sorga Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 czesc, Jako ze nie znalazlem podobnego tematu a kwestia mnie bardzo interesuje postanowilem zapytac tworzac wlasnie nowy temat, jezeli jest w zlym dziale, sorry. ewentualnie prosze o link! Okej, od jakiegos czasu rozmyslam nad zakupem drugiego roweru ktory tworzyl by pare z moim XC, do tej pory jedynymi rowerami byly wlasnie tego typu 2kolka nigdy nie mmialem szansy jezdzic typowa szosa lub tez dobra hybryda. Z racji tego ze duza czesc moich tras pokonuje na asfalcie [dojazdy ]pomyslalem ze warto rozwazyc zakup drugiego roweru ktory sluzyl by jako ten typowo szosowy w momencie kiedy nie bedzie ochoty na teren i paplanie w blocie,jesien/zima i na zmiane reszte roku. NA chwile obecna jestem blizej hybrydy [ Boardman Comp Hybrid ] za ktora przemawia do mnie bardzo zblizona sylwetka podczas jazdy jak i prosta kierownica ktora rowniez ma duzo wspolnego z obecnym rowerem, +opony 28mm. Oczywiscie przeciw typowej szossie baranek i pozycja za kierownica. Nie mam w planach jezdzenia kilka razy w tygodniu po 100km, bardziej mowimy o 30-40 + dojazdy do pracy. Tak wiec nie celuje w wyczynowa jazde szosowa, ale chce czerpac jak najwiecej przyjemnosci z jazdy. Pytanie wiec do was ludzi jezdzacy po asfalcie mniej lub wiecej i pewnie tych ktorzy mieli stycznosc z jednym jak i drugim typem roweru. W ktora strone? dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mess Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Na asfalt jest rower szosowy, do lasu mtb. Koniec kropka. Na szosie nie pojeździsz po lesie tak jak na mtb, na mtb nie pojeździsz po asfalcie jak na szosie. Na "hybrydzie" nie pojeździsz ani po asfalcie jak na szosie, ani po lesie jak na mtb... Choćbyś skrzydła do tego roweru doczepił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mansua Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Budżet 500funtó nie pozwala na zakup fajnej-przyzwoitej nowej szosy, więc temat jest raczej wyjaśniony. Jakiś przyzwoity "entry level" na 105-tce do wydatek ponad 2x wiekszej kwoty. Jeśli chcesz rower używany, to szukaj zdecydowanie szosy , bo do jazdy po szosie jest poprostu lepszy. Da się kupić rower szosowy za 500 funtów ale bedzie to D-klasa w porównaniu z tym co możesz kupić na sztywnym widelcu, V-br, i zwykłych manetkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
twojastara Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 ebay, lfgss, gumtree, bikeshd, retrobike - na pewno cos do 500q sie znajdzie, byleby chcieli wyslac. wez cos hybrydowego z krotka rura gorna, zebys mogl w razie czego zapodac barana; cb, onone, kinesiss, singular, genesis, ridgeback - maja w ofercie takie rowery, moga byc nazywane tez cross/cyclocross/speeder/monster-cross/gravel itp itd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.