Skocz do zawartości

[opony] Jakie opony do trekkinga w lekki teren?

Vuego

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie :)

Chciałbym dokonać zmian odnośnie opon w moim rowerze trekkingowym. Aktualnie mam Schwalbe Maraton Supreme 700x40C / 28"x1,6". Ponieważ generalnie jeżdżę po drogach gruntowych, szutrowych, piaszczystych itp. ostatnio również w deszczu  Zastanawiam się nad wymianą opon na takie z bardziej agresywnym bieżnikiem i nieco szersze np. 1.75 (mam nadzieje, że wcisnę w ramę i błotniki).

Znalazłem opony Schwalbe Marathon Mondial w rozmiarze 28x1.75. Nie są to tanie opony ale liczę, że mogłyby poprawić trakcję w takich warunkach. Niestety mam małe doświadczenie i trudno mi ocenić czy wymiana jest warta zainwestowania dodatkowych środków czy może różnica tak niewielka, że do czasu konieczności wymiany-zużycie nie ma co sobie zawracać głowy? A może jakiś inny  model opon byłby lepszy?

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Mondial Marathon to bardzo dobra opona, ale tak jak napisałeś droga. Jeśli dobrze ogarniasz angielski, to tu znajdziesz bardzo fajny i szczegółowy test porównawczy Mondiala z oponą Conti Cyclocross Speed, która notabene to starcie minimalnie wygrywa, a trzeba też zauważyć, że jest sporo tańsza.
Co do samych rozmiarów to dobrze się zastanów i pomierz prześwity w rowerze. Wiesz, wjeżdżasz w teren i lepkie błoto, albo niewielka centra może skutkować obcierkami lakieru z ramy.

Napisano

co tu duzo gadac - marathony wybiera sie tylko z jednego powodu: smart guard i double defence; Jesli to ma byc niezniszczalny sprzet touringowy, to po prostu nie ma konkurencji...

Napisano

Co powiecie na temat Smart Samow?

Fajna opona jak ktoś jeździ sporo po szutrach lub leśnych ścieżkach. Ale bieżnik typowo MTB, więc na ulicy będzie się trochę szybciej zużywał niż np wspomniany wcześniej Mondial. 

Napisano

co tu duzo gadac - marathony wybiera sie tylko z jednego powodu: smart guard i double defence; Jesli to ma byc niezniszczalny sprzet touringowy, to po prostu nie ma konkurencji...

To się nazywa działanie marketingu smiley_img.gif

Inne firmy także mają opony z podobnymi zabezpieczeniami.

Ja na przykład wybrałem Continental Great.gif

Napisano

Witajcie :)

Chciałbym dokonać zmian odnośnie opon w moim rowerze trekkingowym. Aktualnie mam Schwalbe Maraton Supreme 700x40C / 28"x1,6". Ponieważ generalnie jeżdżę po drogach gruntowych, szutrowych, piaszczystych itp. ostatnio również w deszczu  Zastanawiam się nad wymianą opon na takie z bardziej agresywnym bieżnikiem i nieco szersze np. 1.75 (mam nadzieje, że wcisnę w ramę i błotniki).

Nie miej nadziei tylko pomierz wymiary milimetrowe (ERTRO).

Ja na przykład z tyłu szerszej niż 1,60 nie mogę dać, a z przodu owszem, 2,10. W terenie jak znalazł.

Napisano

Jeśli w  teren to zaproponuję Smart Sam 28x1,75 najlepiej zwijane.

Jeżdżę bardzo dużo w terenie (dzisiaj ponad 150 km, w ogromnej większości w terenie) na rowerze crossowym z takimi oponami i -jak na razie- jestem bardzo

zadowolony. Grubsze raczej do tego roweru by się nie zmieściły.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Jeśli w  teren to zaproponuję Smart Sam 28x1,75 najlepiej zwijane.

Jeżdżę bardzo dużo w terenie (dzisiaj ponad 150 km, w ogromnej większości w terenie) na rowerze crossowym z takimi oponami i -jak na razie- jestem bardzo

zadowolony. Grubsze raczej do tego roweru by się nie zmieściły.

Cześć

Dziękuję wszystkim za sugestie. Początkowo zamówiłem Mondiale - niestety okazało się, że niedostępne i będą może we wrześniu... Więc zainteresowałem się oponkami Conti Cyclocross Speed jednak szerszych niżeli 1,4 nie znalazłem. Więc nie poddając się na koniec zamówiłem smart samy 29x1.75 zwijane. Dzisiaj powinienem je odebrać więc potestuje jak się sprawują w terenie.

