Rafolek Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Cześć, jako nowy użytkownik roweru mam do was kilka pytań odnośnie konserwacji. 1. Jak często czyścić, smarować łańcuch ?2. Jak często smarować amortyzatory przednie? Czyszczę je z brudu po każdej większej trasie. 3. Jakie czynności powinno się wykonywać przy użytkowaniu roweru, tak aby jak najdłużej posłużył? Dodam tylko, że robię ok 100 km tygodniowo, z czego 90% w weekendy. Instrukcja dołączona do roweru za dużo na temat konserwacji mi niestety nie powiedziała. Rower to Kellys Stylus White.Z góry dzięki za odpowiedź.
talento259 Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 1. Pare kropel po uprzednim czyszczeniu (pędzelek i benzyna) co ok 70 (w ciężkich warunkach, mokro, piach) a 120 po asfalcie, gdy sucho. Najlepiej co około 100km. 2. Wystarczy 2-3 razy na sezon dać burnoxa pod uszczelki. 3. Przede wszystkim czysty napęd musi być. Jak chodzi o wygląd to 2 razy na sezon (na początek i koniec) weź szmatkę i przeleć pastą polerską (taką jak do auta).
Piksel Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Niestety piszesz bzdury, nie ma określonej ilości km, po której trzeba smarować łańcuch, robisz to, jak zaczynasz go słyszeć. 2. Wystarczy 2-3 razy na sezon dać burnoxa pod uszczelki. Brunox nie służy do smarowania, tak w zasadzie, to do niczego nie służy. Jak amor ma dobre uszczelki, to brunox nie jest potrzebny, a jak kiepskie to i tak nie pomoże. Współczesnych amortyzatory wymagają jedynie wymiany oleju w dolnych goleniach i nasączeniu gąbek co kilkadziesiąt godzin jazdy, nie ma czegoś takiego jak smarowanie ślizgów przez smarowniczki jak w starszych widelcach. Przede wszystkim czysty napęd musi być Nie popadajmy w paranoję, kiedyś bardzo dbałem o napęd i czyściłem go praktycznie po każdej jeździe, teraz sobie odpuściłem i nic się nie dzieje.. Oczywiście bez przesady, ale nadmierne dbanie o napęd wcale nie przedłuża jego żywotności.
talento259 Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Wiesz... Ja się trzymam tych zasad od kupna roweru. Rowerem przejechałem 6kkm, zmieniłem tylko opony i klocki.
marpok Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Wiesz... Ja się trzymam tych zasad od kupna roweru No to fajnie, ale nie mierz wszystkich swoja miara , bo to co napisales nie bardzo ma odzwierciedlenie w realu
iKuki Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Tu masz spoko filmik odnośnie czyszczenia roweru: Odpowiednikiem tego płynu do czyszczenia, który używa koleś, może być ludwik, a zamiast maszynki tak jak kolega wyżej wspomniał np. pędzelek/szmatka nasączona benzyną ekstrakcyjną, a potem po kolei wszystkie ogniwka smarem (raczej nie ma sensu lać jak koleś na filmie, natomiast jeśli łańcuch jest mocno brudny, to może warto zastosować metodę "shake'owania" - ).
mungo17 Napisano 24 Lipca 2013 Napisano 24 Lipca 2013 Shake z benzyny ekstrakcyjnej, jest najlepszym sposobem czyszczenia łańcucha i najszybszym, jak posiada się spinkę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.