Skocz do zawartości

[detki] Maxxis Ultralight - wadliwe ?

kontooo2

Rekomendowane odpowiedzi

Szukając nowych dętki do roweru znalazłem te temacie w dosyc okazyjnej cenie. Sprzedawane przez sklep za 50 % ceny. Kupiłem 3 sztuki i w każdej zerwał mi sie wentyl. Zastanawiam sie czy wystawić im negatywa za wciskanie bubli czy tez ja robie cos nie tak. Byc moze powodem jest dosyć długi wentyl, 60 mm. Szczerze to nie miałem nigdy takich problemów z detkami więc obstawiam albo za długi wentyl i jakies skutki uboczne z tym związane albo wadliwy towar.

Parametry dętki:

26x1,90/2,125

Opona w rowerze 2.0

pompowane kompresorem.

Tapatalk iPad.

Nazwy sklepu nie podam bo nie chce go oczerniac nie wiedząc po czyjej stronie leży wina.

Pompowane pompką stacjonarną oraz czasami kompresorem więc nie ma mowy o urwaniu wentyla w czasie pompowania. Wentyl oczywiscie prosto, opaska prawidłowo założona, opona nie ma żadnego znaczenia w tym przypadku. Początkowo zmieniłem zarówno w przednim kolo oraz tylnym.

Przyjechałem jakies 70 km, następnego dnia chciałem wyruszyć na trening... okazało sie ze nie mam powietrza w obu oponach. W jednej wentyl całkiem odpadł, a w drugiej drobna szczelina pomiedzy laczeniem wentyla z dętką. Z racji iz kupiłem 3 sztuki to wlasnie w przednim kole zmieniłem raz jeszcze, a w tylnym zmieniłem na starą detke. W tylnym powietrze jak bylo tak jest ale w przednim znowu obluzowal sie wentyl.

Uprzedzajac pytanie czy przypadkiem nie za mocno dokrecilem nakretke, dokrecilem umiarkowanie tak jak to robie od wielu lat. W tej trzeciej juz nawet nie zalozylem zeby sprawdzic czy to cos da...

Tapatalk iPad.

Nazwy sklepu nie podam bo nie chce go oczerniac nie wiedząc po czyjej stronie leży wina.

1. Nikogo nie oczerniasz, bo napisałeś, że nie jesteś pewien po czyjej stronie leży wina. Mógłbyś podać nazwę tego sklepu, bo chętnie kupiłbym te dętki (jeżdżę na nich od kilku lat) i sprawdziłbym czy u mnie problem też występuje. Wtedy byłoby w miarę jednoznacznie wiadomo, gdzie jest problem.

2. Nie rozumiem tego dziwnego "strachu" przed podawaniem nazw sklepów w wielu wątkach, żeby nie robić reklamy. Forum to nie komercyjna TV (tam są takie zasady!), więc nazwy sklepów można podawać, a nawet powinno się tak robić dla informacji innych użytkowników. Pomyślcie jest wiele wątków na tym forum, gdzie ktoś pisze "nie podam nazwy sklepu, żeby nie robić reklamy", ale już nazwy smarów czy konkretnych modeli opon się podaje i robi im się reklamę.

Już znalazłem (po komentarzu) - http://allegro.pl/detka-maxxis-ultralight-26-x-1-9x2-125-presta-nowa-i3390526878.html

To jest normalna cena na allegro dla tych dętek, ja za mniej więcej tyle od 2 lat kupuje w Bikestacji. Natomiast jeżeli opakowanie jest takie jak na tej aukcji to dętki mogą być stare. Jeżeli dobrze pamiętam nowe czarne opakowanie jest już od 2-3 lat (?), jak były źle przechowywane (np. na słońcu) to mogło to wpłynąć na jakość gumy.

Ale z tym negatywem mogłeś się wstrzymać i spróbować wyjaśnić sprawę. Gościu jeszcze żadnego nie miał, a sprzedał bardzo dużo tych dętek - http://allegro.pl/detka-maxxis-ultralight-26-x-1-9x2-125-presta-nowa-i3317289200.html Z komentarzy wynika, że chyba nikt z nimi problemów nie miał. Zresztą ten komentarz dużo mówi:

CkBikeShop: Szanowny Panie. Dętki zakupione na naszej aukcji są w 100% oryginalnym produktem od polskiego dystrybutora. Zgłosił Pan na reklamacje ten przypadek i nasz sklep rozpatrzył ją pozytywnie przesyłając nowy produkt. Nie polecamy.

[Odpowiedź z: wto 23 lip 2013 13:40:32 CEST] Mam czyste sumienie, zainteresowanym wysle zdjecia towaru jaki Panstwo wysylacie. Nie omieszkam zrobic Pantwu "reklamy" na forach, a jest co pisać.

Wyjasnialem sprawe, dostalem jeszcze dwie sztuki. Założyłem na przednie kolo i bylo to samo więc sorry. Została mi jedna sztuka ale mam dosyć prowadzenia roweru. Jezeli ktos jest chętny to mu podesle na jego koszt. Niby nowa ale nie radzę jechać zbyt daleko.

Wkleje zdjecie nie tyle samych detek co miejsca łączenia detki z wentylem. Nawet nie jest uszkodzone. Moze faktycznie są jakies stare albo przechowywane na słońcu.

Tapatalk iPad.

Ja bym chętnie spróbował, jak będzie OK to mogę Ci zwrócić pieniądze :) Jak będziesz miał neta to wyślij zdjęcia tych rozwalonych dętek, bo teraz można tylko gdybać jak się nie widzi. Może masz za ostre krawędzie w obręczy i przy wylajtowanych i mocno napompowanych dętkach działają jak gilotyna?

Wyślę PW z adresem

Musiał bym miec obie obrecze jak gilotyny zeby tak wyrywaly wentyle. Założyłem w obu kołach stare detki na których mam juz ponad 3 tys km i mają pare łat, jest wszystko prawidłowo.

Ponizej sprawdzam opcje wstawiania zdjec przez tapatalk. Zdjecie wykardowalem w celu zmniejszenia objetosci.

Dołączona grafika

Tapatalk iPad.

Hmm, bardzo dziwne... Może to być faktycznie wada fabryczna albo sparciała guma (jak wygląda guma w tej dętce?). Ciężko w dobrej dętce wyrwać wentyl bez uszkodzenia gumy wokół. Ja bym do gościa napisał jeszcze raz powołując się na "niezgodność towaru z umową" i poprosił o zwrot pieniędzy.

Miałem identycznie to samo. Dwie dętki Maxxisa poszły mi w kosz przez źle zwulkanizowane wentyle. To po prostu bubel i też przestrzegam przed zakupem tych dętek. Kiedy pierwsza mi poszła myślałem że to moja wina ale już po drugim przypadku uznałem że te dętki to zwykłe śmierci. Szkoda, że nie mam już paragonu....

Co do sklepu, to nie on jest tu winny tylko producent. Gdybym zachował paragon to bym je reklamował.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...