zawoduwa Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 witam. mam problem i to dziwny. jakiś miesiąc temu kupiłem rower, scott aspect 60. prawie wszystko jest ok. niestety PRAWIE. od kiedy go kupiłem co chwila się coś dzieje z tylnym kołem. zaczęło się od odkręconych (chyba) conusów (za błędy, ale nie te ortograficzne przepraszam ) dzisiaj wjechałem na nim do lasu, żadne wymagająca trasa. parę korzeni, podjazdów itd. no i jadąc wpadłem na szyszkę lub korzeń i zaczęło się. koło zrobiło się krzywe, próbowałem wszystkiego ale niestety - ciągle jest krzywe. gdy mocniej przypedałuje to koło jakby schodzi w bok i opona zaczyna trzeć mi o ramę. gdy nie naciskam gwałtownie w pedały to nic się nie dzieje. piasta to chyba promax, bo tak jest na zacisku więc trochę bieda. czy będę musiał zmienić piastę?i mam jeszcze jedno pytanie - czy mogę wymienić piasty bez kupowania nowych szprych. jeżeli czegoś nie zrozumieliście to przepraszam, ale starałem się to opisać jak najjaśniej. pozdrawiam
kasperek Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Pękła ci oś piasty. Naprawa około 20 zł. Zaplatając koło z nową piastą musisz się liczyć z wymianą szprych. Wszystko zależy od wysokości kołnierza nowej piasty. W twoim przypadku wymieniłbym po prostu oś.
zawoduwa Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 mam jeszcze gwarancję na ten rower - uwzględnią mi to czy nie?
kasperek Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Powinni uwzglednic o ile felga nie wyglada jak chinskie osiem. Ale z tego co napisałes wnioskuje, ze koło wyglada w miare normalnie. To nie jest jakas nietypowa usterka. Takie rzeczy sie zdarzaja. Gwarancja jak najbardziej powinna to objac.
OrzelPiotr Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 taka usterka "pęknięta oś" może i się zdarza ale na pewno nie od przejechania szyszki, miałeś poprawnie dokręcone tylne koło?
mklos1 Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Rzeczony Scott ma wolnobieg Shimano MF-TZ 21. Pękające osie w wolnobiegach to dość popularna usterka. Miałem dwa rowery z wolnobiegami. W każdym wymieniałem oś co najmniej raz.
zawoduwa Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 no to może nie szyszka, a korzeń (zapomniałem dodać, że swoje ważę ). a koło było dobrze dokręcone i nie wygląda jak ósemka. dzięki panowie za pomoc. edit: mogę tak jeździć na razie tylko po drodze?
kasperek Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Nie powinieneś tak jeździć. Uszkodzona oś fatalnie wpływa na żywotność łożyskowania (bieżnie i kulki) dodatkowo możesz również uszkodzić korpus piasty. Jeżeli do tego dojdzie nie pozostanie nic innego jak zaplatanie koła na nową piastę lub zakup nowego koła. W zasadzie naprawy możesz dokonać samodzielnie za kilka złotych http://allegro.pl/os-oska-piasty-tylnej-qr-k-238-crmo-m10-1-145mm-i3378383190.html Te 20 zł o których pisałem wcześniej dotyczy robocizny w serwisie - oczywiście to tylko kwota szacunkowa. edit: skorzystaj z prawa reklamacji, skoro masz jeszcze ważną kartę gwarancyjną...
zawoduwa Napisano 26 Lipca 2013 Autor Napisano 26 Lipca 2013 no i nie uwzględnili mi tego pod gwarancję. za wymianę wezmę sobie 20 zł... najwyższy czas zbierać narzędzia i nauczyć się samemu naprawiać rowery. :/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.