MaxWayne Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 W związku z tym, że mam na przodzie tourney ty-10, chciałbym zmienić ją na coś lepszego, po wstępnych poszukiwaniach wyłoniłem Alivio FD-M412, tyle że na stronie http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/FrontDriveSystem/SI_6KFFB/SI-6KFFB-002-ENG_v1_m56577569830750020.pdf jest napisane, że minimalna różnica miedzy największą, a środkową tarczą ma wynosić 10T, a u mnie jest to 8T. W sklepie rowerowym, który odwiedziłem powiedzieli mi, że to nie ma znaczenia. Co wy o tym sądzicie i czy taki układ będzie płynnie chodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Będzie działać. W dokumentacji pewnie chodzi o kształt wewnętrznej części prowadnika łańcucha, ale 2 zęby odczuwalnej różnicy nie zrobią. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Podepnę się z wątpliwościami, do takiej samej korby (42-34-24) próbowałem założyć przerzutkę z min. difference 12T i niestety nie dało się wyregulować, czy jeśli kupię korbę 42-32-22, czyli 10T różnicy między środkiem a blatem, to nie będzie kłopotów z regulacją? Dokładnie chodzi o zakup korby alivio do posiadanego już xt fd-m771. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 22 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Podepnę się z wątpliwościami, do takiej samej korby (42-34-24) próbowałem założyć przerzutkę z min. difference 12T i niestety nie dało się wyregulować, czy jeśli kupię korbę 42-32-22, czyli 10T różnicy między środkiem a blatem, to nie będzie kłopotów z regulacją? Dokładnie chodzi o zakup korby alivio do posiadanego już xt fd-m771. ta przerzutka jest na 44T Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelb Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Owszem, ale ponoć nie ma problemu ze stosowaniem takich przerzutek do blatu 42T, kwestia tylko różnicy do blat-środek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Owszem, ale ponoć nie ma problemu ze stosowaniem takich przerzutek do blatu 42T, kwestia tylko różnicy do blat-środek. Kupiłem m412-6 alivio i mam problem przerzutka nie ma założonej linki, a prowadnica nie znajduje sie nad 1 najmniejszym blatem co ttrzeba zmienic? korba to Shimano M191, 42-34-24 z. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 25 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Przerzutkę potrzeba wyregulować. Są do tego odpowiednie śruby, dół przerzutki śruba L góra przerzutki śruba H. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Posiadalem Alivio i... jestem bardzo zadowolony (bo wczesniej mialem Tourneye). Nic nie chrupie i przeklada w ciagu maksymalnie 2 sekund.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Juz mi się udało o regulowaniu wiem, poprostu była założona jakaś blokada plastikowa wypadła i juz jest git Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Do zamkniecia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaxWayne Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Jak by kogoś interesowało, to na korbie Shimano M191 42-34-24 przerzutka alivio m412-6 nie sprawia żadnych problemów, chodzi idealnie różnica w płynności między tourney ty10 kolosalna, teraz biegi wchodzą pod górkę bez żadnego chrobotania, wcześniej w ogóle nie dało rady wrzucić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 2i regulaminu To samo ja mialem.. mialem MBike z Tourneyami i nie lubilem zmieniac przerzutek (tylko jak naprawdę musialem) a teraz na trasie 40km z 60 razy sobie przerzucam bo to radocha i ulatwienie jazdy, a jaki komfort! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nemo2009 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 poprostu była założona jakaś blokada plastikowa wypadła i juz jest git Ta blokada,jak mówisz służy do regulacji przerzutki nad blatem(bez linki),śrubka h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.