Skocz do zawartości

[koła] 28" do Rometa Meteor

mati2021

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam problem z dobraniem kół do trochę wiekowego roweru jakim jest Romet Meteor, prawdopodobnie Sport :) Chciałbym go przywrócić do stanu używalności, więc czy takie koła nadają się do niego: http://allegro.pl/trekingowe-kola-28-maszyny-36szpr-vb-novatec-rodi-i3396443435.html ? I jakiej długości powinna być tylna piasta wg. mojego pomiaru z tego zdjęcia https://www.dropbox.com/s/ygrxg6e530c0e5u/DSC_1980.JPG ?

Napisano

A tam oryginalnie nie było kół 27"? Jeśli tak to koła 28" będą jak najbardziej pasować, ale musisz się liczyć z tym, że one są troszkę... mniejsze od oryginalnych :teehee: Dokładnie o 8 mm na średnicy, czyli o 4 mm na promieniu, więc wymagany zasięg hamulców wzrośnie w stosunku do oryginału.

Długość piasty, a konkretnie osi piasty standardowa: 135 mm - delikatne rozgięcie salowych widełek przy wkładaniu koła im nie szkodzi.

Napisano

Dzięki za odpowiedź :)

Jeśli tak to koła 28" będą jak najbardziej pasować, ale musisz się liczyć z tym, że one są troszkę... mniejsze od oryginalnych

Ale czy nie chciałeś napisać przypadkiem, że będą większe od oryginalnych? ;) I czy te z aukcji podchodzą trochę pod koła i opony szosowe?

Takie są rozmiary opon i kół:

DSC_1988-kopia.JPG

DSC_1991-kopia.JPG

A tyle mam miejsca na regulację hamulców:

DSC_1990-kopia.JPG

Napisano

Koła 28" mają uwzględniony rozmiar razem z oponą, a 27" to sama obręcz, czyli 28" są mniejsze paradoksalnie.

Ale masz koła 28", więc nie ma co drążyć tematu. Koła będą pasować idealnie tylko wymień klocki w hamulcach, bo pewnie masz twardą gumę do stali, a nowe koła są z aluminium.

Takie typowo szosowe to one nie są, raczej cross/trekking/przełaj. Jednak najwęższa opona jaka na nie będzie pasować to 28 mm, czyli już całkiem asfaltowo i będzie się leciutko toczyć. Obręcze na szosę są węższe - nawet 14 mm szerokości, a koła z linku mają 19 mm.

Napisano

Dzięki wielkie! Takiej odpowiedzi oczekiwałem:) Teraz już rozumiem. Ja w sumie czasami będę pewnie też uczęszczał w lasach lub podobnych terenach a większość to asfalt i chodnik, czyli tereny miejskie lub pozamiejskie. W takim razie chyba lepiej wziąć trekingowe?

Napisano

Ok, jeszcze takie pytanie, tylko nie wiem, czy mogę je zadać tutaj, czy założyć nowy temat. Czy warto kupić koła na tych obręczach? W sumie są na w miarę dobrych piastach, bo mam takie same w drugim rowerze i są to maszynówki więc raczej ok. 

A jeśli chodzi o korby i zębatki z przodu, to co do tego będzie pasować? Jakich szukać?

Bo u mnie jest aktualnie coś takiego:

DSC_1992-kopia.JPGDSC_1993-kopia.JPG

Napisano

Obręcze jak obręcze będą dobre, bo chyba na wadze Ci nie zależy przy stalowej ramie.

Co do korby to ona jest mocowana na kwadrat? Może być trochę trudniej, bo masz stary typ suportu z wciskanymi miskami i nakręcanymi konusami... Ale da się chyba dokupić taki suport z osiami na kwadrat dowolnej długości i będziesz mógł korbę na kwadrat założyć jaką chcesz.

A tak BTW to czym Ty smarujesz ten łańcuch? :yucky:

• Mod Team
Napisano

Długość piasty, a konkretnie osi piasty standardowa: 135 mm - delikatne rozgięcie salowych widełek przy wkładaniu koła im nie szkodzi.

A po jaką jasną choinkę rozciagać ramę i narażać ja na niepotrzebne napiecia? Standardowa piasta szosowa to 130mm OLD. Po kit pchać piaste MTB 135mmm OLD?

Szacunek...

I.

Napisano

Co do korby to ona jest mocowana na kwadrat? Może być trochę trudniej, bo masz stary typ suportu z wciskanymi miskami i nakręcanymi konusami

Niestety nie wiem jak sprawdzić, czy jest na kwadrat :/

A tak BTW to czym Ty smarujesz ten łańcuch?

Sorry, nie napisałem. Rower kupił ponad 20 lat temu mój tata i odkąd kupił samochód, to rower tylko stał a później mój dziadek się nim zajął i wymontował manetki, przerzutki, założył jakiś krótki łańcuch na stałe i go pewnie nasmarował, także nie mam pojęcia czym.

A po jaką jasną choinkę rozciagać ramę i narażać ja na niepotrzebne napiecia? Standardowa piasta szosowa to 130mm OLD.

Czyli mam szukać z piastą 130mm? 

Napisano

Czy warto zainwestować w to koło? http://allegro.pl/kolo-29-tyl-tarcza-alexrims-xd-comp-novatec-kola-i3409194486.html

Tylko, że szerokość tej piasty to 135mm, a nie 130mm.

Albo czy mógłby mi ktoś polecić jakieś niezbyt drogie a w miarę ok piasty i obręcze na tył do tej szosówki?

Zastanawiałem się jeszcze nad tym: http://allegro.pl/kolo-28-tyl-alexrims-r450-novatec-kola-700-tylne-i3409179483.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...