Skocz do zawartości

[zabezpieczenie roweru] u-lock 100zł jaki?

Baikal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przejżałem już sporo tematów na temat zabezpieczeń i dale nie wiem co wybrac - raczej jestem skłonny ku rozwiązaniu "U-Lock" znalazłem kila opcji:

KRYPTONITE Keeper 12 LS ( ok 78zł) rozmiar 10.2cm x 29.2cm waga 1285g  wdg ich skali ochrona 5/10 (pałąk o średnicy 12mm) jest też opcja tańsza o 10zł ale o 9cm mniejsza więc raczej odpada

KRYPTONITE KryptoLok Series 2 STD (ok132zł) rozmiar 10.2 x 22.9 waga 1.29Kg wdg ich sklai ochrona 6-10 (pałąk o średnicy 13mm)

Seria evolution raczej odpada ceny od 150zł za mini który jest o 1mm grubszy i ma zamek 2 ryglowy,

- jeżeli będę szukał to nowszyshc wersii bez klucza z dziurką (filmik z długopisem jak gościu otwiera) są takie i takie na allegro

jest jeszcze jakieś zabezbieczenie w granicachy tych 100zł warte uwagi?,

rower mam zamiar zostawiać głównie w miejscach publicznych (obok supermarketów, banków, rzadziej przy mnijeszych sklepach), na pewno nie będę zostawiałl go nigdzie na noc pod gołym niebem, lub na dłużej niż godzinkę.

Napisano

a podwyższając nieco budżet? znalazłem jeszcze (pierwsze z brzegu aukcje pewnie trochę taniej da się znaleźć)

http://allegro.pl/zapiecie-onguard-8005-pitbull-dt-u-lock-linka-i3426209530.html

http://allegro.pl/u-lock-master-lock-fortum-8196-zapiecie-rower-w-wa-i3391327760.html

http://allegro.pl/solidne-zapiecie-masterlock-street-fortum-ulock-i3417927287.html

czy warto dopłacić do grubszego 16mm? czy 14mm w miare ok jest grubość pałąka

Napisano
Napisano

Łańcuchem przypniesz się wszędzie, ale jest kilkukrotnie cięższy od ulocka o tej samej grubości. Najlepszy łańcuch kryptonite ma bodajże grubość ogniw 12 mm więc trochę w tyle za najlepszym ulockiem, a wiadomo, że łańcuch wytrzyma tyle co najsłabsze ogniwo, czyli w tym przypadku 12mm. Co do grubości to materiał to jedno a grubość to drugie. Duża średnica w ulocku to też szansa na to, że nożyce go nie złapią, a pręta w odróżnieniu od linki nie da się przeciąć na raty. Abus wykorzystał to modyfikując geometrię pręta na jajowatą. Ulock jest cieńszy ale w płaszczyźnie cięcia grubszy.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Najlepszy łańcuch kryptonite ma bodajże grubość ogniw 12 mm więc trochę w tyle za najlepszym ulockiem

Są 14mm wielokątne i 15mm owalne, coś słabo przeglądasz ofertę ;)
Napisano

serdeczne dzięki za szybkie odpowiedzi - postanowiłem zakupić łańcuch, często jeżdżę z dziewczyną więc U-lockiem mogły by być problemy z zapięciem (może kiedyś jako dodatkowe zabezpieczenie), postanowiłem się szarpnąć i z budżetu 100zł zrobić 200zł na 99% kupię "KRYPTONITE Evolution Series 4 1090" (nie wiem tylko czemu ma 8/10 a Ulock grubszy ma mniej ) wiem, że to prawie 3Kg ale bezpieczeństwo jest ważne ukradli mi już kiedyś 2 porządne rowery (wtedy trzymałem je w piwnicy :icon_confused: ) ja na razie znalazłem łańcuch za 199zł, poszperam jeszcze trochę, i dodakowo poszukam czegoś do przewozu tego potworacha

Napisano

Dodali dwa punkty za samoobronę i jeszcze jeden za możliwość miotania w lusterka. A tak na poważnie, to dużo zależy od technologii utwardzania. Dodatkowo 1mm na ulocku to gumowa/plastikowa powłoka antykorozyjna/antyodpryskowa, gdziew łańcuchu jest galwanizowana powłoka i kawałek szmaty, zatem podawany wymiar jest grubością realną

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

• Mod Team
Napisano

Też chciałem kupić swego czasu Kryptonite Evolution Series 4 1090 jednak praktycznie nigdzie go nie było, skończyło się na u-locku Evo. Series 4 STD. Ogólnie mogę polecić chociaż mocowanie do ramy to jakiś niewypał bo ulock mega klekocze na wybojach, wożę go w plecaku, wtedy jest ok, sprawia wrażenie trudnego do sforsowania, jeszcze nikt się do niego nie dobierał,  ale nawet te 1,7kg to odczuwalny ciężar, masz pewność że chcesz targać prawie 3kg ?

Napisano

Maniak, dnia 27 Lip 2013 - 17:30, napisał:

Też chciałem kupić swego czasu Kryptonite Evolution Series 4 1090 jednak praktycznie nigdzie go nie było, skończyło się na u-locku Evo. Series 4 STD. Ogólnie mogę polecić chociaż mocowanie do ramy to jakiś niewypał bo ulock mega klekocze na wybojach, wożę go w plecaku, wtedy jest ok, sprawia wrażenie trudnego do sforsowania, jeszcze nikt się do niego nie dobierał,  ale nawet te 1,7kg to odczuwalny ciężar, masz pewność że chcesz targać prawie 3kg ?

zabieram niestety ze sobą i tak dosyć duży ciężar ^^ 96kg, a jeżeli chodzi o łańcuch moja M. pracuje w sklepie więc jak będzie jeździła na rowerze to może tam na dłuższy czas przyczepię łańcuch, w sumie i tak już wożę na rowerze czasami wodę z 1.5 litra czasami piwko ^^ jeżeli wiem, że nie będzie piwkopoju zdarzało się też trochę brykietu, talerze sztućce (tak wiem, teraz też biorę jednorazówki( jeżeli jechałem gdzieś na świeżą rybkę zjeść (pstrąg owinięty boczusiem w środku zioła mniamuśny)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...