burz Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Hej, mam dylemat, proszę o radę Na widelec przód (musi być pod V-ki) mogę wydac ok. 800 zł, priorytetem jest waga. Mam do wyboru w tej cenie: albo uzywanego sida team z 2007 z z Motion Control (w tym roku po przeglądzie, stan ok, lagi ok), albo nowego RST Firts Platinum, z manetką... (jednak około 50 zł droży od tego sida). Jestem trochę w kropce, nie miałem z jednym ani z drugim do czynienia... trochę strach brać 6-letni sprzęt, a wiadomo, amor to jeden z bardziej pracujących elementów roweru... Z drugiej strony RS to nie RST:) Co byście wybrali?
AXE95 Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Jeśli możesz zajrzeć do środka sida lub jest od zaufanej osoby oraz nie ważysz dużo to brałbym sida.
burz Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 2i regulaminu Zajrzeć przed zakupem nie dam rady, właściciel pisze, że "w czerwcu przeszedł przegląd w krakowskim Vario-Bike - widelec jest w bardzo ładnym stanie, wewnątrz w idealnym". Waga w porywach 66 kg
MokryxD Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Jeżeli jest w stanie udokumentować ten serwis oraz to, że lagi pod uszczelkami są OK, to także składniałbym się ku SIDowi.
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Jezeli masz blisko to bym sie przejechal po odbior osobisty, przy okazji bym go zobaczyl tak jak chce i pod wzgledem jaki chce. Przy 66kg SID z odpowiednia konfiguracja jest naprawdę dobry.
burz Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Niestety, pół Polski... Chodzi o tą sztukę: http://allegro.pl/show_item.php?item=3411673257
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 oooo widzialem go juz, to chyba od uzytkownika forum nawet anyway, ja bym sie nie napalal na niego, ale jesli wiesz ze jest spoko to bierz.
burz Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Kłopot w tym, że nie wiem... dlaczego byś się nie napalał?
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Nie mozesz znalesc czegos lepszego i tanszego? Sorka ale odkad kupilem do siebie amorka to sie juz tym nie interesuje/nie rozgladam Jesli masz przeznaczyc 8 stow na dobry amorek to to bedzie dobry wybor. Tak z ciekawosci co sie dzieje ze chcesz zmienic?
burz Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 2i regulaminu Jeżdżę na jakiejś capie o wadze ze 2,5 kg, ale jakoś zawsze były inne wydatki, żeby zmienić ten wynalazek, choć to zdecydowanie najgorszy element mojego rumaka - teraz mi jednak dopiekło, bo muszę rower wnosić na 5 piętro... stąd parcie na zmniejszenie wagi. 8 stów to maksymalny max, najchętniej do 600 zł
Lumperator Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Szczerze powiedziawszy ten SID wygląda jakby był malowany. Któż tam wie, co się dzieje wewnątrz. To nie jest widelec do niedzielnych wypadów. Poza tym jest dosc wiotki, nawet przy 66kg. Prędzej zainteresowałbym się Skarebem w sporo nizszej cenie. Od czasu do czasu sie pojawiają. 8 stówek za używkę sprzed paru lat to jest wg mnie przegięcie (nawet gdy jest to sid).
mansua Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Miałem First-a jest to przyjemny uginacz. Niestety tłumiki nie są najlepszej jakości i lubią padać, ale nie ma też co robić z tego afery, jak go nie zapuścisz to pojeździ. Z nowych uginaczy to chyba jedyna sensowna opcja. Ja mam starego R7 (kupiłem nowego, ale bez pivotów "lezaka magazynowego" za 700zł) i jestem ogolnie zadowolony , głównie ze względow estetycznych - pasował mi do ramy. Widelec jest trwały i ma banalną budowę, części są dostepne, samodzielny serwis, czy nawet "generalny remont" nie stanowi żadnego problemu. Pracą "d... nie urywa" typowa ścigancka charakterystuka, ale SID z 28mm lagami to też nie jest jakaś "wścieklizna macicy" a cała ta "sido martyrologia" strasznie piłuje cenę. Jeśli zależy Ci głównie na wadze, to może Skareb (w zasadzie to samo co R7 TPC) kupisz za mniej jak 500zł. http://allegro.pl/manitou-skareb-super-80mm-v-brake-lockout-i3420852680.html Taniej to już ciężko bedzie coś znaleźć , w dodatku z pivotami. Można się pewnie potargować. Może przemyśl też sprawę sztywniaka. Jeśli w okrualnym amortyzatorze głównie przeszkadza Ci waga, to wnoskuję że jeździsz w lekkim terenie. Mosso kupisz za ok 350zł, i z wagi zejdziesz już bardzo mocno (prawie 2kg w porównaniu do tego co teraz masz ;D!! ), można też zmienić opony na baloniaste semislicki 2.2- 2.25. Nie ma już problemu z serwisowaniem, ryzyka ze sie popsuje , i ze się kupi "starego trupa" ;D
ronina Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Mosso to dobry pomysł do miasta i lekkie leśne ścieżki.Lecz na sztywno to trzeba dużej dozy samozaparcia żeby w terenie się ścigać a przynajmniej szybko jeżdzić. Mam Mosso to wiem.Za kolegą na hardtailu i zamiennie na fullu zwyczajnie nie nadążam w lesie.Ale to kwestia techniki jazdy bądz puszczenia wodzy fantazji. Lecz jeśli tanio(250 zł) i dość lekko(680 gram) to nie ma lepszej alternatywy.Dawniej amorów nie było i jakoś się jezdziło....
