dexter007 Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Witam! Chciałbym kupić rower trekkingowy/corss do 800 zł, z racji niskiego budżetu oczywiście używany. Nie jestem do końca pewien czym różni się rower trekkingowy od crossa, ale wyczytałem, że są bardzo podobne, z tym, że cross nie ma osprzętu typu bagażnik, błotniki itd. No więc docelowo chciałbym zainstalować bagażnik (i sakwy), ale mam swój. Jeżdzę zazwyczaj trasy po ok. 50km, drogami w większości asfaltowymi (rzadziej jakaś bita ziemia lub szuter). Czasami jednak zdarza mi się wyjeżdzać na kilkudniowe wycieczki (powiedzmy 200/300km) z bagażem i czasami z namiotem. Co do przerzutek, hamulców czy siodełka (najwyżej sobie wymienie) nie mam specjalnych wymagań (byle się dało gdzieś bidon przyczepić ). Miło by było, żeby po odkręceniu bagażnika etc. (nie będę używał tego poza długimi trasami) rower był możliwe jak najlżejszy. Wiem, że za taką kwotę nie ma co liczyć na cuda. Chciałbym po prostu wybrać rower jak najlepszy za taką kwotę. O mnie :Waga: 80kg Wzrost: 186cm Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam, Piotrek P.S. Pogrubiłem najważniejsze rzeczy, jeżeli komuś nie chciałoby się czytać. Mam nadzieję, że nie nie zaciemniłem przez to całości.
przemokras Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Gdybyś trochę dołożył byś miał fajny rowerek z koszykiem na bidon gratis;] http://allegro.pl/mocny-lazaro-senatore-v2-cross-acera-sr-suntour-i3422401021.html
dexter007 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Gdybyś trochę dołożył byś miał fajny rowerek z koszykiem na bidon gratis;] http://allegro.pl/mocny-lazaro-senatore-v2-cross-acera-sr-suntour-i3422401021.html A gdzie haczyk? Bo wydaje mi się, że niecałe 1000zł za NOWY rower tego typu to dziwnie mało.
Piehursson Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 nie ma haczyka. Kupujesz rower, który nie ma naklejki Giant. Kross, Merida itp. i nie płacisz za to myta. niezwykle popularnym wśród forumowiczów jest rower crossowy tego samego producenta Lazaro Integral V3 lub jego brat bliźniak Keller Aventis. Oba te rowery najważniejsze komponenty napędu mają oparte na grupie alivio. Żeby kupić tak wyposażony rower uznanej marki musiałbyś wydać ~2000 zł. Jesli jednak nie byłbyś w stanie dołozyć do Integrala lub Aventisa a w zasięgu Twoich finansów byłby ten Senatore podrzucony przez kolegę, to tutaj jest dla niego alternatywa tyle, że dużo ładniejsza. Ostatnio po mojej wsi starszy facet na takim pomyka i na zywo ten rower w kolorze białym wygląda przęświetnie Spartacus Zdaję sobie sprawę, że wszystkie te rowery wykraczają poza budżet, Podrzucam tylko w kwestii przemyślenia, zastanowienia się
dexter007 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Jesli jednak nie byłbyś w stanie dołozyć do Integrala lub Aventisa a w zasięgu Twoich finansów byłby ten Senatore podrzucony przez kolegę, to tutaj jest dla niego alternatywa tyle, że dużo ładniejsza. Ostatnio po mojej wsi starszy facet na takim pomyka i na zywo ten rower w kolorze białym wygląda przęświetnie Spartacus Nie brałem w ogóle pod uwagę, że jestem w stanie za 1000zł kupić dobry nowy rower tego typu, stąd ograniczyłem się do 800zł za używkę. Natomiast jeżeli dokładając niecałe 200zł zyskuję rower nieużywany to jak najbardziej mogę podnieść górną granicę do 1000zł. I faktycznie, piękny jest ten biały (szkoda, że napisali w aukcji na samym dole, że już go nie ma). Ok, reasumując : LAZARO SENATORE V2 vs SPARTACUS CROSS SPORT czym się różnią praktycznie (bo niby znalazłem tam jakieś inne nazwy itd. ale kompletnie nic mi one nie mówią) ? I jeszcze ważne pytanie : Czy zamontuję do tych rowerów tylni bagażnik? Jest to dla mnie niezmiernie istotne.
Piehursson Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Niczym się praktycznie nie różnią poza wyglądem. Dodam jednak aby sprawa była jasna. Decydując się na Integrala lub Aventisa zyskujesz sporo lepszy osprzęt względem Spartacusa czy też Senatore. Grupa alivio to już jest naprawdę dobry osprzęt Pytanie czy jestes w stanie dołozyć do tych ~950 zł kolejne ~100. Do wszystkich tych rowerów zamontujesz i bagażnik i pełne błotniki gdybyś potrzebował.
artgot Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 A czy ktoś kto większość czasu będzie jeździł raczej po mieście i sporadycznie rekreacyjnie po terenie jest wstanie "odczuć" różnicę pomiędzy Acerą a Alivio?
przemokras Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Acera wystarczy, jest tańsza a pracuje tak samo dobrze jak Alivio, jest tylko odrobinę od niej cięższa. Ogólnie acera i alivio to ta sama przerzutka, lecz w acerze jest minimalnie słabsza jakość materiałów;] Różnicy raczej nie odczujesz;]
Piehursson Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Przy rekreacyjnej jeździe po asfalcie różnicy raczej nie będzie. Może wyjść różnica na korzyść alivio jeśli chodzi o jazdę w terenie i zmianę biegów pod obciążeniem. Co do jakości wykonania i wytrzymałości kolega wyżej napisał.
dexter007 Napisano 25 Lipca 2013 Autor Napisano 25 Lipca 2013 Wybór padł na rower Keller Aventis polecony wyżej przez Piehurssona. Teraz tylko czekać na kuriera Dziękuję wszyskim za pomoc! Pozdrawiam, Piotrek
artgot Napisano 28 Lipca 2013 Napisano 28 Lipca 2013 A co powiecie o tym Kellerze? http://allegro.pl/rower-keller-tm-elite-treking-alu-mocny-sezon-2013-i3411555795.html
armanibike Napisano 21 Października 2013 Napisano 21 Października 2013 kupiłem Spartacus model CROSS http://wpasek85.webd.pl/allegro/spr%20premier%20cross%20(11).jpg powiem tak rower w 100% wart tych pieniedzy a wrecz dziwie sie ze na takim osprzecie w takiej Cenie, co do wygladu mega stonowana grafika bez zadnych rażących farejwerków, co do usterkowosci jeszcze nic nie zawiódł, aczkolwiek tylko 608km za mną....
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.