Skocz do zawartości

[Rowerzyści] Uprzejmość na drogach

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

pozdrawiam Panów w śmieciarce, którzy doskonale zsynchronizowali się z moim tempem jazdy, tak że żaden z nas nie musiał hamować :-)

pieszych z dróżki rowerowej przy Olimpii też pozdrawiam, bo zareagowali na dzwonek prawidłowo i błyskawicznie :-)

i w ogole wszystkich rowerzystów i pieszych oglądających się przed zmianą kierunku też pozdrawiam (ostatnio dużo takich, jakby zaczynali rowerować/spacerować dopiero w tym sezonie... a może to zasługa mniej aktywnego w ostatnich dniach słoneczka?)

To zdanie mi sie spodobalo ... :woot: oj sa ludzie, przeszlo 6mld

ale chyba gdzies tam mialo byc 'dobrzy' wplecione ;)

... hehe, "dobrzy" wcale nie wyleciało, bo osobiście uważam że w takiej sytuacji osobnik który zignorowałby krwawiącego dzieciaka na określenie "człowiek" nie zasługuje.... drona, zombie, krawężnik, znieczul, borg - tak, ale tacy to już nie ludzie, homo homini lupus itd, bo jak słusznie zauważyła missmisery "uprzejmość w przypadku wypadków to nieco inny rodzaj uprzejmości" - taka uprzejmość to element definicji człowieka, niezbędny do tego by uznać że to człowiek a nie niższego gatunku zwierz [...]

+

http://demotywatory.pl/2044794/To-nie-ludzie-to-wilki

:thumbsup:

Napisano

A mnie dzisiaj spotkała bardzo miła sytuacja a mianowicie jechałem po prostej pięknej szosie, (i jak pewnie się domyślacie) była ona na wsi. No i jadę sobie tak spokojnie 28 km/h. i widzę za sobą około 200-300m grupkę 3 kolarzy którzy jechali trochę szybciej jednak nie wiele. Ale przejdźmy do sedna,dzisiaj były bardzo silne wiatry także ciężko się jechało jednak panowie zaproponowali abym z nimi pojechał kilka km no i dawał zmiany raz ja potem oni. Powiem szczerze jechało się lepiej i szybciej, no i trochę pozamienialiśmy słowa.

Napisano

Ja nie spotkałem się jeszcze z nieprzyjemną reakcją. A wydawać by się mogło, że jeżdżąc po Warszawie, gdzie ludzi mnóstwo na każdym chodniku, jest o to łatwo. Tymczasem bywa wręcz przeciwnie - ludzie często z życzliwości odsuwają się, ułatwiając przejazd. Wczoraj wieczorem jeździłem po dwóch warszawskich parkach. Kiedy podjeżdżałem w górę schodów podjazdem dla wózków para zakochanych, która tamtędy szła, przeszunąła się o krok, aby dać mi miejsce. Robienie jakichś trików już nieraz wywołało pozytywne reakcje uznania albo podziwu. Także moim zdaniem, w Warszawie jest ok. Pomijająć może jazdę po ulicy.

:)

Napisano

Niektórzy traktują BMX'a jako rower z trzema pedałami (bez urazy, taka anegdotka^^)

Z kolei ja dwa lata temu postanowiłem podjechać pod 15 cm krawężnik zwykłym makrokeszem zwykłą damką. A że zrobiłem to prawie równolegle do krawężnika to wyleciałem przez kierownicę na twarz i rozciąłem sobie prawie całe czoło(jadąc z górki jakieś +/- 45km/h, niby nic groźnego ale całą twarz miałem zakrwawioną i wyglądało to jak z jakiegoś filmu gore, na szczęście zatrzymała się jakaś kobietka (na wojewódzkiej drodze) i wezwała pogotowie (sam nie mogłem bo przez krew nic nie widziałem), a jakieś pół minuty później przejeżdżał  transport krwi z którego również wysiadł kierowca i mało wiele mnie opatrzył.

Z jednej strony ucieszyło mnie że ktoś się zatrzymał ale z drugiej na tak zatłoczonej ulicy zatrzymały się raptem 2 osoby. A przyznam że potem gdy pojechałem w to miejsce gdzie się wywaliłem to ślady po krwi spokojnie przypominały małą kałuże.

A co do innych użytkowników drogi, to tirom staram się ustępować i czasami jak zjadę na trawnik przy drodze żeby nie blokować tira to czasami kierowca wesoło zatrąbi ^^

Napisano

Pomyliłeś tematy ;) To nie ten o wypadkach, ja natomiast wczoraj (a właściwie to już przedwczoraj) jadąc w z kumplem w lesie,  nie byliśmy pewni którędy jechać. Na szczęście jechał ktoś, więc się o trasę dowiedzieliśmy. Więc pozdrawiam brata z tego świadka rowerowego, który poginał na NS Bike'u fullu. Nie wiem  czy to nie był Soda Air.

