Skocz do zawartości

[konserwacja] Konserwacja nowego roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, 
jako nowy użytkownik roweru mam do was kilka pytań odnośnie konserwacji. 

1. Jak często czyścić, smarować łańcuch ?
2. Jak często smarować amortyzatory przednie? Czyszczę je z brudu po każdej większej trasie. 
3. Jakie czynności powinno się wykonywać przy użytkowaniu roweru, tak aby jak najdłużej posłużył? 

Dodam tylko, że robię ok 100 km tygodniowo, z czego 90% w weekendy. Instrukcja dołączona do roweru za dużo na temat konserwacji mi niestety nie powiedziała. Rower to Kellys Stylus White.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Napisano

1.  Pare kropel po uprzednim czyszczeniu (pędzelek i benzyna) co ok 70 (w ciężkich warunkach, mokro, piach) a 120 po asfalcie, gdy sucho. Najlepiej co około 100km.

2. Wystarczy 2-3 razy na sezon dać burnoxa pod uszczelki.

3. Przede wszystkim czysty napęd musi być. Jak chodzi o wygląd to 2 razy na sezon (na początek i koniec) weź szmatkę i przeleć pastą polerską (taką jak do auta).

Napisano

Niestety piszesz bzdury, nie ma określonej ilości km, po której trzeba smarować łańcuch, robisz to, jak zaczynasz go słyszeć.

2. Wystarczy 2-3 razy na sezon dać burnoxa pod uszczelki.

Brunox nie służy do smarowania, tak w zasadzie, to do niczego nie służy. Jak amor ma dobre uszczelki, to brunox nie jest potrzebny, a jak kiepskie to i tak nie pomoże. Współczesnych amortyzatory wymagają jedynie wymiany oleju w dolnych goleniach i nasączeniu gąbek co kilkadziesiąt godzin jazdy, nie ma czegoś takiego jak smarowanie ślizgów przez smarowniczki jak w starszych widelcach.

Przede wszystkim czysty napęd musi być

Nie popadajmy w paranoję, kiedyś bardzo dbałem o napęd i czyściłem go praktycznie po każdej jeździe, teraz sobie odpuściłem i nic się nie dzieje.. Oczywiście bez przesady, ale nadmierne dbanie o napęd wcale nie przedłuża jego żywotności.

Napisano

Wiesz... Ja się trzymam tych zasad od kupna roweru

No to fajnie, ale nie mierz wszystkich swoja miara :icon_wink: , bo to co napisales nie bardzo ma odzwierciedlenie w realu :)

Napisano

Tu masz spoko filmik odnośnie czyszczenia roweru:

Odpowiednikiem tego płynu do czyszczenia, który używa koleś, może być ludwik, a zamiast maszynki tak jak kolega wyżej wspomniał np. pędzelek/szmatka nasączona benzyną ekstrakcyjną, a potem po kolei wszystkie ogniwka smarem (raczej nie ma sensu lać jak koleś na filmie, natomiast jeśli łańcuch jest mocno brudny, to może warto zastosować metodę "shake'owania" - 

).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...