Skocz do zawartości

[sztyca] Ritchey WCS TT (regulowany offset) vs. Ritchey COMP V2 lub podobna

Herodot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

rozważam zmianę sztycy. Obecnie mam Eastona EA50 z offsetem 10 mm.

Jak się okazało z pomiarów niezbędne jest przesunięcie siodła do tyłu, aby uzyskać bardziej rozciągniętą pozycję. Przesuwanie siodełka ma swoje granice, zresztą w skrajnych pozycjach nie pracuje ono optymalnie jeżeli chodzi o wykorzystanie elastyczności prętów. Stąd pomysł zmiany sztycy.

Początkowo rozważałem zakup sztycy po prostu z większym offsetem. Np. Ritchey COMP V2 z offsetem -25mm.

Ale w między czasie trafiłem na sztycę Ritchey WCS TT (czasami występuje jako WCS Adjustable) http://www.ritcheylogic.com/dyn_prodfamily.php?k=397715 z możliwością regulacji offsetu od -5mm do -25mm.

Pomysł wielce mi się spodobał, bo mam możliwość dokładnego dopasowania offsetu do potrzeb, a w razie zmiany mostka mogę zawsze doregulować pozycję zmieniając offset siodełka. Wydaje się, że to fajny pomysł, kosztem trochę większego ciężaru sztycy - przeboleję to :), na bezcenny święty spokój w kwestii dopasowywania sztycy do aktualnej geo roweru.

Jako, że nie spotkałem się z tym rozwiązaniem, czy może ktoś podzielić się swoimi doświadczeniami lub uwagami? Spojrzałem w Googla tak na szybko, ale żadnego testu lub recenzji nie znalazłem. Czy regulacja jest dobrze rozwiązana, nic nie trzeszczy, nie luzuje się itp.?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...