Napisano

Pomyliłeś tematy ;) To nie ten o wypadkach, ja natomiast wczoraj (a właściwie to już przedwczoraj) jadąc w z kumplem w lesie,  nie byliśmy pewni którędy jechać. Na szczęście jechał ktoś, więc się o trasę dowiedzieliśmy. Więc pozdrawiam brata z tego świadka rowerowego, który poginał na NS Bike'u fullu. Nie wiem  czy to nie był Soda Air.

Niektórzy wcześniej również opisali uprzejmość ludzi po ich wypadkach rowerowych :) 

Poza tym moim zdaniem więcej uprzejmości okazują Ci przez wszystkich znienawidzeni kierowcy aniżeli zwykli piesi.

Napisano

Często, gdy mija mnie inny rowerzysta słyszę "cześć", jednak zwykle jest to w ostatnim momencie. Przy szybszej jeździe zanim zdąrzę zareagować i cokolwiek odpowiedzieć jesteśmy już w odległości kilku, kilkunastu metrów :(

Napisano

No to i ja dorzucę coś od siebie :) Poranna przejażdżka w dniu dzisiejszym. Ścieżka leśna przecina bardzo ruchliwą i obleganą w szczególności o tej porze dnia drogę (ul. Żołnierska na wysokości Ząbek). Dojeżdżam do niej powoli i widząc ciągnący się sznur aut zaczynam powątpiewać, że uda mi się przejechać. Ale widzę, że jeden z kierowców auta osobowego zwalnia a właściwie to się prawie zatrzymał z 5-10 metrów ode mnie abym mógł spokojnie przejechać. Byłem w takim szoku, że nie zdążyłem nawet zobaczyć czy to była Pani czy Pan :D Powiem Wam, że bardzo pozytywnie nastraja na cały dzień taka poranna niespodzianka  :thumbsup:

Napisano

Też dołożę cegiełkę :) Ostatnio tak jak koledze wyżej podczas przecinania asfaltówki kierowca zatrzymał się i mnie przepuścił :)
No i ostatnio jak poprawiałem w lesie siodło to jakiś kolega z branży zwolnił i zapytał czy wszystko gra :) Przyjemniej się robi :)

Napisano

Też dołożę cegiełkę :) Ostatnio tak jak koledze wyżej podczas przecinania asfaltówki kierowca zatrzymał się i mnie przepuścił :)

No i ostatnio jak poprawiałem w lesie siodło to jakiś kolega z branży zwolnił i zapytał czy wszystko gra :) Przyjemniej się robi :)

Mi również często się zdarza spotkać uprzejmych kierowców, którzy przepuszczają na drodze. A i kolegom z branży takze nie można nic zarzucić, raz jak miałem awarię moich dwóch kółek jednen się zatrzymał i pomógł, pozdrowienia na trasie zdarzają się zawsze. Także kultura wśród rowerzystów kwitnie :)

Napisano

mi dzisiaj wszedł pod koła studenciak, prawie że wyczułem jego "dynamikę", więc obyło się bez choćby muśnięcia (hamowanie przodem rules),

pieszy widać zrozumiał przewinienie i na wypowiedziany przeze mnie zbitek literowy "uups" (niebędący reklamą firmy kurierskiej)

odpowiedział przyjaźnie także zbitkiem liter z gatunku "mogłem oczy otworzyć" i minęliśmy się bezkolizyjnie,

ot widać rano obydwaj nie mieliśmy w pelni uaktywnionego refleksu, ani ośrodka mowy, takie życie :icon_cool:

Napisano

Pozdrowienia dla Pani, która na nie do końca znanym terenie wskazała drogę, i dla rowerzysty, który jadąc z naprzeciwka życzył szerokości i wiatru w plecy :)

Napisano

pozdrawiam kobietkę "bergamont" z czarnym starym lx (rd-m563?), która mimo deszczu ewidentnie jechała w rytm*

czegoś innego niźli "Singing in the rain", co miałem przyjemność usłyszeć** :whistling: ,

nieomal bym ze swej winy stłuczkę zaliczył (mało poczytalnie dziś jechauem :wallbash: ***), a ona nie zabiła, patrzcie no :blush:

efekt był wprost przeciwny - ...aż człowiekowi aura przestała przeszkadzać :thanks:

*/** nie mam na myśli słuchawek czy innego grajka :036:

*** jest na forum gdzieś pręgierz?

Napisano · Ukryte przez safian, 13 Września 2013 - umh, zow jakis typ spamuje, eby na gielde wejsc
Ukryte przez safian, 13 Września 2013 - umh, zow jakis typ spamuje, eby na gielde wejsc

Dzisiaj dostalam opiernicz od starszej pani spacerujacej z pieskiem po sciezce rowerowej, ze po chodnikach sie nie jezdzi...

• 2 miesiące temu...
Napisano

Nie wiem czy to pod ten temat ale dla mnie miłą rzeczą było jak na wyjeździe kilkudniowym ze znajomymi pozdrawialiśmy rowerzystów a oni też nam odpowiadali i przynajmniej humor się poprawia ja się widzi uśmiech u rowerzysty jadącego  z naprzeciwka nawet pozdrawialiśmy motocyklistów turystów też odpowiadali lewą ręką :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...