... Nie no można... Rozumiem, że masz wykupioną odpowiednią polisę stomatologiczną...

Rama do enduro - cokolwiek by to nie znaczyło... - służy do enduro... Czyli w ogólnym zarysie do dynamicznej jazdy tak w dół jak i w górę w wymagającym terenie.

Pewnie ze można sobie na niej poskakać ale ponownie nie jest to rama dedykowana skokom. Napeno nie bedzie tego ułatwiać...

Poza tym jak zapene wiesz są skoki i SKOKI.

Do hopek zdecydowanie lepiej nada się rower dirtowy lub BMX...

Szacunek...

I.

Napisano

Poczatkowo myslalem o DH z racji upodoban do szybkiej, agresywnej jazdy bez wzgledu na teren ale gdzie u licha na mazowszu bede mogl wykorzystac rower DH. Stanelo na endoro by w zamysle zaden teren mi nie wadzil + bym mogl w trakcie jazdy skoczyc z mniejszej lub wiekszej chopki i zaznac niewazkosci bez obawy, ze zrobie cos z maszyna. 

Co do skokow i SKOKOW to zdecydowanie te pierwsze. Nie planuje dedykowanego czasu spedzanego na dirt parku - chce czuc sie wolny na rowerze i nie musiec zwalniac by przejechac przez klode, wiekszy kamien czy podobna przeszkode - co wiecej chcialbym by tym bardziej posluzyla mi ona do skoku.

• Mod Team
Napisano

Klaniam,

To spraw sobie dlugonogiego sztywniaka. Z amorem 140-160 na przodzie. Takiego w guscie Transition AM lub SC Chameleon.

Szacunek...

I.

Napisano

Po części rozumiem twoje intencje ale Reaction do Enduro to kiepski pomysł a dobra rama full do Enduro to wydatek duzo większy niż ten Reaction. Moja propozycja do kupić ramę Horneta i przerzucić klamoty.

A co do wagi to rower do Enduro raczej nie będzie zbyt lekki.

Napisano

Co do Horneta to jeśli idzie o rocznik 2012 (a tylko o takiej opinie czytałem) nie wiem czy dostanie 16" i czy nie będzie za mała, sam szukałem 18" już daaaawno nie ma.  Co do rocznika 2013 pełno tego tylko nie mam pojęcia jakie są zmiany względem 2012 poza beznadziejnie wielkim logo, próbowałem doszukać ale chyba za słabo. Nie wiem też czy do Horneta nie bedzie trzeba większego skoku na amorku. To nie jest tak prosto przewalić szpej z ramy do ramy w tym przypadku.

Napisano

Ja przy wzroście 178 mam 16" i jest miodzio bo to bardzo długie ramy. Co do skoku to Hornet jest 100-150mm wiadomo że do Enduro pasowało by mieć przynajmniej 140 ale na początek wsadzić co jest i z czasem dokupić coś fajnego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...