Skocz do zawartości

[korba] odchudzamy ?:P

Gość Green

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Kiedyś widziałem tak właśnie odchudzoną korbę na jakiejś stronie, ale adresu nie pamiętam :/ I nie wiem czy nie byłoby bezpieczniej tego otworu zrobić na drugim końcu ramienia. Sam się nad taką dziurą zastanawiałem, ale szkoda korby gdyby coś nie wyszło.

Dział się bardzo dobrze nazywa - "Mania [...]". Nawiercanie ramy i korby to głupota. Te dwa elemnty są bardzo obciążone, więc każde nawiercanie prawdopodobnie spowoduje spadek trwałości. Chyba, że rower ma być lekki i stać pod kolszem (kurz też waży)...

Dział się bardzo dobrze nazywa - "Mania [...]". Nawiercanie ramy i korby to głupota.

Mi najbardziej podobają się nawiercane hamulce. Nie na darmo ktoś powiedział "oni mają ponawiercany karbon zamiast mózgów".

Ja rozumiem odchudzanie roweru. Ale biorąc pod uwagę masę samego rowerzysty to zaoszcędzone 10 gramów nic nie pomoże. Poza tym oporo toczenia (T):

T = fmg

f - współczynnik tarcia, m - masa, g - przyspiszenie ziemskie

Więc taniej i znacznie rozsądniej jest zmniejszyć opory poprzez wymianę opon na takie z małym współczynnikiem tarcia, a więc semi-slick. Potem można trochę powalczyć z masą (swoją i roweru). Ale bez przesady.

Dokładnie. B) Poza tym część przeróbek, jak w/w, stanowi po prostu zagrożenie życia lub zdrowia. Wyobrażam sobie urywajace się ramię korby na górskim zjeździe przy 60 km./h. :DŻyć nie umierać.

• Mod Team

Nie wiem dlaczego jesteście tak sceptycznie nastawieni.

Wyobrażam sobie urywajace się ramię korby na górskim zjeździe przy 60 km./h

Przy takiej prędkości raczej mocno nie dusi się na pedały więc nie ma takiego ryzyka. Poza tym jak już to chyba się zegnie a nie złamie. No i jednak po takiej przeróbce warto przetestować rower zanim się zacznie szaleć.

korby maja raczej aluminiowe ramiona ,a nie stalowe

aluminium ma niestety to do siebie ,ze nie zgina sie jakos bardzo ,tylko właśnie peka -i to jest jego wada ;]

oi

p.s. w kazdym razie te stopy z których wykonuje sie korby

a co do wiercenia -kiepski pomysł ,bezsensowne ry.dzyko

Znowy dyskusja o odchudzaniu ;].

Jak wyzej - alu peknie , a ty bedzie zeby zbieral z drogi ;] , moze sie wygiac , kiedys mialem wypadek i lleko sie zgiegal ale uderze miejsze bylo i no i korby nie odchudzalem tak ;] , nie chcial sie wyprostowac -pekla juz do reszty. Mialem wtedy 14 lat i plakalem :D

• 4 tygodnie później...

JUż kiedyś była kłótnia na ten temat :) JA byłem celem ataków ponieważ dzięki przepisowi z linku powyżej zrobiłem sobie taką korbę i przy wadze 86kg przejechałem na niej pare łądnych tysiecy w niekiedy w bardzo cieżkich warunkach i NIC!! Jeśłi nie ważysz dużo tym bardziej ja mogę polecić tą zabawę, taka korba wygląda super ;) Aktualnie nie moge znaleźć zdjecia na kompie mojej korby (niestety już byłej bo kupiłem nowe) gdzieś mam wypalone na płycie, jak znajde to wrzucę.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...