Skocz do zawartości

[licznik] Problem ze sparowaniem licznika z kołami

damiantc

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam problem z ustawieniem licznika, na ulotce nie ma podanego mojego rozmiaru koła czy to mozliwe?

Rozmiar kola to 29x2.0 a w tabelce srednice zaczynają się od 26x..., 27x...,28x..., a nastepnie jest 700x...

Co wybrać ?

Napisano

To lepiej zaznacz na drodze, chodniku punkt gdzie jest wentyl na dole i przejedź rowerem żeby koło zrobiło pełen obrót i zmierz ten odcinek, i wpisz do licznika w milimetrach.

• Mod Team
Napisano

a teraz jak to pomnożyć z geometri zawsze słaby byłem :0

Ok, wracamy do podstawówki  :geek:

2 jest liczbą.

"pi" to taka liczba której przez całe życie nie przepiszesz na kartkę, więc dla uproszczenia przyjmij sobie wartość 3,14.

"r" to promień koła, wartość poznasz po zmierzeniu.

Bierzesz teraz kartkę, kalkulator czy liczydło i... mnożysz.

Można też zmierzyć średnicę ("d"), której wartość to dwa promienie, wtedy wzór na obwód to d*pi. 

Napisano

takie mnożenie myślę, że jestem w stanie wykonać :icon_cool:  byłem przekonany że potrezbny jest jakiś wzór czy coś ?

Napisano

zmierzyłem odleglość jaką koło pokonuje w czasie jegnego obrotu wyszło 3250mm czy dobrze ? Nikt z was nie ma roweru z takim rozmiarem kół ?

Napisano

@@Yaco, Jedyna słuszna metoda pomiaru. Dodam też, że czasami można się zdziwić mierząc obwód rzeczywisty od obwodu podanego w tabelce. Oczywiście różnice de facto nie mają dużego znaczenia. Moja opona 700x23 ma obwód 2112 vs 2133... Różnica poniżej 1%, więc zupełnie można pominąć i wpisać na pałę... W przypadku ogumienia MTB warto jednak zmierzyć, gdyż różnice potrafią być większe. 

Napisano

Coś chyba źle obliczyłeś. Np. do mojego licznika nie wprowadzisz wartości z 3 na początku. Na oko stawiam że prawidłowo będzie coś ok 2400

Policzmy: 3250/3,14=1035 więc mówisz twoje koło ma wysokość ponad metra. Napisz ile zmierzyłeś wysokości koła.

mklos1 Opona nowa a opona z przebiegiem to już też inny wynik jest. :)

Napisano

Witam!

a ja mam taki problem ze kupiłem licznik kross as 880 w instrukcji generalnie nie bylo nic o ustawieniach...:/ wyczytalem w tabeli ze moj rozmiar to 2114 niestety w ustawieniach licznika mozna wpisac liczby od 1 do 30 i nie wiem jak to przypasowac...

z góry dziekuje za wszelka pomoc!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...