Skocz do zawartości

[śruby] jaki klej do zbezpieczania przed odkrecaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Mam pytanie, jaki klej / środek zastosować aby

zabezpieczyć wykręcające się śruby np. mostka (u mnie ritchey)

lub v-brake przed wykręcaniem podczas jazdy, a jednocześnie

by móc je później wykręcić kluczem...

ps. i gdzie to kupić...

Napisano

locktite najbardizej znany preparat tego typu a gdzie kupic?wpisz w google albo podejdz do dobrze zaopatrzonego sklepu rowerowego.Locktite wsytepuje w kilku wersjach bodajze ale to juz nie orientuje sie jaka do czego

Napisano

locktite najbardizej znany preparat tego typu a gdzie kupic?wpisz w google albo podejdz do dobrze zaopatrzonego sklepu rowerowego.Locktite wsytepuje w kilku wersjach bodajze ale to juz nie orientuje sie jaka do czego

Dzięki,

mam nazwę to już sobię znajdę ten klej

Napisano

Ha,

wpadłem na pomysł - min wydam kasę na jakiś klej,

sprubuje silikonowej taśmy do uszczelniania zaworów

(taka biała dla hydraulików do uszczelnienia nakrętek)

Napisano

byle nie przesadzac z prawdziwymi keljami to nie bedzie zle i tez dadza rade wystarczy naprawde odrobina a poxipol to juz harcore troche :)

Napisano

Ja stosuję taśmę teflonową.

Taką, jak do instalacji gazowych.

Taśma przydaje się szczególnie w pedałach, bo uszczelnia gwint.

W zeszłym tygodniu rozebrałem SPD-M540 w celu smarowania i piach wgryzł się przez pół roku aż 1cm wgłąb gwintu.

Napisano

A ja proponuje przejść się do sklepu z artykułami metalowymi. Można tam kupić specjalny środek który stosuje się przy zerwanych gwintach. Są różne rodzaje. Albo taki który jak coś sie zakręci to niczym nie odkręcisz...albo odkręcalne. I wyjdzie to znacznie taniej niż gdyby kupować środek o takim samym działaniu w sklepie rowerowym.

Napisano

odkręcają ci się pedały (pomijam uszczelnienie)?

a czy tam nie są odwrotne gwinty? żeby było samozakręcanie podczas pedałowania?

Napisano

odkręcają ci się pedały (pomijam uszczelnienie)?

a czy tam nie są odwrotne gwinty? żeby było samozakręcanie podczas pedałowania?

Hmmm.....fakt że stosowane sa odwrotne gwinty aby to się nieodkręcało..ale czasami sięzdarza że sie odkręcają. Ja tak miałem z suportem. Tam też jeden gwint jest lewy i podczas pedałowania powinno się to jeszcze bardziej dokręcać...a u mnie natomiast po przejechaniu 15 km już były odkręcone :o . Czasem dziwne rzeczy siędzieją :D

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ja tak miałem z suportem. Tam też jeden gwint jest lewy i podczas pedałowania powinno się to jeszcze bardziej dokręcać...a u mnie natomiast po przejechaniu 15 km już były odkręcone :) . Czasem dziwne rzeczy siędzieją :P

bo w suporcie jest od dupy strony zrobione z prawej lewy gwint i na odwrot, dlatego sie odkrecaja...

Napisano

Hmmm.....fakt że stosowane sa odwrotne gwinty aby to się nieodkręcało..ale czasami sięzdarza że sie odkręcają. Ja tak miałem z suportem. Tam też jeden gwint jest lewy i podczas pedałowania powinno się to jeszcze bardziej dokręcać...a u mnie natomiast po przejechaniu 15 km już były odkręcone :) . Czasem dziwne rzeczy siędzieją :P

Zauważ, że większe siły działają pod kątem 90 stopni do osi, niż obrotowo...dlatego wcale nie musi nastepować samozakręcanie.

Napisano

Bo Leader Fox miewa dwa prawe gwinty w mufie. Zwłaszcza ramy z lat 2003-2004. Kilka razy juz się z tym spotkałem jak pracowałem w serwisie i do dziś jak zaglądam to słyszę że się zdarza. Jeden gwint jest wtedy angielski.

Nie wiem po co takie cuda wymyślają. Podejrzewam że część ram jest robiona w jakimś zakładzie który nie ma nic wspólnego z rowerami i jakiś technolog/inżynier/brygadzista takie rozwiązanie przyjął, bo nie wiedział jak robić.

Pozdrawiam

Jacunio

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...