Skocz do zawartości

kporys

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam opony na tył na nawierzchnie podane w temacie.

Moje typy to:
http://xtrabike.pl/28/8366,9,,,,,,,,,,,,,,,,,cena,0.html-Geax Aka 2.2

http://xtrabike.pl/28/1830,8,,,,,,,,,,,,,,,,,cena,0.html-Continental Race King 2.2
http://xtrabike.pl/28/5698,10,,,,,,,,,,,,,,,,,cena,0.html-Geax Saguaro 2.2
http://xtrabike.pl/28/5591,14,,,,,,,,,,,,,,,,,cena,0.html-Schwalbe Smart Sam 2.1

Zależy mi na tym żeby opona miała dość dobrą przyczepność na asfalcie, niskie opory toczenia i nie poddawała się po wjechaniu w teren. Dobrze by też było gdyby dość wolno się ścierała.

O Geax Aka 2.2 nie za wiele słyszałem, ale jedna opinia na ceneo mówi, że ściera się ona dość szybko, nie wiem ile w tym prawdy(?)

O Race Kingu 2.2 słyszałem, że ma fajny, amortyzujący balon, ale jej wytrzymałość nie powala na kolana (tzn. cienkie ścianki boczne), za to dość wolno się ściera.

Geax Saguaro to ostatnio modna oponka. Podobno wytrzymała jeśli chodzi o ścieranie i ścianki boczne, ale znów opory toczenia podobno dość spore.
Schwalbe Smart Sam - opinii sporo, niska ścieralność, niskie opory toczenia i jest ona dość wytrzymała, ale za to najdroższa z wymienionych.

Nie wiem co o tym myśleć, bo im więcej opon znajduje, tym większy mam dylemat.

Chętnie posłucham opinii użytkowników wymienionych opon :)

Pozdrawiam

Edit. Zdarzają się wycieczki 90%asfalt :)

Napisano

Zdarzają się trasy z kamieniami. RK mogę mieć za 52zł a SS ZA 68(z wysylka), ALE jeśli jest jakas opona, do której warto dołożyć to też nie będzie problemu :)

Napisano

4 sezony miałem smart samy.

Od zeszłego roku zestaw xking przód i race king z tyłu.

Smart samy miały rewelacyjną trwałość i generalnie dawały radę.
Race kingi są dość ciężkie ale i tak drutówka nowa miała 40gram mniej niż prawie łysy tylni smart sam

Do Race kinga nie byłem do końca przekonany,  wybór głównie z powodu ceny.
Jak na razie czuję się pewniej niż na smart samówce, opony specjalnie nie starły się - myślę koleje 2 sezony przy moim stylu jazdy przeżyją ;) Opory niskie, wbrew opiniom na razie bocznych  klocków nie zgubiłem

Drutówki są są grosze, więc jeśli waga nie odstrasza to polecam. Za różnicę w cenie zwijki kupiłem dętki geax ultralite.

Napisano

Na czym miałeś niższe opory toczenia?

Race King czy Smart Sam. Smart Sama bym miał możliwość kupić w okolicznym sklepie, więc jeśli doliczyć cenę wysyłki to różnica wyniesie maks 15zł.

Napisano

Rower po ostrej przebudowie to nie odpowiem na 100% ale chyba jednak z race kingiem na tyle jest szybciej.

Co do różnicy w cenie to przy 2 kołach może być większa oszczędność.
Swoja drogą ten sklep jakiś lewy jak bardzo pospolitych Contitentali nie ma.  U mnie dużo trudniej kupić smart sama niż Race kinga ;)

Jest jeszcze opcja kupienia z demontażu nowego roweru na allegro- czasem coś się trafi za 1/2 ceny.

Napisano

Trafiają się ale zazwyczaj rozmiar 2.25 :)

no i ?

Nie wiem  czy realnie aż tak odczujesz różnicę mieczy np samrt samem 2.1 i 2.25. Mówisz chyba o ncih bo Continentale są w rozmiarach 2.0 (raczej niepolecane na tył) i 2.2 

Napisano

Ja bym poleciał wziąć dwa x-kingi jeżeli nie jeździsz po kamienistych trasach. Jak lubisz wjechać w teren to bierz dwie oponki geax saguaro (małe opory, wszędzie wjedziesz).

Napisano

Podepne się pod temat. Co sądzicie o takich Kenda Klimax Lite. Szukam opon takich lekkich i głównie na asfalt mało terenu, ale także się zdarza lekki jak i ciężki.

Napisano

Właśnie tym testem się kierowałem :) Wynika z tego, że są jak najbardziej ok, ale czy jako napędowa? Nie wiadomo jak ze ścieralnością, bo w teście nie zostało to uwzględnione :)

Napisano

Przecież pisze " Opona jest "szybka" i bardzo ładnie przyspiesza, co daje się odczuć szczególnie na podjazdach. Co równie ważne, podwójna mieszanka utrzymuje oponę na zadanym torze. Mimo wyścigowego bieżnika relatywnie ciężko wyprowadzić ją z "równowagi". Krótko mówiąc, Aspen jest przewidywalny."

" którzy mieszają opony powinni zamontować ją zdecydowanie na tył."

"stopień zużycia jest bardzo akceptowalny."

Więc jako napęd ok. Ja bym brał aspeny

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...