Skocz do zawartości

[Hydraulik] ~600zł, teraz czy poczekać

trime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuję powoli zakupić hamulce hydrauliczne za jakieś 600zł, chyba, że przy niedużym wzroście gotówki, będzie znaczący wzrost wydajności lub nieduży spadek wydajności przy obniżeniu tej kwoty, to można pomyśleć nad zmianą kwoty. Kiedy jest najlepszy okres na kupno takich elementów, przed sezonem, w trakcie czy po sezonie, nie pali mi się by kupić już hamulce, wolę kupić coś lepszego a taniej, jeżeli za jakiś czas można spodziewać się wyprzedaży. Mój rower to Kross A6 2011 wiem, że nie będzie problemów z tarczami, bo była ta sama wersja na discach. Głównie jeżdżę dookoła zalewu, więc tereny podmokłe są i raczej przydadzą się hamulce tarczowe, oraz planuję w zimę jeździć. 

Osobiście nie posiadam, jednak te hamulce są bardzo chwalone i polecane na tym forum.

Sam się nad nimi zastanawiam.

Model wyżej czyli m675 SLX mają inny zacisk i można zastosować klocki z radiatorem jednak jeśli nie jeździsz po górach (kilku kilometrowe zjazdy) to spokojnie wystarczą m596 przy czym jeszcze oszczędzasz i masz kasę na metaliczne klocki ;)

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

A moglibyście polecić jakieś sensowne tarcze do mojej wagi i te metalowe klocki, bo raczej jestem zielony i nie wiem co wybrać. Nie mam adaptera, mam tylko to co było w zestawie. Śruby jakieś specjalne czy mają mieć tylko odpowiedni gwint? Czyli Cl jest jakimś gorszym rozwiązaniem?

Jest wiele za i przeciw,z pewnościąza cl jest równy docisk i to ze sie nie odkreci,a jak nawet odkreci to tarcza ci nie spadnie i nadal bedziesz mogl hamowac.

Za srubkami jest łatwość demontazu i montazu,ale mogą się odkręcać.Również wybór tarcz jest wiekszy,ale tu mozna zastosowac adapter 6 > CL :)

A mam pytanie. Masz fabrycznie zamontowanego XCRa? Jak tak, może kup jakiś wideł recona czy rebę może Manitou r7. XCR przy twojej wadze jest najbardziej efektywny niczym nie ustępuje widłom jak EPICON czy tańsze Rock shoxy, ale jest mało sztywny, więc będzie bić o tarczę nawet 160mm. Kup przedni hamulec m596/m615 albo avida elixir (osobiście go polecam) :D, a później tylni hamulec zrobić.

Teraz czy poczekać? J/w rozłóż na dwa etapy. Pierwszy przód+widelec, a drugi tylni.

To poczekaj, ale po moim przechodzeniu na tarcze powiem Ci, że praktyczniejsze i zdecydowanie bardziej zwiększa komfort jazdy dobry widelec niż hamulce tarczowe.
Jak wcześniej mówiłem odłóż sobie na sam przód pieniądze jeszcze przez miesiąc czy dwa, kup super widelec i jakiś m596 na przód. http://allegro.pl/manitou-r7-super-100mm-lockout-po-serwisie-i3414505309.html PIĘKNY <3 Kupiłbym gdybym nie wybił sobie dwójki tydzień temu.

Tarcza jak tarcza, kawałek blachy Avid HS1/G3cs są super, ale też ujeżdzałem alhongę za 18zł i poza tym że była ciężka to nie ustępowała shimanowcom czy innym renomowanym. A klocki żywiczne dopóki się nie zużyją dają dobrze radę. Prześpij się i pomyśl nad tym manitou r7 z linku wyżej. Super okazja, ze sprzedaży XCRA miałbyś na jakiś hebel.

@metaliczne klocki na internetach i w sklepach. Jest ich do wyboru do koloru

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...