Skocz do zawartości

[hamulce] Jak uzupełnić płyn i odpowietrzyć Hayes Dyno Sport

moralez00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Tak jak w temacie czyli prosił bym o instrukcje (najlepiej łopatologicznie) jak uzupełnić płyn i odpowietrzyć Hayes Dyno Sport.

Pytanie 2. Czy koniecznie trzeba lać płyn do hamulców rowerowych czy może można go zastąpić dot 4 od motoru?

Z góry dziękuję za odpowiedz.

Napisano

Super. Wielkie dzięki. Jeszcze jedno pytanie czy koniecznie trzeba posiadać taki zestaw ze strzykawką czy można to zastąpić czymś innym w sensie zwykła strzykawka i jakieś rurki? Jak tak to jakie?

• Mod Team
Napisano

Można, zwykłe, ale najlepiej z gumowym tłokiem, jak sobie kupisz z plastikowym to sie dowiesz czemu a wężyki z króćcami uszczelnionymi o gwincie bodajże M4 (lub M3) jeżeli to zestawy z avida. Można sobie zrobić za 5 zł lub kupić na allegro za 20-100zł jak kto woli.

Napisano

2i regulaminu

Płyn kupiony, strzykawki na zamówienie! rurka jest ale nigdzie nie mogę dostać tego króćca.

Tak poza tym jakie kostki hamulcowe polecacie do tych hamulców?

• Mod Team
Napisano

Króciec można kupić w sklepach hydraulicznych albo sobie zrobić , ja zrobiłem z wentylka rowerowego :P no tylko był problem z uszczelnieniem, ale chwila pomyślunku i działa :D

• Mod Team
Napisano

W sumie to może być cokolwiek z pasującym gwintem i dziura na wylot. Ot cała filozofia, nawet i plastikowe. Jak będzie maiło nieregularne kształty, uszczelnić gwint trzeba taśma teflonową.

Napisano

Zrobione. Króciec wykonałem tak jak sugerowałeś z wentyla. Płyn uzupełniony i razem wyniosło mnie to 24.50 a nie 50 jak żądali w serwisie.

• Mod Team
Napisano

hmmm płyn ok 12 zł 2 strzykawki może 50gr, 2 wentylki może kilka zł ... trochę wężyka ... coś drogo ci wyszło ... no ale i tak taniej :D

Napisano

hmmm płyn ok 12 zł 2 strzykawki może 50gr, 2 wentylki może kilka zł ... trochę wężyka ... coś drogo ci wyszło ... no ale i tak taniej :D

Hmm płyny są w rórznych cenach. Ja akurat za płyn 0.5 dałem 22 pln

Najlepiej jak bys nabyl specjalny, powaznie ja sie na tym przejechalem myslac ze moze byc cos innego.

A czym różni się ''specjalny'' od zwykłego dot 4 bo o ile czytałem o tym to wychodzi na to że każdy dot ma określoną specyfikacje której musi się trzymać. Poza tym wole zapłacić 22pln za 0.5 litra niż 30 za 250 ml a tak naprawdę mam to samo.

Napisano

To znaczy ze ja mialem jakis przeterminowany czy cos, bo moj dot 4 w ogole nie dzialal, ani troche nie bylo czuc roznicy, nawet chyba bylo gorzej niz jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...