Skocz do zawartości

[Opony] Wybór 26". Schwalbe vs Continental ?

GIZIU

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, właśnie dojechałem do pracy i zauważyłem że na tylnej oponie mam dwa rozcięcia (wychodzi dętka na wierzch). W związku z tym stoję przed wyborem opon. Rower to Cube Reaction Team. Jeżdżę nim po asfalcie i po lesie. Obecnie mam Schwalbe Rocket Ron z przodu i Racing Ralph z tyłu. Rozmiar 26x2.25. Co wybrać ? Nie szukam jakichś "wypasów" bo w maratonach nie jeżdżę, ale nie chcę czegoś gorszego. Podobają mi się wizualnie Continentale Race King. Co sądzicie ? Jestem zielony w oponach i bardzo proszę o pomoc w wyborze. 

P.S. Czy mam też wymieniać dętki ?

• Mod Team
Napisano

Race Kingi również do wytrzymałych opon nie należą. Kup Saugaro od Geaxa, drutówki są tanie. Oponki będą cięższe od konkurencji od Conti i Schwalbe, ale za to wytrzymalsze. Dętek nie musisz zmieniać.

Napisano

Zapomniałem napisać że opony które mam, są w wersji EVO TL Ready.  Widzę że w cenie jednej Racing Ralph Evo TL-Ready kupię dwie Race Kingi zwijane 2.2. Gdzie jest haczyk ?

Napisano

Ja nie chcę już widzieć u siebie Race Kingów. Owszem opony bardzo uniwersalne, ale ostatnio albo mam pecha, albo nie umiem jeździć - jeden laczek co 2 tygodnie.

Napisano

Ani Schwalbe evo ani Conti RK nie są oponami wytrzymalymi i rozciecia i rozdarcia zdarzają się stosunkowo często. Jeśli chcesz bezawaryjnych gum o dobrych właściwościach to Geax Saguaro to dobry wybor, chociaż nie jest też tak że geaxy to lek na całe zło.

Napisano

fajny rower ale nie jesteś wyczynowcem to nie wiem czy drogie wylajtowane opony maja sens- im lżejsza tym niestety delikatniejsza ;) 

Poszukał bym kompromisu i tyle - większość obecnych opon to szmacianki i są bardzo  delikatne po bokach.

Race kingi są ok ale haczyk w cenie jeden- zwijka nie waży wiele mniej od drutowanej i tutaj Schwalbe są lepsze.

Ja mam na tyle drutowanego Race kinga i 0 stresu przy opnie za 4 dyszki nie będę płakał jak rozedrę, przy 2-3 razy droższym zwijanym schwalbe już bym to odczuł.

Napisano

Jednak kupiłem zwijane RaceKingi 2.2 i przyszło właśnie coś takiego. Patrząc na zdjęcia zupełnie inne logo. Czy to jakiś stary model czy jakaś podróbka ?

zdjcie22.07.201310172vhuww.jpg

Napisano

Moje zwijane Racekingi RaceSport 2.2 były w pudełkach ale logo chyba takie samo. Nawiasem mówiąc opony lekko przereklamowane. Na moich starych cubowskich Schwalbe RapidRob czułem się pewniej w terenie. Tyle, że Conti lżejsze i odrobinę milsze na asfalcie.

A nie, jednak nie. Logo z żółtym literkami R i K.

~wysmyrane z galaktykiiii via ciapciak 4 beta~

Napisano
Napisano

Założyłem te gumy. Wszystko ok ale... jak widać na zdjęciu opony przyszły takie jakby przykurzone. Pomyślałem że leżały w jakimś magazynie i trzeba je po prostu przejechać na mokro szczoteczką. Założyłem je na rower i zacząłem czyścić. Niestety nie mogę ich doczyścić (samą wodą). Macie jakiś patent jak je doprowadzić do stanu jak u kolegi lukeero ? Na obecną chwilę wyglądają beznadziejnie

Napisano

Jak Ci bardzo zależy, to wodą z mydłem umyj, używając gąbki (mniej szorstkiej strony). Jednak nie wiem czy taki zabieg ma sens, bo opony i tak po 1km będą wyglądały tak samo :)

Napisano

Dojechałem do pracy i muszę przyznać że super te oponki. Dużo mniejsze opory na asfalcie, jechało mi się rewelacyjnie. Co do nalotu to gdy go pocieram palcem, wykrusza się. Tak to wygląda:

zdjcie23.07.201308192bxpmi.jpg

Napisano

Witam.

Rowniez stoje przed wyborem opon, ktore zastapia moje Rapid Roby w rozmiarze 29 cali. Maja sobie radzic w terenie i lekko sie toczyc po asfalcie.

Oczywiscie mam standardowe trzy typy: Smart Sam; Race King i coraz bardziej zachwalane Saguaro.

I powiedzcie mi w szczegolnosci Ci co kupili Continentala zamiast Schwalbe co jest lepszego w RK niz SS? Przeciez wszedzie pisza o tym ze "papierowe" scianki boczne

sie przecieraja i potrafi wystrzelic.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...