Skocz do zawartości

[napęd] Kaseta + łańcuch na 9 przełożeń

DARO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam kasete CS-HG30 8l i drugi łańcuch Sram. Zrobiłem na tym zestawie 4000 km i czas najwyższy pomyśleć o nowym napędzie. Planuje zmienić także manetkę, więc zdecydowałem sie na 9 rzędową. Tylko jaką?? Mam cholernie ciężką nogę (waże 90 kg) i łańcuch ma 100% zużycie już po 400 km. Szukam czegoś co wytrzymie więcej niż te 4000 km (bo to u mnie nie jest nawet cały sezon jazdy), oraz coś co nie zruinuje mi portfela. :)

tez waze tyle co i Ty ujezdzam kasety sram 5.0(juz chyba trzecia z kolei)wraz z lancuchami wg kolejnosci kaset->PC48,PC54,PC48(trzy wymiennie)najdluzszy przebieg mam na tym trzecim zestawie bo juz okolo 6500km a jeszce pociagnie a inne byly juz po takim przebiegu mocniej sporo zjechane.Jesli zalezy Ci na naprawde mocnym zestawie to rozgladnal bym sie na czyms ze srama jesli chodzi o lancuchy to okolo PC59 lub 69 a kasete to wedle zasobnosci portfela od takich jak ja ujezdzalem tylko w wersji 9 biegowej po 7.0 wyzsze nie roznia sie niczym poza waga.

PS.pozatym zestawy na 9 biegow sa mniej trwale niz te na 8 w podobnej cenie-lancuch jest wezszy:-(

Kupiłem używaną kasetę SRAM 9.0 ale w bardzo dobrym stanie (koszt 55 zł) do tego mam trzy łańcuchy które zmieniam co 1000 - 1500 km (w kółko tzn. 1 łańcuch, 2, 3 i od nowa 1, 2, 3). Przejechałm już jakieś 8000 km i nadal wszystko działa idealnie (choć zęby kasety są już dosyć ostre). Zrewałem tylko 2 razy zapinke do łańcucha :D. Mogę z czystym sumieniem polecić kasety srama. Dużo tez daje trik z łańcuchami. Dodam że ważę około 100 kg. :034:

Jeśli chcesz łańcuch, który wytrzyma naprawdę lata, pomyśl o Rohloffie SLT 99. Jest drogi (od 150zł do dostania), ale wytrzyma naprawdę lata.

Tak, tylko ja musze kupić jeszcze tylną przerzutkę, i manetkę i na taki spręcik to mi już kasy nie starczy. ;)

bart44 a jakich łańcuchów używasz to tej swojej kasety 9.0? i od poczatku zmieniałeś co 1000 km, bo ja w bikeboardzie przeczytałem że już co 300km należy zacząć i tak właśnie zrobiłem. co prawda mam kasetę srama chyba 5.0 albo 7.0, a łańcuchy shimano HG73...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...