kuba1397 Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Witam!Mój rower to Kross Hexagon V2 starsza wersja. Kupiłem go używanego, na początku długi czas tylne koło trzymało się sztywno, wszystko w najlepszym porządku, bez luzów ani innych wad. Po jakimś czasie, możliwe że po zdjęciu koła z ramy w celu zaklejenia dętki.. koło poprostu zaczęło się luzować, nakrętki kontrujące nawet nie były ruszane, te właśnie zaczęły sie zame odkręcać, tak ze ośka zaczęła luźno latać w piaście co za tym idzie koło latało we wszystkie strony. Mimo ciągłego kontrowania i dokręcania wszystkiego zawsze występował ten sam problem, czasem na trasie musiałem prowadzić rower bo nie dało sie jechać. Doszło do tego ze w starym kole łoże na kulki wbiło się do środka, koło do wyrzucenia, zgodnie z zaleceniem serwisanta. Po znalezieniu podobnych kół, a było ich moze z 3 z kazdym działo sie to samo, z ostatni postanowilem iść do serwisu, zeby ustawił go tak jak należy, niby wszystko było w porządku, ale jak na złość, znowu zaczęlo się luzować. Moje pytanie dlaczego? Kazde z kół, ośka w piaście dokładnie, luzowało się. Mimo moich (ojca i serwisanta) starań ciągle to samo. Problemy wystąpiły dopiero po odkręceniu koło na klejenie dętki, dodam ze koło w ramie trzeba samemu "wyregulować" aby koło trzymało się prosto, czy to przez to że koło w ramie moze siedzieć krzywo?Prosze o odpowiedzi, pozdrawiam.PS, koła bliżej nie określonych marek, piasty tak samo.
Kiciok Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Tez mam hexa v2 i taki sam problem mialem kiedys. Co chwile byly luzy. Po rozebraniu calego kola okazalo sie ze piasta rozpadla sie na dwie czesci. Wymiana piasty i problem zniknal. Dziwne ze u Ciebie problem jest takze z innymi kolami...
adii22 Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Zmień serwis i samodzielnie spróbuj przeserwisować piastę - jak? Znajdziesz to wszystko w necie.Mam dobry poranek. Łap: http://portal.bikeworld.pl/rower/artykul:a19/5801/Konserwacja+piast/
kuba1397 Napisano 24 Lipca 2013 Autor Napisano 24 Lipca 2013 Więc? Ma ktoś jeszcze jakieś rady, podpowiedzi?
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2013 Mod Team Napisano 24 Lipca 2013 wymiana osi + konusy + kontry na pewno coś pomoże ale wymiana całego koła najlepiej na kasetę uwolni cie od tego problemu na 100%. tylko to najdroższa opcja ...
Klosiu Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Możliwe że wystarczy wymienić piastę na jakąś porządną, a nie kupować kolejne złomiaste koło za 100 zl. Piasta zaczyna dostawać luzów jak uszkodzą się kulki albo konusy, wtedy się już sama rozkręca.
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2013 Mod Team Napisano 24 Lipca 2013 Dla 90% ludzi wymiana piasty kojarzy sie z obliczaniem potrójnej całki albo jeszcze gorzej choć to nie jest wcale trudne
BikoBiko Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 No tak. Dobrze skontrować konusy, a żeby to dobrze zrobić to najlepiej używać 3 kluczy naraz,
Mod Team Puklus Napisano 24 Lipca 2013 Mod Team Napisano 24 Lipca 2013 Ja tam słyszałem o 2 ale żeby 3 ?? co tym trzecim sie robi ?? chyba ze chodzi o torpedo to sie mogę zgodzić, choć ja używałem imadła
beskid Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Kwestia kontrowania konusów to raczej nie to bo jeśli wszystko jest sprawne to można to zrobić ręcznie na wyczucie i powinno się dać bez luzów jeżdzić. Spróbuj kupić lepszą piastę pod kasetę lub przejść na piastę z łożyskami maszynowymi.
BikoBiko Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Ja tam słyszałem o 2 ale żeby 3 ?? co tym trzecim sie robi ?? chyba ze chodzi o torpedo to sie mogę zgodzić, choć ja używałem imadła Wczoraj już wpisu nie zauważyłem, wiec dziś odpowiem. W niektórych przypadkach trzeba trzeci klucz by przytrzymać drugi konus lub kontrę z drugiej strony piasty, bo trzymając tylko za konus , który kontrujemy zdarza się, że dokręcając kontrę dokręcamy i kontrę, ale jednocześnie kontra "zabiera" nam oś piasty i wkręca się, co powoduje automatycznie luz .
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2013 Mod Team Napisano 25 Lipca 2013 kontra składa się tylko z 2 elementów zamiast dawać konus, kontre podkładki i niby druga kontrę, można zastosować tylko jedną A tak btw, masz może 3 ręce ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.