marlotnik Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 Witam Ostatnio myślę nad kupnem koszulki do roweru na upalne dni ale i takie normalne 20 stopni. Jednak ze względu na to że dopiero zaczynam powoli się ubierać "rowerowo" chciałbym was zapytać jakie polecacie koszulki które bardzo dobrze odprowadzają pot ponieważ jadąc ze zwykłym plecakiem i normalnej bawełnianej koszulce po zrobieniu 20 km moje plecy są tak spocone że mam dość, a nie wspomnę o koszulce- jakbym wycierał nią mokrą podłogę :/. Jakie są dobre koszulki odprowadzające pot i elastyczne oraz wygodne takie 100zł max? I jeszcze jedno co do plecaka jaki będzie dobry na jednodniowe wypady? Chce kupic taki który bedzie miał bukłak na wode 1,5-2l, max pojemność to 10 litrów i taki żeby miał dużo kieszonek i był praktyczny z możliwością doczepienia kasku i zapięciami biodrowymi i na wys. klatki piersiowej. Może dużo wymagam ale jak kupić to raz a porządnie. Na ten cel chce przeznaczyć jakies 150 zł max 200 zł. Bardzo proszę o doradzenie i opinie które są dobre i praktyczne zarówno koszulki jak i plecaki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 forum kolego czytasz czy wpadłeś tu z ulicy???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ronina Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Co się PawełlDL czepiasz? ,jest pytanie to odpowiedz zamiast szydzić..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PawelDL Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 żadnego szydzenia, na wszystkie zadane pytania odpowiedzi są na forum, wystarczy poszukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter233 Napisano 20 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Nieważne jaką będziesz miał koszulkę, zawsze jadąc z plecakiem będziesz miał mokre plecy. Nie unikniesz tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 20 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 20 Lipca 2013 Przeczytałem pare kilkanaście postów na internecie dotyczących koszulek i plecaków. Dość dużo się dowiedziałem z koszulek to dobra jest z firmy Craft, a plecaki są różne, zależy co od niego oczekujemy. Ja na pewno zakupie taki który będzie funkcjonalny i praktyczny Najważniejsze by miał 2 pasy z przodu i dobry system wentylacji oraz bukłak choć i tak mam jeden bidon póki co, ale przy zakupie nowego roweru a wybór padł na krossa level A2 to zamierzam mieć 2 bidony. Bukłak się przyda przy wyjeżdzie w góry. Bo lubie dużo pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Przeczytałem pare kilkanaście postów na internecie dotyczących koszulek i plecaków. Dość dużo się dowiedziałem z koszulek to dobra jest z firmy Craft, a plecaki są różne, zależy co od niego oczekujemy. Ja na pewno zakupie taki który będzie funkcjonalny i praktyczny Najważniejsze by miał 2 pasy z przodu i dobry system wentylacji oraz bukłak choć i tak mam jeden bidon póki co, ale przy zakupie nowego roweru a wybór padł na krossa level A2 to zamierzam mieć 2 bidony. Bukłak się przyda przy wyjeżdzie w góry. Bo lubie dużo pić. Z plecakiem za około 200pln może być problem ,bo same bukłaki dobrych firm kosztują około 100pln. