DARO Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam. Posiadam kasete CS-HG30 8l i drugi łańcuch Sram. Zrobiłem na tym zestawie 4000 km i czas najwyższy pomyśleć o nowym napędzie. Planuje zmienić także manetkę, więc zdecydowałem sie na 9 rzędową. Tylko jaką?? Mam cholernie ciężką nogę (waże 90 kg) i łańcuch ma 100% zużycie już po 400 km. Szukam czegoś co wytrzymie więcej niż te 4000 km (bo to u mnie nie jest nawet cały sezon jazdy), oraz coś co nie zruinuje mi portfela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ecia Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 DARO: ZASADY PISANIA NOWYCH TEMATóW. Nazwa tematu była niewłaściwie sformułowana. Pozdrówko porządkowe . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARO Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Big sorry . Proszę o przebaczenie. Mod ma zawsze rację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 tez waze tyle co i Ty ujezdzam kasety sram 5.0(juz chyba trzecia z kolei)wraz z lancuchami wg kolejnosci kaset->PC48,PC54,PC48(trzy wymiennie)najdluzszy przebieg mam na tym trzecim zestawie bo juz okolo 6500km a jeszce pociagnie a inne byly juz po takim przebiegu mocniej sporo zjechane.Jesli zalezy Ci na naprawde mocnym zestawie to rozgladnal bym sie na czyms ze srama jesli chodzi o lancuchy to okolo PC59 lub 69 a kasete to wedle zasobnosci portfela od takich jak ja ujezdzalem tylko w wersji 9 biegowej po 7.0 wyzsze nie roznia sie niczym poza waga. PS.pozatym zestawy na 9 biegow sa mniej trwale niz te na 8 w podobnej cenie-lancuch jest wezszy:-( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bart44 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Kupiłem używaną kasetę SRAM 9.0 ale w bardzo dobrym stanie (koszt 55 zł) do tego mam trzy łańcuchy które zmieniam co 1000 - 1500 km (w kółko tzn. 1 łańcuch, 2, 3 i od nowa 1, 2, 3). Przejechałm już jakieś 8000 km i nadal wszystko działa idealnie (choć zęby kasety są już dosyć ostre). Zrewałem tylko 2 razy zapinke do łańcucha . Mogę z czystym sumieniem polecić kasety srama. Dużo tez daje trik z łańcuchami. Dodam że ważę około 100 kg. :034: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARO Napisano 20 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 Dzięki za podpowiedzi. Zdecyduję się chyba na coś takiego http://www.allegro.pl/item104959642_nowa_k...cuch_pc950.html Bardzo fajna cena jak za taką jakość Zastanawiam się czy stosować tutaj zasadę trzech łańcuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 20 Maja 2006 Udostępnij Napisano 20 Maja 2006 mysle ze bedziesz zadowolony zasada trzech lancuchow...hm.. ja aktualnie ja stosuje i rpzy kasecie 5.0 8b i lancuchach pc 48 uzyskalem przebieg okolo 20% wiekszy no moze 30% ale cena lancuchow nie rekompensuje ceny kasety.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
von Lauenberg Napisano 21 Maja 2006 Udostępnij Napisano 21 Maja 2006 Jeśli chcesz łańcuch, który wytrzyma naprawdę lata, pomyśl o Rohloffie SLT 99. Jest drogi (od 150zł do dostania), ale wytrzyma naprawdę lata. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DARO Napisano 22 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Maja 2006 Jeśli chcesz łańcuch, który wytrzyma naprawdę lata, pomyśl o Rohloffie SLT 99. Jest drogi (od 150zł do dostania), ale wytrzyma naprawdę lata. Tak, tylko ja musze kupić jeszcze tylną przerzutkę, i manetkę i na taki spręcik to mi już kasy nie starczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
snack Napisano 24 Maja 2006 Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 bart44 a jakich łańcuchów używasz to tej swojej kasety 9.0? i od poczatku zmieniałeś co 1000 km, bo ja w bikeboardzie przeczytałem że już co 300km należy zacząć i tak właśnie zrobiłem. co prawda mam kasetę srama chyba 5.0 albo 7.0, a łańcuchy shimano HG73... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.