Skocz do zawartości
  • 0

Proszę o poradę- rower dla kobiety

Gość ala

Pytanie

Napisano

Witam,

może zacznę od tego, że o rowerach nie wiem nic poza tym że składają się z kół i ramy. Dlatego bardzo proszę Was o poradę jaki rower kupić w granicach ceny poniżej 2000zł. Chcę jeździć głównie po leśnych drogach i wiejskich piachach, czasami po jakimś asfalcie (ale rzadko). Nie zależy mi na tym żeby rower był piękny- nawet lepiej jak nie będzie miał kwiatków, motylków i kolorowych bajerów. Po prostu ma fajnie jeździć. Jeśli moje wymiary mają jakieś znaczenie przy wyborze modelu roweru to mam 168 cm wzrostu i ważę 55 kg.

Z góry serdecznie dziękuję za wszystkie rady i propozycje :)

Ala

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Z tego co widzę potrzebujesz roweru crossowego ewentualnie do xc.
Rower crossowy jest troszke bardziej delikatny i generalnie powinien być przynajmniej z założenia lżejszy niż bardziej masywny rower do xc.
Najlepiej sprawdź w swoim mieście do jakich rowerów masz dostęp na miejscu w sklepach rowerowych. W ciemno (przez internet nie kupuj)
W tej cenie o jakiej mówisz - najważniejsza jest rama - reszta podejrzewam że szału robić nie będzie i z czasem i tak będziesz wymieniać. Niestety - to już nie to samo co kiedyś - zwykłym składakiem się trzaskało tysiące kilometrów i jak się na szkło nie najechało to nawet laczka się nie złapało. Obecne rowery są lżejsze, napędy oferują więcej przełożeń - ale za to są bardziej delikatne - wymagają częstszych przeglądów, trzeba czasem coś wyregulować, przetrzeć, zakonserwować. Poszczególne elementy się zużywają - z czasem wymienisz sobie na lepsze.
Firm produkujących rowery jest cała masa. Poszukaj sobie czegoś w necie - co Ci się podoba - przejrzyj rowery Unibike, Giant, kross, scott (wszystkich nie będę wymieniał bo jest tego zbyt dużo)
Dla Twojego wzrostu większośc ram w rowerach będzie pasowała w rozm S lub M.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...