Skocz do zawartości

[rama] No Saint Max Ari porada

matis1906

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Znalazłem na licytacji ciekawą ramę , no saint max ari.

Podobna do tej :

http://img-fotki.yandex.ru/get/5406/srgdi.e/0_46c78_cfdaa0b0_XXL

Rama ma ważyć około 1200 gram przy rozmiarze 19 cali

Moja obecna waży prawie 0,5kg więcej i jest aluminiowa.

I byłbym bardzo blisko bariery 8999 gram. Czy tak naprawdę charakteryzuje się tak lekka rama ?

Będę odczuwał różnicę w sztywności ? Czy rama wytrzyma około 80kg wagi w lekkim terenie ??

Pozdrawiam

• Mod Team

Wytrzyma spokojnie nawet 90-100kg, bo chłopaki z forum LB którzy ważyli po tyle, też takie ujeżdżali na maratonach golonki i nic się nie działo, ten model jest bardzo sztywny, na pewno czuć duży przeskok jakościowy do każdego aluminiowego wyrobu, nie jest to też aż tam znowu ultra-lekko bo scott robi ramy po 900g które też są wytrzymałe i też nawet sztywniejsze, więc bez obaw o "prze-lajtowanie". 

Mój MaxAri Carbon (którego nomen omen też chcę sprzedać, więc jak coś możesz sie odezwać na pw) to była moja pierwsza węglowa rama do mtb i mówiąc szczerze dla mnie nie ma już powrotu do aluminium. Sam ważę zależnie od okresu między 70-80kg i ramka spokojnie bez zająknięcia daje sobie radę ze wszystkim, nie używam roweru do niedzielnych przejażdżek, wręcz odwrotnie - "race-day only", bo trenuję na szosówce. Owszem są sztywniejsze ale różnice są już na granicy autosugestii.

Pierwsze edycje tych ram ważyły po 980-990g w rozmiarze 19, potem wzocnili nieco tylne widełki i waga oscyluje miedzy 1030g a 1090g, przynajmniej moja tak waży, 1200 to raczej za dużo, może jest po jakiś naprawach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...