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Tzn, ja niepotrzebuje jakiegoś nie wiadomo jakiego plecaka chodzi mi głownie o bukłak taki 1,5 -2l i dobry system wentylacji pleców. Koszulka crafta powinna być dobra z plecakiem. Mam nadzieje ze pecy się nie bedą pocić aż tak bardzo. Myślałem żeby kupić coś zamiast plecaka ale sakw się nie opłaca na jeden dzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 21 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Tzn, ja niepotrzebuje jakiegoś nie wiadomo jakiego plecaka chodzi mi głownie o bukłak taki 1,5 -2l i dobry system wentylacji pleców. Koszulka crafta powinna być dobra z plecakiem. Mam nadzieje ze pecy się nie bedą pocić aż tak bardzo. Myślałem żeby kupić coś zamiast plecaka ale sakw się nie opłaca na jeden dzień. Na allegro widziałem w twoich pieniądzach tylko plecaki z bukłakiem firmy 4F ,ale tylko 5L pojemności (mało) oraz kellysa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 musze poszukac w sklepach sportowych decathlon. I inne moze cos znajde Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
korbotronic Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Tzn, ja niepotrzebuje jakiegoś nie wiadomo jakiego plecaka chodzi mi głownie o bukłak taki 1,5 -2l i dobry system wentylacji pleców Albo chcesz dobrą wentylację pleców albo niedrogi plecak. Te dwie rzeczy raczej nie chodzą ze sobą w parze. Jak chcesz kupić raz a porządnie to przejrzyj ofertę firmy Deuter. Zobaczysz jak wygląda dobry system wentylacji pleców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 A co sądzicie o plecaku Decathlon HB 7.2? Wiem, że cudów nie należy się spodziewać po plecaku z bukłakiem za 160zł, ale czy taki wystarczy, żeby móc się dobrze nawadniać w górach/maratonie? Ma on 7l pojemności, w tym 2l na bukłak. Mam do wyboru, albo torbę podsiodłową Topeak Aero Wedge Pack Medium (0.98l-1.31l) za 60zł albo plecak z bukłakiem do 150zł. Głównie chodzi mi, żeby zapakować kilka rzeczy (dętka, łyżki, imbus, skuwacz, pieniądze, możliwe telefon lub batonik), a plecak ma przewagę, że w razie niepewnej pogody mogę wziąć bluzę/deszczówkę. Bukłak to taki dodatek, bo 2 bidony (1.3l łącznie) mi wystarczają, a po sezonie wymienię je na zestaw 1.5l. Link do sklepu: http://www.decathlon.pl/bukak-hb-72-szaro-niebieski-id_8203174.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 W jednym poście sam sobie zaprzeczasz: najpierw pytasz czy bukłak "wystarczy, żeby móc się dobrze nawadniać w górach/maratonie", po czym stwierdzasz, że bukłak to taki dodatek bo 2 bidony (1.3l łącznie) mi wystarczają". Jestem zwolennikiem kupowania raz a dobrze czyli moja rada brzmi: dozbieraj do porządnego plecaka , który będziesz mieć na lata. Przecież ten plecak z Decathlonu to kaszana. A torba podsiodłowa zawsze się przyda: ja używam tej , o której myślisz, ale w rozmiarze L . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Ja sam ostatnio kupiłem torbe krossa za chyba 25zł może nie jest za duza ale na klucze telefon, portfel chusteczki i batonika starczy. mam zamiar ja wypelnic bardziej czesciami do roweru, tzn. detka, latki klucze itp. Plecak to raczej w dalsza droge. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 24 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 Jedyny rozsądny plecak to Deuter Cross Air 20exp i do tego bukłak firmy Source. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grosser Napisano 27 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 27 Lipca 2013 Jedyny rozsądny plecak to Deuter Cross Air 20exp i do tego bukłak firmy Source. Dlaczego? x2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Dlaczego? x2 Odpowiedź na swoje pytanie zapewne znajdziesz na tutejszym forum, nie ma sensu żebym się tu rozpisywał, te marki mówią sama za siebie, jakość materiałów, wykonanie, funkcjonalność, pomysłowość to jest to czego oczekuje rowerzysta za te pieniądze, dodajmy że nie małe ale naprawdę warto zaoszczędzić i dokonać tego wyboru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