Artwro Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Przedpotopowy Sid z goleniami 28 kontra nowy RST?oczywiście że ten drugi.Może nie tak zawodowy jak Sid ale nowy i wcale nie taki zły.Od tego Firsta właśnie podobno rst się poprawił(gdzieś przeczytane).A żeby nie było lobbowania za RST sam posiadam Sida Race właśnie.
burz Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 Jeśli zależy Ci głównie na wadze, to może Skareb (w zasadzie to samo co R7 TPC) kupisz za mniej jak 500zł. http://allegro.pl/manitou-skareb-super-80mm-v-brake-lockout-i3420852680.html Taniej to już ciężko bedzie coś znaleźć , w dodatku z pivotami. Można się pewnie potargować. Może przemyśl też sprawę sztywniaka. Jeśli w okrualnym amortyzatorze głównie przeszkadza Ci waga, to wnoskuję że jeździsz w lekkim terenie. (...) Ten skareb ma za krótką rurę sterową. Co do sztywniaka - pisałem o priorytecie wagi ze względu na sytuację, ale oczywiste jest, że dając kilka stów liczę na dużo lepszą kulturę pracy amortyzatora niż mam do tej pory. Lubię bujnąć się w bezdroża, piachy i wertepy:)
mansua Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Skareb czy R7 TPC nie działa jakoś radykalnie gorzej od F1Air. Na dobrą sprawę są to bardzo podobne amortyzatory. RST jest bardziej mulasty w porównaniu do wyścigowego Manitou, W swojej cenie jest bezkonkurencyjny jeśli chodzi "pluszowość pracy" , lepiej to juz tylko FOX albo Dual Air. Jeśli przesiadach się z jakiegoś XCM-a czy XCR-a czy innego uginatora 2,5kg, to na F1Air czy Manitou bedziesz w ciężkim szoku jak działa amortyzator w rowerze hmm.. .. http://allegro.pl/nowy-lekki-spinner-sw7-80mm-1743g-xc-mtb-bialy-i3409869322.html Jeszcze taki spinner, dmuchany, wiec można zakładać z góry ze gorzej od Raidona to nie działa, jak się coś rozleci to jest grwarancja .... teoretycznie.
assassInql Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Ja kilka miesiecy temu kupilem nowego Axona z piwotami za 799 bodajze - nie mam odniesienia do innych amorkow podobnej klasy ale swietnie mi sie na nim jezdzi, nie wybiera lisci jak ludzie o nim mowia ale swietnie radzi sobie w lesnym terenie gdzie jest droga lub jej nie ma. Spelnia Twoje kryteria cenowe - moze trafi w Twoj gust.
karolik0 Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Z axonem pod v-ki jest już problem. Mianowicie sam szukam amora. Miałbyć albo Axon albo First Platinum. W zime axonów było pełno, jak się okazało, że jestem gotowy wydać taką kasę to je wymiotło i na rynku z nowych został tylko first i first platinum (a tylko ten 2 jest porównywalny wagowo z axonem).
burz Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 Hmm, o Spinnerze nie myślałem nawet, a tu widzę, że taki AERIS 300 to podobno 1660 g i w cenie zakładanej się mieści... Trzeba czegoś o nim poszukać, jakieś opinie itp
Lumperator Napisano 26 Lipca 2013 Napisano 26 Lipca 2013 Ja bym brał F1rsta na Twoim miejscu albo poczekał na jakaś okazję.
burz Napisano 27 Lipca 2013 Autor Napisano 27 Lipca 2013 Też się przychylam jednak do nowego, więc first platinum lub spinner aeris - na razie najlepszą cenę ma ten pierwszy, na portalu aukcyjnym za 8,5 stówki... Da się wyszarpnąć gdzieś taniej?
Mexo Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Kup SIDa o ile sterowka ci pasuje albo rebe DA i tyle. Sam mialem podobny dylemat ale doszła zmiana ramy więc olałem. PS. wybaczcie mialem laga wielki ...
karolik0 Napisano 27 Lipca 2013 Napisano 27 Lipca 2013 Ale ten na portalu aukcyjnym ma dużo krótszą gwarancje z tego co wiem.
burz Napisano 28 Lipca 2013 Autor Napisano 28 Lipca 2013 Tak, pytałem sprzedawcę - 3 m-ce. Dzięki wszystkim, już kupiony (nowy platinum za 750)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.