cienkun Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Złożyłem sobie singla na piaście sturmey arczer, wolnobieg Sturmey Archer pod wąski łańcuch, korby sturmey archer. Piasta i wolnobieg nówki, korba stara. Zauważyłem, że nie mogę naciągnąć łańcucha, gdyż jak kręcę korbą, to raz jest naciągnięty, a raz luźny, ale że zębatka przy korbie, pomimo że niezużyta, to była zgięta i przeze mnie prostowana, więc ją wymieniłem. Z braku laku kupiłem zębatkę truvativ, założyłem i ... problem jest nadal, a zębatka moim zdaniem jest prosta. Co jest? Czy to możliwe żeby wolnobieg był jajowaty?? Już mi brakuje pomysłów... edit. Nie, wolnobieg nie jest jajowaty. Sam już nie wiem co jest. Próbuję ustalić czy pająk korby nie jest krzywy, ale chyba nie. Może minimalnie krzywa oś suportu?? Innych typów nie mam...
Mod Team IvanMTB Napisano 25 Lipca 2013 Mod Team Napisano 25 Lipca 2013 Kłaniam, Prosty i częsty problem. Pomiedzy otworami pajaka korby, kominami i otworami zębatki są niewielkie luzy umozliwiające bez narzędziową instalację całości. No i juz te luzy wystarczaja aby zębatka była minimalnie mimośrodowo zamocowana. I stąd zmiany naciągu łańcucha. Praktycznie we wszystkich moich singlach mniejszy lub większy problem tego typu występuje. Można to ustawić idealnie ale wymaga to nieco cierpliwości. Z przyczyn oczywistych problem jest kompletnie pomijalny w rowerach z napinaczem rolkowym lub kółkowym gdzie minimalne nadmiary lub luzy łańcucha są wybierane przez ten ostatni. Nie przejmowałbym się specjalnie tylko jeżdził. Szacunek... I.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.