Skocz do zawartości

[Przerzutka Przednia] Wybór nowej przerzutki(Alivio) do korby 42-34-24

MaxWayne

Rekomendowane odpowiedzi

W związku z tym, że mam na przodzie tourney ty-10, chciałbym zmienić ją na coś lepszego, po wstępnych poszukiwaniach wyłoniłem Alivio FD-M412, tyle że na stronie http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/FrontDriveSystem/SI_6KFFB/SI-6KFFB-002-ENG_v1_m56577569830750020.pdf jest napisane, że minimalna różnica miedzy największą, a środkową tarczą ma wynosić 10T, a u mnie jest to 8T. W sklepie rowerowym, który odwiedziłem powiedzieli mi, że to nie ma znaczenia. Co wy o tym sądzicie i czy taki układ będzie płynnie chodzić?

Podepnę się z wątpliwościami, do takiej samej korby (42-34-24) próbowałem założyć przerzutkę z min. difference 12T i niestety nie dało się wyregulować, czy jeśli kupię korbę 42-32-22, czyli 10T różnicy między środkiem a blatem, to nie będzie kłopotów z regulacją? Dokładnie chodzi o zakup korby alivio do posiadanego już xt fd-m771.

Podepnę się z wątpliwościami, do takiej samej korby (42-34-24) próbowałem założyć przerzutkę z min. difference 12T i niestety nie dało się wyregulować, czy jeśli kupię korbę 42-32-22, czyli 10T różnicy między środkiem a blatem, to nie będzie kłopotów z regulacją? Dokładnie chodzi o zakup korby alivio do posiadanego już xt fd-m771.

ta przerzutka jest na 44T

Owszem, ale ponoć nie ma problemu ze stosowaniem takich przerzutek do blatu 42T, kwestia tylko różnicy do blat-środek.

Kupiłem m412-6 alivio i mam problem przerzutka nie ma założonej linki, a prowadnica nie znajduje sie nad 1 najmniejszym blatem co ttrzeba zmienic? korba to Shimano M191, 42-34-24 z.

Jak by kogoś interesowało, to na korbie Shimano M191 42-34-24 przerzutka alivio m412-6 nie sprawia żadnych problemów, chodzi idealnie różnica w płynności między tourney ty10 kolosalna, teraz biegi wchodzą pod górkę bez żadnego chrobotania, wcześniej w ogóle nie dało rady wrzucić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...