Skocz do zawartości

[Opony] 26" Kross Hexagon V3

blackjack23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie!

Ostatnio rozglądam się za nowymi oponami do swojej kozy. Zmieniły się priorytety, teraz jeżdżę sporo po szosie, więc 2calowe traktory stały się męczące. W ciągu ostatnich trzech lat pokonuję średnio 1700km w sezonie, do 100km w tygodniu. Nie jeżdżę w deszczu, ani tuż po.

Obecnie:
- Kross Hexagon V3 (2007)
- koło 26" 19C
- opony Dębica 50-559 (przebieg ok. 10k km w 6lat, stan zużycia ok. 75%)

Użytkowanie:
- sucho!
- 80% asfalt
- 20% ścieżki, polne i leśne szlaki
- 0% ciężkiego terenu

Z tabelek wyczytałem, że najwęższa opona, jaką mogę spokojnie założyć to 28-559. Z racji, iż większość czasu w trasie spędzam na asfalcie, liczą się dla mnie przede wszystkim jak najniższe opory toczenia. Chciałbym mieć jednak trochę przyczepności na leśnych szlakach, by na byle szutrowym łuku nie wywinąć orła. Przydałoby się więc jakieś trzymanie boczne. Ostatnio nawet jeżdżąc po szosie spotkałem się z szutrowymi dziurami (szosa na południe od Legnicy, ok. 30km, odcinek leśny między miejscowościami Pomocne, w stronę Bogaczowa), co na krętym, stromym zjeździe, mając 40+kmh może okazać się zabójcze, szczególnie, gdy człowiek pierwszy raz tamtędy jedzie.

Szukam:
- niskie opory toczenia
- trzymanie boczne na szutrze
- długowieczność (minimum 7-8k km)
- 28-559? 32-559?
- Semi Slick?
- 200zł (2 opony + 2 dętki)

A może nie szaleć tak z szerokością gumy? 1,1 a 2 cale to spora różnica. Spotkałem się z opiniami, że już na 1,5cala każdy piach na ścieżce rowerowej to potencjalny zabójca. Mam na koncie już blisko 17k km i bez kraksy. Jednakże nigdy nie jeździłem na oponach węższych, niż 1,8cala.
Napisano
Postanowiłem poszukać na własną rękę. Może w ten sposób zachęcę znawców ogumienia do dyskusji. Zauważyłem, że opony Semi Slick w rozmiarze poniżej 40-559 praktycznie nie istnieją. Poniżej tej granicy są tylko mniej lub bardziej nacinane Slicki. Wyborem kierowałem się ceną za sztukę (50-90zł) oraz wyglądem. W tym przedziale dominują dwie marki. W nawiasach szerokość gumy.

Continental:

Country Plus (42), Contact (47), Touring Plus (47), Tour Ride (47), City Ride (47)

Kenda:

Khan (47)

Maxxis:

OverDrive (47)

Schwalbe:

Marathon Green Guard (32-37-40-47), Marathon Racer Performance Line (40), Road Plus (47), Silentio (47), Road Cruiser (47), Land Cruiser (47)

Zdecydowana większość to opony 1.75 (47). Cenowo większość mieści się w przedziale 40-60zl za sztukę.

Chciałbym się teraz dowiedzieć, które z nich warto brać pod uwagę, a które omijać. Raczej się już pogodziłem z tym, że nie kupię dużo węższych opon od moich 50tek, jednocześnie spełniających moje wymagania. Które z nich są najtrwalsze? Które mają najniższe opory toczenia? Na których zabiję się w parku na szutrowej ścieżce?

Napisano

Ja bym stawial na Marathony Green guardy, kawal dobrej oponki. Co do reszty to przyczepne sa Continentale Country Plus, co prawda na pewno nie tak jak marathony ale jak na 42 tez sa spoczko :)

Napisano

GreenGuardy, ale jaki rozmiar? Przypominam 80% dziurawe szosy 20% ścieżki, polne i leśne szlaki. Zero piachu i ciężkiego terenu. Więcej w pierwszym poście.

Akurat wybrałeś dwie najdroższe opony, mam wrażenie, że celowo. Reszta jest tańsza i dużo tańsza ...ale czy dużo gorsza?

Napisano

Powiem Ci jak bedziesz dbal o opony (nie hamowal ostro) tylko normalnie to bedziesz je mial przez jeszcze moze 25 lat tak jak moja. naprawdę kawal dobrej gumy.

Akurat wybrałeś dwie najdroższe opony, mam wrażenie, że celowo

Nie, nawet nie wiem ile teraz dokladnie kosztuja ale ogarniam wszystkie z tych co dales do rozpatrzenia i wybralem w ciemno opony ktore sa najlepsze.

Pozdrawiam :)

Napisano

25?! Nie "od 2 do 5"?

Z piskiem opon ostatnio celowo hamowałem w podstawówce na starym rowerze. Teraz jest to zwalnianie. Używam głównie przedniego hamulca do spowalniania, tylnym lekko się wspomagam. Nigdy nie blokuję kół (no chyba, że rzeczywiście coś mi wyskoczy i sytuacja wymaga). Stąd też od tylu już lat jeżdżę na swoich Dębicach :-) 

Napisano

Takze najlepsze to to co ja wybralem.. Teraz twoja wola czy chcesz zaplacic raz i miec dluzej czy zaplacic raz polowe ceny i potem drugi raz na odswiezenie jej :)

Napisano

Widziałem ten temat. Huragany jak dla mnie za szerokie, ale dzięki za odpowiedź ;-) 

@Kranczi

Będę się zastanawiał między Country Plus, a GreenGuardami. Zdecydowanie wolę wydać raz, a porządnie. Poczytam gdzieś jeszcze opinie o tych oponach. Dzięki ;-) 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...