Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Witam Od pewnego czasu mialem male problemy z napędem: przy przyspieszaniu i zmianie przełożenia łańcuch często przeskakiwal co czasem kończylo się uderzeniem kolanem o kierownice :/ Przy zmianie zebatki można także odczuć spore szarpnięcia do tego wszystkiego jeszcze nie wchodzila 7-ka Postanowilem dzisiaj coś z tym zrobić postanowiłem wyregulować przerzutkę tymi dwoma małymi srubkami. Jednyną zmianę którą zauwazyłem było wejście lańcucha na 7-ke przy powrocie na 1-ke poczułem zablokowanie koła Przerzutka znazała się w szpruchach Wyglądało to mniej więcej tak: Nie wiem czemu ale chyba już z niej nic nie będzie No i teraz chyba będe musial kupić jakąś nową tylk nie mam pojęcia jaka. Mam na ten cel ok 30zł. Co byście radzili mi kupić? Mam jeszcze jedno pytanie dotyczące moich wcześniejszych problemów - Czy to szarpania i przeskakiwanie mogly być winą przerzutki? Pozrdo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Za ta kase to kupisz tourneya, nic lepszego idziesz do sklepu mowisz ze chcesz przerzutke shimano tourney[jak bedzie niekumaty sprzedawca to na niej pisze TY albo w nowszych TX], powinna byc w granicach 30-35zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Dzieki Blue A co jesli chodzi i moje problemy z szarpaniem i przeskakiwaniem? Pomoże? Czy to może być wina zupelnie czegoś innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jack Danniels Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 A następnym razem przelicz ile zrobiłeś kilometrów na jednym napędzie. Większość ludzi uważa że jak coś przeskakuje to wina przerzutki i dawaj za śrubokręt... Bzdura. Najczęściej to wyciągnięty łańcuch (co 5000km należy bezwzglednie wymieniać, czasem szybciej) przeskakuje na zębatkach, równie często to zajechane zębatki nie mają czym łapać (również wyciuchanego zazwyczaj) łańcucha. Obejrzyj sobie tryby. Jak zęby są zaostrzone, niesymetryczne, a łańcucha nie zmieniałeś jeszce nigdy to niestety masz dużo większy wydatek. Pozdrawiam serdecznie i współczująco Jacunio Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Zupelnie odradzam Tourneya. Sis jest tanszy z metalu i dziala o wieeele lepiej. Spróbuj popuscic linke od przerzutki moze bedzie dobrze. A co do szarpania to nie wiem ocb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 (...)co 5000km należy bezwzglednie wymieniać, czasem szybciej(...) Nie mam pojęcia ile zrobilem tym rowerem km Mam go 3 lata i jeżdze mało tygodniowo robie może jakieś 70km Zupelnie odradzam Tourneya. Sis jest tanszy z metalu i dziala o wieeele lepiej. Spróbuj popuscic linke od przerzutki moze bedzie dobrze. A co do szarpania to nie wiem ocb Sis'a to ja miałem Dobra zastanowie się jeszcze nad tym Wiem troche to szarpanie źle wytłumaczyłem Może troszke inaczej - przełożenie nie jest takjakby plynne i na ułmek sekudny się przyklokowuje co czasem podowuje ześliźnięcie się nogi z pedala a z popuszczeniem link mogąbyć małe problemy (patrz foto ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Odi Napisano 16 Maja 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Najczęściej to wyciągnięty łańcuch (co 5000km należy bezwzglednie wymieniać, czasem szybciej) Nie wprowadzaj kolegi w błąd. Jak ktoś jeździ na kilku łańcuchach to trzeba je zmieniać co kilkaset km, a jak na jednym to wytrzyma sporo więcej niż 5kkm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majstermod Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Na tej fotce wygląda to, jakby hak był wygięty w stronę koła. Przerzutka wygląda na nieuszkodzoną, a jedynie wyprostowaną maksymalnie. Moja, jak się zapchała błotem, kilka razy w ciagu jednego dnia wywinęła się aż pionowo do góry i pouszkadzała szprychy, a sama wyszła z tego bez szwanku. Zanim kupisz nową dobrze się temu przyjrzyj. Naprostuj hak, a w przerzutce rozbierz wózek i oczyść, a następnie nasmaruj łożyska kółeczek. Jak w przerzutce nic nie pękło, to wózek też można delikatnie prostować. Napisz skąd jesteś, mam sprawnego Altusa z czerwca 2005, tylko trochę zeszlifowanego, to za jakieś piwo mogę oddać jeśli jesteś z Wrocławia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 No niestety nie jest z Wrocławia tylko z Białegostoku A tą przrzutkę chyba i tak wywale. Jak pisałem wczesniej miałem spore problemy z tym napedem może jak zmnie przerzutkę to będzie lepiej. Najwyżej będe zmuszony wymienić kasete i lańcuch. Wcześniej ktoś pisal że kaseta możebyć dotarta, nie znam