Tak swoja drogą to wszedłem ostatnio do większego sklepu rowerowego i o dziwo prawie co drugi rower miał tą opony w standardzie (smart sam). Ciekawe czy taka dobra czy taka tania :)

• Mod Team
Napisano

Ciekawe czy taka dobra czy taka tania

Wszystko po trochu - i dosyć dobra i dosyć tania, ale ja jej jakoś za nią niespecjalnie przepadam. Uraz mam jeszcze z 26".
Napisano

Cześć

Dziękuję wszystkim za sugestie. Początkowo zamówiłem Mondiale - niestety okazało się, że niedostępne i będą może we wrześniu... Więc zainteresowałem się oponkami Conti Cyclocross Speed jednak szerszych niżeli 1,4 nie znalazłem. Więc nie poddając się na koniec zamówiłem smart samy 29x1.75 zwijane. Dzisiaj powinienem je odebrać więc potestuje jak się sprawują w terenie.

Tak swoja drogą to wszedłem ostatnio do większego sklepu rowerowego i o dziwo prawie co drugi rower miał tą opony w standardzie (smart sam). Ciekawe czy taka dobra czy taka tania :)

Niby już "po ptokach", ale dorzucę jeszcze swoją opinię o Marathon Mondial, u mnie w wersji 1,4". Póki co przejechałem na niej 1000km, więc niedużo, ale do pewnych wniosków można już dojść:

• jest bardzo szybka, przynajmniej w porównaniu do stockowych opon z crossa Kelly's Axell (2012). Po napompowaniu do 5,5 bara to po prostu skała  :P
  • zdecydowanie mniejsze opory toczenia w porównaniu do ww. opon Kellys.
  • jeżdżę nią głównie po DDRach (różnych), asfalcie i szutrze/polnych drogach, bez większego oszczędzania. Na szutrze jest wyścigówką, a przynajmniej dla mnie wrażenie pełnej kontroli nad kołem przy 30km/h to dużo.
  • bardzo dobrze radzi sobie z mokrą nawierzchnią pokroju podtopionego lasu - ściółka i 10 cm wody (nie pytajcie, co robiłem na crossie w podtopionym lesie...). W deszczu ani zaraz po nim nie miałem okazji jeździć, ale wg recenzji w internecie powinna radzić sobie dobrze na mokrym asfalcie.
  • z minusów: niemiłosiernie ślizga się nawet na lekko głębokim piachu (np. piaszczysta polna droga), ale nie wiem czy to wynika z zastosowanego bieżnika, czy z jej małej grubości (1,4").
  • z miękkim błotem radzi sobie dobrze, gorzej jak pod cienką warstwą błota jest twarda, zbita ziemia - wtedy jest już ślisko.
  • cicha. Jadąc dziś po mokrym asfalcie słyszałem tylko przednią oponę, czyli stockową Kelly's.
  • ochrony antyprzebiciowej nie miałem okazji testować.
Napisano

Wszystko po trochu - i dosyć dobra i dosyć tania, ale ja jej jakoś za nią niespecjalnie przepadam. Uraz mam jeszcze z 26".

Taniość to pojęcie względne, ale -jak na mój gust- opona, o której mowa czyli Smart Sam Evo

(zwijana) 29 x 1,75 do "dosyć tanich" raczej nie należy...

• Mod Team
Napisano

ale -jak na mój gust- opona, o której mowa czyli Smart Sam Evo (zwijana) 29 x 1,75 do "dosyć tanich" raczej nie należy...

No tak, tylko Kolega Autor Założyciel tematu, pisząc o co drugim sklepowym rowerze, wyposażonym w Smart Sam'a zapewne nie miał na myśli wersji Evo. :)
Napisano

No tak, tylko Kolega Autor Założyciel tematu, pisząc o co drugim sklepowym rowerze, wyposażonym w Smart Sam'a zapewne nie miał na myśli wersji Evo. :)

Być może... to uświadomcie mnie czym się różni wersja EVO od tej bez tego napisu?

Napisano

Wczoraj założyłem nowe opony i z trekkinga zrobił mi się  29er ;). Różnica w prowadzeniu - teren i wyglądzie spora. Na asfalcie opory toczenie trochę większe od supreme - generalnie różnica mniejsza niż sądziłem. Muszę się się jeszcze przyzwyczaić do tego widoku klockowej opony bo czasami się zastanawiam czy to mój rower ;).

Jedyny minus to wymiana błotników nieunikniona.

Do zobaczenia na szlakach  :icon_cool:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...