Skocz do zawartości

[amortyzator] SR Suntour XRC - uciekające powietrze?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zauważyłem, może nie problem, bo na pracę to nie wpływa, ale interesujący objaw. Gdy po popsikaniu brunoxem trochę płynu zbierze się na uszczelce przeciwkurzowej i nacisnę na kierownicę, to z lewej goleni uchodzi powietrze. Słychać syk i na uszczelce widać małe bąbelki z brunoxa. Czy ktoś tak miał? Czy to w jakiś sposób groźne i co może oznaczać? Amortyzator ma niecałe 200km, absolutnie bez jakiegokolwiek katowania. To się dzieje w rowerze mojej dziewczyny, w swoim, gdzie też mam XCR, nic takiego się nie dzieje. 

Może to jakiś specjalny XCR w wersji powietrznej? ;) 

Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałęm co się dzieje. Jeśli nie, to jutro mogę mały filmik nakręcić. 

2i regulaminu

Z tym powietrznym oczywiście żartowałem. :) Jest to wersja 29''. Czyli spokojnie można jeździć? Bo w sumie żadnych dziwnych luzów, czy dźwięków nie widać, nie słychać. 

Zastanawia mnie tylko, skąd to się bierze i czy często jest spotykane?

Zastanawia mnie tylko, skąd to się bierze i czy często jest spotykane?

Właściwie w każdym jest chyba spotykane. Chyba, że ktoś ma dziurawego XCR'a. Powietrze ze środka, które jest ściskane podczas uginania amortyzatora nie ma gdzie uciec i rozpiera uszczelki. Efekt szczególnie widoczny jak rozkręcisz go i popatrzysz na prowadnice sprężyny. Zawsze ją smarowałem jednym smarem, a przy następnym rozbieraniu zawsze wyglądał inaczej. Żółkł i był nieregularnie rozłożony, oraz miał taki specyficzny zapach. To własnie efekt powstającego tam ciśnienia. Nie ma się czym martwić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...