westik Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Jedyny rozsądny plecak to Deuter Cross Air 20exp i do tego bukłak firmy Source. Pozwolę się z kolegą nie zgodzić. Może to dyskusja akademicka ale mi akurat Deuter nie przypadł do gustu - odczucie zupełnie subiektywne więc nie rozwinę szczegółów. Jestem z kolei fanem produktów Dakine i posiadam Nomada,a planuję zakup Apexa. Zalety jednego i drugiego były tu niejednokrotnie opisywane przytoczę więc może wady. Żaden z tych plecaków nie jest uniwersalny. Nomad za mały jesienią oraz wiosną Apex za duży latem. 3L bukłak w moim przypadku starcza na jakieś 80-90km jazdy po których staję w obliczy kłopotów z nawodnieniem Zgodzę się natomiast z kolegą Bartkiem w kwestii jakości. Faktycznie lepiej trochę poczekać, oszczędzić i wydać 300zł na plecak z którego będziesz zadowolony niż później biadolić że nic się nie mieści lub narzekać że Cię coś uwiera gniecie spada etc P.S. w przypadku Dakine nie należy sugerować się ceną na ich stronie internetowej gdyż pochodzi ona z kosmosu. Ich produkty można dostać w niektórych sklepach oraz aukcjach za całkiem rozsądne pieniądze. Ja wydębiłem dwustuzłotowy rabat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grosser Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Odpowiedź na swoje pytanie zapewne znajdziesz na tutejszym forum, nie ma sensu żebym się tu rozpisywał, te marki mówią sama za siebie, jakość materiałów, wykonanie, funkcjonalność, pomysłowość to jest to czego oczekuje rowerzysta za te pieniądze, dodajmy że nie małe ale naprawdę warto zaoszczędzić i dokonać tego wyboru. Cześć. Gdybym chciał się zapytać Foruma, to bym to zrobił. Zapytałem Ciebie, bo to Ty taką apodyktyczną ocenę wrzuciłeś i byłem ciekaw jakie są tego racje. Ciekawe, ze twoja odpowiedź brzmi w zasadzie: bo to dobra marka i to czego oczekuje rowerzysta. Tyle, że taką odpowiedź można dać do każdego solidnego sprzętu i dlatego nić ona nie mówi o tym konkretnym plecaku i bukłaku. To jak, podasz powody swojej oceny, którymi dysponujesz, czy też one "mieszcza sie" na forum? pozdr., Robert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BartekJuve Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Cześć. Gdybym chciał się zapytać Foruma, to bym to zrobił. Zapytałem Ciebie, bo to Ty taką apodyktyczną ocenę wrzuciłeś i byłem ciekaw jakie są tego racje. Ciekawe, ze twoja odpowiedź brzmi w zasadzie: bo to dobra marka i to czego oczekuje rowerzysta. Tyle, że taką odpowiedź można dać do każdego solidnego sprzętu i dlatego nić ona nie mówi o tym konkretnym plecaku i bukłaku. To jak, podasz powody swojej oceny, którymi dysponujesz, czy też one "mieszcza sie" na forum? pozdr., Robert Cześć, ja nikomu nie narzucam co ma kupić i czego używać, napisałem tak ponieważ używam tych marek na co dzień i wiem co one reprezentują sobą, każdy ma wolny wybór i kupi to co chce, tak jak napisał kolega westik, dyskutować można do woli nad różnymi markami, i zawsze będą jakieś plusy i minusy, a co do podania powodów to "kto pyta to nie błądzi", jeśli umiesz się posługiwać wyszukiwarką na forum to coś znajdziesz, a jak ci się nie uda to wujek Google pomoże ci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 12 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mam takie pytanie: otóż wiadomo że jak jedziemy gdzieś dalej to niekiedy chcemy uwiecznić pewne momenty zdjęciem i czy do takiego plecaka mogę spokojnie załadować aparat cyfrowy jest troche duży bo to sony h50 i trochę waży ale czy podczas dłuższej jazdy z plecakiem i dobrą koszulką będzie mi się wygodnie jechało czy raczej nie i czy nie będą mnie