matis1906 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Witajcie. Znalazłem na licytacji ciekawą ramę , no saint max ari. Podobna do tej : http://img-fotki.yandex.ru/get/5406/srgdi.e/0_46c78_cfdaa0b0_XXL Rama ma ważyć około 1200 gram przy rozmiarze 19 cali Moja obecna waży prawie 0,5kg więcej i jest aluminiowa. I byłbym bardzo blisko bariery 8999 gram. Czy tak naprawdę charakteryzuje się tak lekka rama ? Będę odczuwał różnicę w sztywności ? Czy rama wytrzyma około 80kg wagi w lekkim terenie ?? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Wytrzyma spokojnie nawet 90-100kg, bo chłopaki z forum LB którzy ważyli po tyle, też takie ujeżdżali na maratonach golonki i nic się nie działo, ten model jest bardzo sztywny, na pewno czuć duży przeskok jakościowy do każdego aluminiowego wyrobu, nie jest to też aż tam znowu ultra-lekko bo scott robi ramy po 900g które też są wytrzymałe i też nawet sztywniejsze, więc bez obaw o "prze-lajtowanie". Mój MaxAri Carbon (którego nomen omen też chcę sprzedać, więc jak coś możesz sie odezwać na pw) to była moja pierwsza węglowa rama do mtb i mówiąc szczerze dla mnie nie ma już powrotu do aluminium. Sam ważę zależnie od okresu między 70-80kg i ramka spokojnie bez zająknięcia daje sobie radę ze wszystkim, nie używam roweru do niedzielnych przejażdżek, wręcz odwrotnie - "race-day only", bo trenuję na szosówce. Owszem są sztywniejsze ale różnice są już na granicy autosugestii. Pierwsze edycje tych ram ważyły po 980-990g w rozmiarze 19, potem wzocnili nieco tylne widełki i waga oscyluje miedzy 1030g a 1090g, przynajmniej moja tak waży, 1200 to raczej za dużo, może jest po jakiś naprawach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.