Abusajev Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Witam Jako że stałem się posiadaczem Meridy Matts, postanowiłem troszkę przy biku pogrzebać, bo nie do końca mi leży. Ta kategoria rowerów jest mi całkowicie obca, bo wywodzę się ze sceny DH. Zmierzając ku meritum. Meridka jest w konfiguracji fabrycznej, więc jak wiadomo, części bez polotu . Na pierwszy ogień pójdzie wymiana korby i amora. Korba to nie problem, ale co z amorem? Seryjnie wsadzony jest tam, o mój Boże, Sountour XCM 100mm. I teraz pytanie: czy rama wytrzyma amora o skoku 120mm? Chciałbym na bazie tej ramy zbudować sobie ścieżkowca do pośmigania po Beskidach i okolicznych lasach. Jaki amor wchodziłby w grę? Reba czy coś innego?
Roonin Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Ne wiem jaki to model Matts-a ale kolega w takiej ramie ma Duro 130mm już ładnych pare lat i nic złego mu się nie dzieje. Jezdzi mu się też dobrze więc 120mm do ścieżkowca tym bardziej zniesie, to tylko 2cm. Co do amora to tak jak kolega wyżej ale myślę że Epicon tu spokojnie da radę.
Abusajev Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Suntoury, Duracze i inne wynalazki nie wchodzą w grę. Wychodzę z założenia, że lepiej dołożyć i pożyć, . Tylko kwestia, czy główka to wytrzyma i geo się nie skopie.
jasinski21444 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Czemu nie suntour ? Epicon to bardzo dobry amortyzator za rozsądną cene
Abusajev Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Czemu nie suntour ? Epicon to bardzo dobry amortyzator za rozsądną cene Tak jak pisałem, wywodzę się ze sceny DH, gdzie tajwańskie wynalazki nie mają najlepszej opinii, zarówno jeśli chodzi o wytrzymałość jak i pracę.
Silver400 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Scena DH jest niemożliwie konserwatywna. Te tajwańskie wynalazki czyli polecany Epicon jest naprawdę bardzo przyzwoity. No chyba, że pierwsze co na nim zrobisz to jakiś 2 metrowy drop to sorry ale to jest do XC- All Mountain. Bawi mnie porównanie wytrzymałości czegoś co waży ~3kg a połowe lżejszego sprzętu do XC
Roonin Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Tak jak pisałem, wywodzę się ze sceny DH, gdzie tajwańskie wynalazki nie mają najlepszej opinii, zarówno jeśli chodzi o wytrzymałość jak i pracę. Kolego w jednym rowerze mam Rebę QR20 więc amor conieco mocny w drugim Epicon. Reba siedzi w tym rowerze do cięższych zastosowań ale i Epicon nie ma łatwo i powiem tak... Luzów nie ma a w pracy obydwu amortyzatorów nie widzę jakiejś przepastnej różnicy, to jest naprawdę dobry wideł i do XC spokojnie wystarczy. Zresztą... Epicon z nowej serii ze sztywną ośką kosztuje niewiele mniej od Reby. Poza tym wiesz... XC to nie DH Ja też w takim rowerze mam Bombera (zresztą świeży projekt, idę w przeciwnym kierunku ) ale do XC nie ma co przesadzać. No chyba że przyzwyczajenia wezmą górę i zapomnisz czym jedziesz
Abusajev Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Z tego co patrzyłem na Alledrogo Epicony mają 140mm skoku. Czy taki wysoki amor nie zepsuje geometrii? Nie chciałbym z bika zrobić podsterownego choppera.
Roonin Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Kolego on może byc 100,120,140 do wyboru, sam to sobie ustawiasz. Zrób 120 i będzie ok.
Abusajev Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 http://allegro.pl/manitou-marvel-abs-air-disc-manetka-na-kierownice-i3417901009.html A taki Manciak? W zjazdówce mam Travisa 203SC z tłumikiem TPC+ i baaaardzo jestem zadowolony, więc mógłbym celować w Manitou. Tylko proszę o jakieś opinie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.