romanos Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Witam panowie, jestem początkujacym majsterkowiczem i mam problem z montażem osi piasty a konkretnie: wymontowałem oś z piasty, przemyłem wszystko dokładnie i teraz mam zamiar skrecic wszystko ponownie tylko chcę zastąpić kulki, które były pojedyńczo wiankiem i mam pytanie, czy wianek montować do konusów kulkami czy metalem?
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2013 Mod Team Napisano 23 Lipca 2013 A poco chcesz wianek wstawiać ??
beskid Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Poroniony pomysł tyle Ci powiem. Wianki w piastach to padaka i dobrze Ci radzę trzymaj się od tego z daleka. Odpowiadając jednak na pytanie to jasne, ze kulkami do bieżni konusa. Inaczej przecież nie były by wstanie po niej "biegać".
romanos Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 A poco chcesz wianek wstawiać ?? Coś mi trzeszczy i skrzypi w piascie i wydawało mi się, ze nowy wianek załatwi sprawę.
beskid Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Więc trzeba pozostać przy tym co jest a ewentualnie wymienić. Czy to konus czy same kulki. Tu jak coś nie gra to się przynajmniej jedzie a jak Ci się zmielą kulki z wiankiem to d...a zbita jak to się mówi.
romanos Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Odpowiadając jednak na pytanie to jasne, ze kulkami do bieżni konusa. Inaczej przecież nie były by wstanie po niej "biegać" Teraz to ja juz zgłupiałem, poniewaz Ty piszesz, ze kulkami do bieżni konusa a w między czasie znalazłem w necie instrukcje montazu piasty http://mslonik.pl/rowery/technika/343-stara-piasta-przedniego-kola-cz-2 i tam jest opisane całkiem odwrotnie niż u Ciebie. Kto ma rację?
beskid Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Zle mnie zrozumiałeś. Jak trzymasz wianek w ręce to wkładasz go kulkami do bieżni dokładnie tak jak na zdjęciu. Ten kołnierz wianka ma być od zewnątrz piasty zresztą inaczej się po prostu nie da.
Mod Team Puklus Napisano 23 Lipca 2013 Mod Team Napisano 23 Lipca 2013 Najlepszym rozwiązaniem jest na smar nałożyć kulki. bez wianka bodajże 1 czy 2 kulki więcej wchodzi. i to najlepsze rozwiązanie. Każda dobra piastę kulkową jak kupisz wianków w niej nie uświadczysz.
romanos Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Zle mnie zrozumiałeś. Jak trzymasz wianek w ręce to wkładasz go kulkami do bieżni dokładnie tak jak na zdjęciu. Ten kołnierz wianka ma być od zewnątrz piasty zresztą inaczej się po prostu nie da. OK. Czyli zrobię tak jak na zdjeciu, pojeżdże trochę na wiankach i ewentualnie wrócę po jakimś czasie do samych kulek. Dzięki!
christophorus Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Nie słuchasz rad, nie zakładaj z wiankiem, załóż same kulki.
Rulez Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Nie rozumiesz. że bez wianka wchodzi więcej kulek, a więcej kulek = mniejsze zużycie bieżni i kulek.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.