Skocz do zawartości

[Wolnobieg] Stary niemiecki wolnobieg, odkręcenie

KubaW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z odkręceniem wolnobiegu, byłem w kilku serwisach i nikt nie miał takiego klucza, w jednym mi poradzono odkręcenie go przecinakiem i młotkiem, ale szukam jeszcze innej możliwości, jest jakaś specjalna nazwa tego klucza, lub może wiecie, gdzie można go dostać?

qrfo.jpg

Z tego zdjęcia dobrze nie widać, ale czy czasem na tym wąskim pierścieniu miedzy najmniejszą zębatką a tą tuleją z wycięciami nie ma czasem wgłębień do odkręcania .

Jak tak to możesz to właśnie punktakiem spróbować odkręcić i w ten sposób rozebrać ten wolnobieg.

Po kilku dniach szukania w niemieckim internecie udało się, było na ostatniej stronie google :)

262_0.jpg262_2.jpg262_1.jpg

nie wiem jak się nazywa (nie znam odpowiednika po polsku), wiem tylko ile kosztuje, ~24 EUR.

VAR Abzieher für Maillard Schraubkranz   Hersteller VAR   Modell RL-40500   Farbe schwarz   Gewicht ca. 105g   Ausführung Normandy-Freiläufe      
  • zur De- und Montage der Sachs Maillard Normandy-Freiläufe/Schraubkränze
  • CNC-gefräst
  • aus gehärtetem u. legiertem Werkzeugstahl

• Außendurchmesser/Verzahnung ca. 31,6mm
  • Anzahl der Zähne 24
  • Gesamthöhe 40mm
  • 37mm  Maulschlüsselweite

• ACHTUNG! ... nicht kompatibel mit den Mod. Maillard "Helicomatic" und "Super Plus" ... die Kerbverzahnungen sind abweichend

A jak nie chcesz tłuc przecinakami i punktakami to wystarczy suwmiarka, wiertarka, płaskownik, dwa bolce i migomag. Nie ma u Ciebie w okolicy zakładu ślusarskiego? Wydaję mi się, że za sfrezowanie takeigo klucza jak wkleiłeś wzięliby w okolicach 100 zł, a za zespawanie kluczyka podobnego do tego w szlifierce kątowej o wiele mniej :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...