Skocz do zawartości

krótka rura sterowa

caveman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Widziałem juz kilka tematów związanych z tematem kótkiej rury sterowej, ale w żadnym nie doszukałem się odpowiedzi na moje pytania.

Mianowicie historia jest standardowa - rok temu wymiana ramy i straszny problem z długością rury sterowej amortyzatora. W moim przypadku po skręceniu wszystkiego na cito, rura wystaje ponad stery ok 25mm. Po wymianie ramy poradziłem sobie z tym problemem montując mostek Tioga TeskForce o wysokości 30mm i do tej pory jest mniej więcej git.

Problem polega na tym, że pozycja na rowerze mi nie odpowiada z powodu tego krótkiego i niskiego mostka - w zwiazku z tym zastanawiam sie nad jakims rozwiazaniem, ktore pozwoli powrocic do typowego mostka xc. Z tego co mi przychodzi do głowy:

0. Najchetniej mostek XC o wysokości ok 30mm - ale eniestety nie moge takiego znaleźć... Ktos coś wie?

1. Wymiana amortyzatora - powiedzmy ze ta opcje zostawiam sobie jako ostateczność

2. Wymiana sterów na niższe - tylko że te co mam teraz maja około 23mm (9+14mm) czy już sa dosyc niskie

3. Przedłużki i adaptery przedłużajace sterówka - odpada ze względu na wage i stabilność

4. Dospawanie 20-30mm sterówki - czy takie coś zda egzamin? Czy znacie warsztat, który zrobi mi coś takiego we Wrocławiu

5. Powrót do koncepcji innego mostka. Mianowicie ostatnio przyuwazylem mostek ritchey WCS c260 z mocowaniem do sterówki za pomoca 3 śrub. W takim wypadku mógłbym scisnać mostek kapslem od góry, a nastepnie przykrecic mocno srubę od spodu i środkową. Górnej nie przykrecalbym wcale lub ewentualnie dosc slabo. Czy takie rozwiazanie wchodzi w gre? Czy połączenie będzie stabilne jeśli dolna i środkowa śruba sciaskala sterowke?

Pozdro

L.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...