jakoś strasznie plecy bolały, bo od jeżdżenia w zwykłym plecaku to czuje je już po paru kilometrach ? Bo wiem że się trochę spocą może nie tak bardzo jak w dotychczasowym uniwersalnym plecaku, tego nie wiem bo nie miałem plecaka rowerowego, ale czy czy warto w taki plecak inwestować czy raczej nie? Bo już sam nie wiem, z jednej strony chce mieć lekką i przyjemną jazdę a nie jechać z bolącym kręgosłupem i cały zlany potem, a z drugiej strony jak mam kupic plecak za 200-300zł z bukłakiem i ma się okazać że to nic nie pomogło to szkoda mi pieniędzy... Na pewno będę woził ze sobą rzeczy naprawcze, czasami aparat, i wiele innych itp. związane z rowerem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek56 Napisano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2013 Mam takie pytanie: otóż wiadomo że jak jedziemy gdzieś dalej to niekiedy chcemy uwiecznić pewne momenty zdjęciem i czy do takiego plecaka mogę spokojnie załadować aparat cyfrowy jest troche duży bo to sony h50 i trochę waży ale czy podczas dłuższej jazdy z plecakiem i dobrą koszulką będzie mi się wygodnie jechało czy raczej nie i czy nie będą mnie jakoś strasznie plecy bolały, bo od jeżdżenia w zwykłym plecaku to czuje je już po paru kilometrach ? Bo wiem że się trochę spocą może nie tak bardzo jak w dotychczasowym uniwersalnym plecaku, tego nie wiem bo nie miałem plecaka rowerowego, ale czy czy warto w taki plecak inwestować czy raczej nie? Bo już sam nie wiem, z jednej strony chce mieć lekką i przyjemną jazdę a nie jechać z bolącym kręgosłupem i cały zlany potem, a z drugiej strony jak mam kupic plecak za 200-300zł z bukłakiem i ma się okazać że to nic nie pomogło to szkoda mi pieniędzy... Na pewno będę woził ze sobą rzeczy naprawcze, czasami aparat, i wiele innych itp. związane z rowerem... Nie wiem czy wniosę coś nowego aby rozjaśnić twoje dylematy,ale jeżeli potrzebujesz plecaka na jednodniowe wycieczki (około 100km)to powinien Ci starczyć plecak 10L oprócz bukłaka.Dodam na okres wiosna -jesień. Do bidonu i bukłaka zmiścisz około 3L płynów. Te dodatkowe 10L masz na jedzenie(jakieś odżywki ,batony) cienką kurtkę ,ewentualnie na sprzęt foto.Ja swój zestaw naprawczy (dętkę,zestaw do klejenia ,klucze do kół,wszystkie potrzebne klucze sześciokątne mieszczę w torebce pod główną rurą) .Mam wrażenie że napakowanie plecaka ponad rozsądną miarę ,nawet jeżeli jest on z najwyższej półki,odbiera przyjemność jazdy.Poza tym trudno mi sobie wyobrażić aby po kilkudziesieciokilometrowej trasie latem (powiedzmy przy 25 stopniach) w trudniejszym terenie plecy się niezapociły wogóle(aczkolwiek jest to sprawa indywidualna każdego człowieka).Ja używam plecaka za 160 PLN(ze świetnym bukłakiem SOURCE) a że po kilku kilometrowym podjeżdzie plecy mam wilgotne ,to na na zjeżdzie wyschną,bo wentylację jako taką ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marlotnik Napisano 13 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Rozumiem, jeśli będę miał tylko wilgotne plecy bo oczywiście będę jechał z koszulką kolarską i plecakiem Deuterem np. to ok, bo jak jade z plecakiem szkolnym bez wentylacji to koszulka zwykła jest jak gąbka którą wsadziłbym pod kran z zimną wodą, poprostu dramat ..... a który plecak możecie mi polecicć z tą siateczką na czy bez ? i który będzie dobry żeby miał wiele kieszonek i mozliwość zapięcia kasku ? za wszystkie propozycje bardzo dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek14 Napisano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2013 Z siateczką, oprócz Deutera, Dakine AMP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.