dominik0987 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Witam, jakiś czas temu kupiłem Raidona 2012 Air 100mm przez internet, niestety sprzedawca do tego stopnia oszczędzał, że nie wysłał mi instrukcji i nie mam jak sprawdzić ile należy dobić do amora powietrza pod moją wagę. Ja ważę 67 kg ( plus minus 3 ). Ma może ktoś z was dostęp do takich informacji? Dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mumineek83 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Ja bym ustawiał tak aby uzyskać SAG od 10 do 25% całkowitego skoku amortyzatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Potrzebujesz: - opaska samozaciskowa, sztuk jeden - obcinaczki boczne/nożyczki, sztuk jeden - suwmiarka, sztuk jeden (przy braku od biedy można użyć linijki lub podobnego przyrządu). - pompka do amortyzatorów, sztuk jeden. Przydaje się: - druga osoba, sztuk jeden. 1. Zaciskasz zipa na jednej z goleni. 2. Obcinasz nadmiar opaski. 3. Pompujesz widelec do np. 100 psi. 4. Sprawdzasz SAG - odsyłam do: http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,prawidlowa-regulacja-amortyzacji-w-rowerze-sag 5. Jeśli SAG jest zbyt mały, spuszczasz trochę powietrza, analogicznie, jeśli zbyt duży, pompujesz trochę powietrza. 6. Powtarzasz punkt 5 do uzyskania odpowiedniego ciśnienia. 7. Przecinasz zipa. 8. Wyrzucasz zipa i odkładasz narzędzia oraz drugą osobę na swoje miejsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 25 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 niestety sprzedawca do tego stopnia oszczędzał, że nie wysłał mi instrukcji i nie mam jak sprawdzić ile należy dobić do amora powietrza pod moją wagę. W instrukcji nie znajdziesz tej wiedzy. 2. Obcinasz nadmiar opaski. Dlaczego? 7. Przecinasz zipa. I wyrzucasz - niedopatrzenie bo mogło pość pytanie co z w.w zipem. A instrukcja doskonale łopatologiczna. Temu co nie rozjaśni zakazać jeździć rowerem. To od upału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Dlaczego? I wyrzucasz - niedopatrzenie bo mogło pość pytanie co z w.w zipem. Tylko i wyłącznie dla wygody Teraz mam co prawda o-ring założony na stałe, więc mnie ten problem omija, ale lubię od razu sprawdzić, jak jeździ się na danym ciśnieniu, a nie lubię dyndających przy oponie frędzelków. I faktycznie, poprawię instrukcję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik0987 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 czyli z tego co rozumiem producent nie podaje ile trzeba dobić do danej wagi ect. tylko to się dostosowuje samemu? pytam bo nigdy nie miałem amorka powietrznego i nie wiem jak to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Masz nabić tyle aby po normalnym usadzeniu tyłka na rowerze amortyzator ugiął sie 10-25% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik0987 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ok wielkie dzięki za pomoc teraz już wszystko rozumiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Tyle żeby było dobrze. Krócej sie tego nie da opisać Zastanawia mnie fakt czy jak by ktoś ci wcisną ze ma być 200psi to byś tak jeździł ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik0987 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Chyba logiczne że nie, ale nie wiedziałem jak się za to zabrać więc postanowiłem was zapytać, to chyba nie jest aż takie dziwne w końcu ( przynajmniej mi się tak wydaje) to forum jest po to aby wymieniać się doświadczeniami, wiedzą ect. no chyba, że się jednak mylę, a jeżeli tak to sorki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Tak ale nie ma "prawidłowej" wartości pompujesz tyle ile ci sie podoba, lubisz kamyk, ładujesz dużo, lubisz zapadającą sie kanapę, pompujesz mało Jedyne co powinieneś pamietać to nie przekraczać max wart. jaką podaje producent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik0987 Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ok teraz już będę wiedział Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.