trime Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Witam Planuję powoli zakupić hamulce hydrauliczne za jakieś 600zł, chyba, że przy niedużym wzroście gotówki, będzie znaczący wzrost wydajności lub nieduży spadek wydajności przy obniżeniu tej kwoty, to można pomyśleć nad zmianą kwoty. Kiedy jest najlepszy okres na kupno takich elementów, przed sezonem, w trakcie czy po sezonie, nie pali mi się by kupić już hamulce, wolę kupić coś lepszego a taniej, jeżeli za jakiś czas można spodziewać się wyprzedaży. Mój rower to Kross A6 2011 wiem, że nie będzie problemów z tarczami, bo była ta sama wersja na discach. Głównie jeżdżę dookoła zalewu, więc tereny podmokłe są i raczej przydadzą się hamulce tarczowe, oraz planuję w zimę jeździć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 kup na mudserwis.pl komplet shimano m596 380zl wysylka gratis, Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Mam rozumieć, że nie ma czegoś takiego jak obniżki po sezonowe? Przy mojej wadze 83kg i wadze roweru aktualnie 12,5kg, te hamulce wystarcza czy może lepiej coś mocniejszego szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Osobiście nie posiadam, jednak te hamulce są bardzo chwalone i polecane na tym forum. Sam się nad nimi zastanawiam. Model wyżej czyli m675 SLX mają inny zacisk i można zastosować klocki z radiatorem jednak jeśli nie jeździsz po górach (kilku kilometrowe zjazdy) to spokojnie wystarczą m596 przy czym jeszcze oszczędzasz i masz kasę na metaliczne klocki Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Hehe,na allegro jedna sztuka to chyba 215-225zl wiec nie licz ze taniej niz 380zl komplet dostaniesz.Możesz też dodatkowo zakupić klocki metaliczne zamiast standardowych żywicznych. Mozesz również poszukać slx'ów bodajze po 315zl na allegro jeden.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Nie no jeżeli do mojej jazdy wystarczą to wybiorę te. Z tego co wiem brakuje tarcz i chyba najlepiej jakieś 160mm i do tego ewentualnie metalowe klocki. Możecie coś z tych elementów brakujących doradzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Takie rzeczy jak osprzęt mają zniżki cen ale raczej wraz z pojawieniem się nowych modeli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czy odczuję różnicę między metalowymi klockami a tymi zestawowymi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Różnica między żywicami, a metalami jest duża. Hamulce mają o wiele większą moc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A masz adapter zeby przymocować zacisk do ramy z tylu ?? Jezeli nie moge ci odsprzedac prawie nowy. Ktos kiedys mowil ze metalowe bardziej grzeja tarcze.... Oprócz tarcz dokup śruby lub jak na cl uwazaj zeby byly nakretki.... I to chyba wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A moglibyście polecić jakieś sensowne tarcze do mojej wagi i te metalowe klocki, bo raczej jestem zielony i nie wiem co wybrać. Nie mam adaptera, mam tylko to co było w zestawie. Śruby jakieś specjalne czy mają mieć tylko odpowiedni gwint? Czyli Cl jest jakimś gorszym rozwiązaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Cl - Center lock. Piasta Cl https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSX7XB5EYqYjARftR-w0BqFcItCDt2cdoXSK4op93RBhTPDxHk7bw tarcza do niej :http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSTHFkY-_wfR1sQV9D9bOMC6_C05tX-jWxo9D253vLCxNjjTiTSRg Albo piasta na 6 śrubek i tarcza z 6 otworami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Wiem, że CL to Center Lock, tylko ciekawi mnie jakie jest lepsze rozwiązanie czy na cl czy na 6 śrubek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jest wiele za i przeciw,z pewnościąza cl jest równy docisk i to ze sie nie odkreci,a jak nawet odkreci to tarcza ci nie spadnie i nadal bedziesz mogl hamowac. Za srubkami jest łatwość demontazu i montazu,ale mogą się odkręcać.Również wybór tarcz jest wiekszy,ale tu mozna zastosowac adapter 6 > CL Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Jeżeli chodzi o demontaż to raczej nie przewiduje, a montaż robi się raz, więc teraz czy 160mm wystarczy mi do zatrzymania się przy mojej masie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 spokojnie nawet na przednim kole rower postawisz z m445 i żywicznymi klockami z tarczami 160mm ale jednak im lepsze hamulce i klocki tym wiadomo wiele więcej plusów jak modulacja i siła ogólna,Nawet technika wykonania hamulców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Czyli 596+ metalowe klocki +byle jaka tarcza 160mm? Prosił bym o jakiś link do tych klocków czy to allego czy jakiś sklep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
llancer Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 http://www.mudserwis.com/hamulec-tarczowy-m596-shimano-deore-przedni-okladziny-zywiczne-prz-1000mm-p-2869.html + http://www.mudserwis.com/hamulec-tarczowy-m596-shimano-deore-tylny-okladziny-zywiczne-prz-1700mm-p-2921.html Kolega brałi zadowolony. Jemu na m596 + m445 znizyli cene i za 300 kupil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jechan Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Tarcze możesz kupić Avid HS1 160mm Jest chwalona i lekka Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A mam pytanie. Masz fabrycznie zamontowanego XCRa? Jak tak, może kup jakiś wideł recona czy rebę może Manitou r7. XCR przy twojej wadze jest najbardziej efektywny niczym nie ustępuje widłom jak EPICON czy tańsze Rock shoxy, ale jest mało sztywny, więc będzie bić o tarczę nawet 160mm. Kup przedni hamulec m596/m615 albo avida elixir (osobiście go polecam) , a później tylni hamulec zrobić. Teraz czy poczekać? J/w rozłóż na dwa etapy. Pierwszy przód+widelec, a drugi tylni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Tyle, że podane przez Ciebie widły to jakieś 600zł minimum, a i tak planuję je wymienić tyle, że dopiero w przyszłym roku, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 To poczekaj, ale po moim przechodzeniu na tarcze powiem Ci, że praktyczniejsze i zdecydowanie bardziej zwiększa komfort jazdy dobry widelec niż hamulce tarczowe.Jak wcześniej mówiłem odłóż sobie na sam przód pieniądze jeszcze przez miesiąc czy dwa, kup super widelec i jakiś m596 na przód. http://allegro.pl/manitou-r7-super-100mm-lockout-po-serwisie-i3414505309.html PIĘKNY <3 Kupiłbym gdybym nie wybił sobie dwójki tydzień temu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Ewentualnie kupić na tył i zbierać na widelec i przód. Nadal nikt nie powiedział skąd dostać te metalowe klocki i czy model tarczy ma znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Synergy Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Tarcza jak tarcza, kawałek blachy Avid HS1/G3cs są super, ale też ujeżdzałem alhongę za 18zł i poza tym że była ciężka to nie ustępowała shimanowcom czy innym renomowanym. A klocki żywiczne dopóki się nie zużyją dają dobrze radę. Prześpij się i pomyśl nad tym manitou r7 z linku wyżej. Super okazja, ze sprzedaży XCRA miałbyś na jakiś hebel. @metaliczne klocki na internetach i w sklepach. Jest ich do wyboru do koloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trime Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A przy aktualnym widelcu będą jakieś problemy przy hamowaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.