się za bardzo na tym wiec daje zdjecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grabo Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Jeśli masz kupić przerzutke podobnej klasy, to równiez polecam sprawdzić czy ta jeszcze się nadaje. Może lepiej dozbierac i kupić cos troche soldniejszego, miałem kiedyś Acere i działała naprawde ok, a to cena podobna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Tylko najgorsze jest to że nie wiem czy opłaca sie inwestować w taki rower. Jeżeli bym już inwestował to na pewno znieniłbym tą przerzutkę do tego kasete lańcuch i może przedniego amora. Tylko pozostaje jedno zasadnicze pytnie - Czy to się będzie mi opłacać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Nie opłaca się inwestować w tą ramę. Brak wymiennego haka i jej ciężar (bo to stal) dyskwalfikuje ją do dalszej rozbudowy. Za 350zł można już kupić ciekawą ramę do XC a za 1500zł cały rower. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Super zaczęło się od wymiany przerzutki za 30 a kończy się na rowerze za 1500zł xD @Schwefel ale można najpier kupić wszystko a potem rame W sumie do wymiany mam to co podłame wyżej (no może jeszcze stalowa rama ) a reszta jest raczej ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Do tej ramy pasuje tylko Tourney i Sis bo wszystkie inne przerzutki mają inne mocowanie. Nic lepszego nie założysz, a przy wymianie ramy będziesz musiał wymienić przerzutkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 SHIMANO ACERA tez nie bedzie pasować do mojej ramy? Bo właśnie nad nią się zastanawialem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Ramy cr-mo, hiteny i inne stale nie posiadają haków wymiennych, bo i po co Na zdjęciu zdaje się widać, że można zastosować mocowanie pod lepsze przerzutki, ale lepiej zdejmnij koło i powiedz nam, czy po stronie przerzutki masz dłuższe ramię z większym gwintem? Jeżeli tak, to może założyć i Srama x-0. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 fryta nie mam niestety tam nic takiego ej ale chyba acere to ja zamontuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 Oj, chyba nie, chociaż ktoś tu kiedyś gadał na forum, że gdzieś dokupił jakiś adapter pod takie przerzutki, ale znajdź to teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 fryta roche mi zamieszaleś Ta przerzutka która teraz mam to ona jest precież na haku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 16 Maja 2006 Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 chodzilo chyba o to ze ona jest na wlasnym haku a wszystkie lepsze przerzutki nie maja wlasnych hakow tylko rama ma wymienny hak do ktoreog sie przykreca przerzutke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 16 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Maja 2006 nie no chyba zaraz zwarjuje :lol: No to teraz mam nardzo proste pytanie Czy przerzutka tylnia shimano acera będzie pasować do mojej ramy http://allegro.pl/show_item.php?item=10398...Fa%3E%3C%2Fi%3E Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fryta Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Na zdjęciu zdaje się widać, że można zastosować mocowanie pod lepsze przerzutki, ale lepiej zdejmnij koło i powiedz nam, czy po stronie przerzutki masz dłuższe ramię z większym gwintem? Jeżeli tak, to może założyć i Srama x-0. Dadziuk Napisano Wczoraj, 20:09 fryta nie mam niestety tam nic takiego tongue.gif ej ale chyba acere to ja zamontuje tongue.gif nie możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stasio Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 Ja miałem podobny problem jak jezdzilem Arkusikiem. To sie wiele nie zastanawiajac kupilem przerzutke i hulalo 3 dni . Zmian bylo ze 4 i pozniej stwierdzilem że hak jest krzywy. Chcialem go wyprostaowac to jak zwykly czlowiek wziąlem mlotek pociągnąlem i złamałem... a na samym koncu stwierdzilem ze czas na zmiane rowreka i teraz jeżdże na czym jeżdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadziuk Napisano 17 Maja 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 nie no fryta to już jest haos ta moja przecież trzyma sie na jakiś haku to on będzie zły? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabath21 Napisano 17 Maja 2006 Udostępnij Napisano 17 Maja 2006 bez problemu mozna kupic w dobrym sklepie hak do przerzutki przykrecany do osi koła. Jesli dobrze pamietam, kupilem za 2 zł taki haczyk. Wtedy mozesz zalozyc nawet tą Acerke Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.