GIZIU Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Witam, właśnie dojechałem do pracy i zauważyłem że na tylnej oponie mam dwa rozcięcia (wychodzi dętka na wierzch). W związku z tym stoję przed wyborem opon. Rower to Cube Reaction Team. Jeżdżę nim po asfalcie i po lesie. Obecnie mam Schwalbe Rocket Ron z przodu i Racing Ralph z tyłu. Rozmiar 26x2.25. Co wybrać ? Nie szukam jakichś "wypasów" bo w maratonach nie jeżdżę, ale nie chcę czegoś gorszego. Podobają mi się wizualnie Continentale Race King. Co sądzicie ? Jestem zielony w oponach i bardzo proszę o pomoc w wyborze. P.S. Czy mam też wymieniać dętki ?
Mod Team sznib Napisano 19 Lipca 2013 Mod Team Napisano 19 Lipca 2013 Race Kingi również do wytrzymałych opon nie należą. Kup Saugaro od Geaxa, drutówki są tanie. Oponki będą cięższe od konkurencji od Conti i Schwalbe, ale za to wytrzymalsze. Dętek nie musisz zmieniać.
dovectra Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 oj wsadziłes kij mrowisko teraz będzie burza nad wyższością swiąt wielkiej nocy nad bożego narodzenia
GIZIU Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 Zapomniałem napisać że opony które mam, są w wersji EVO TL Ready. Widzę że w cenie jednej Racing Ralph Evo TL-Ready kupię dwie Race Kingi zwijane 2.2. Gdzie jest haczyk ?
darek156 Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Ja nie chcę już widzieć u siebie Race Kingów. Owszem opony bardzo uniwersalne, ale ostatnio albo mam pecha, albo nie umiem jeździć - jeden laczek co 2 tygodnie.
CMIK Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Ani Schwalbe evo ani Conti RK nie są oponami wytrzymalymi i rozciecia i rozdarcia zdarzają się stosunkowo często. Jeśli chcesz bezawaryjnych gum o dobrych właściwościach to Geax Saguaro to dobry wybor, chociaż nie jest też tak że geaxy to lek na całe zło.
jasinski21444 Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Saguaro będzie odrobine wolniejsze od RARA
GIZIU Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 Postanowiłem że nie będę kombinował i wezmę to co mam, tj. Racing Ralph Evo.
99tomcat Napisano 20 Lipca 2013 Napisano 20 Lipca 2013 fajny rower ale nie jesteś wyczynowcem to nie wiem czy drogie wylajtowane opony maja sens- im lżejsza tym niestety delikatniejsza Poszukał bym kompromisu i tyle - większość obecnych opon to szmacianki i są bardzo delikatne po bokach.Race kingi są ok ale haczyk w cenie jeden- zwijka nie waży wiele mniej od drutowanej i tutaj Schwalbe są lepsze.Ja mam na tyle drutowanego Race kinga i 0 stresu przy opnie za 4 dyszki nie będę płakał jak rozedrę, przy 2-3 razy droższym zwijanym schwalbe już bym to odczuł.
GIZIU Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Jednak kupiłem zwijane RaceKingi 2.2 i przyszło właśnie coś takiego. Patrząc na zdjęcia zupełnie inne logo. Czy to jakiś stary model czy jakaś podróbka ?
Jechan Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 To nowy model tez takie mam Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2
GIZIU Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Na pewno to nowy model ? Na stronie Continentala jest stare logo
lazyjones Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Moje zwijane Racekingi RaceSport 2.2 były w pudełkach ale logo chyba takie samo. Nawiasem mówiąc opony lekko przereklamowane. Na moich starych cubowskich Schwalbe RapidRob czułem się pewniej w terenie. Tyle, że Conti lżejsze i odrobinę milsze na asfalcie. A nie, jednak nie. Logo z żółtym literkami R i K. ~wysmyrane z galaktykiiii via ciapciak 4 beta~
jasinski21444 Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Ja kupowałem rk w marcu i mam takie logo jak kilka postów wyżej .
Mod Team sznib Napisano 22 Lipca 2013 Mod Team Napisano 22 Lipca 2013 To te same opony, inne roczniki. Panowie, na logo będziecie jeździć?
GIZIU Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Poszukałem trochę i Conti miało opony z 3-ema różnymi logo. Nie wiem tylko jaka jest kolejność od najstarszego do najnowszego: 1) te moje 2) http://www.t-bike.pl/media/products/ec934be54795f3b7dbb7e64930f20c8a/images/thumbnail/big_race_king.jpg?updated_at=1371296650 3) https://lh3.googleusercontent.com/-inn91UOExiY/UNCbEObLePI/AAAAAAAAWMg/w4gddEEJ2qs/s800/P1060976f.jpg P.S. Już był taki temat http://www.forumrowerowe.org/topic/135032-opony-continental-race-king-22-czy-oryginalneobrazek/
lukeero Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Dostałem takie same jak Ty. Jedynie miałem je zaklejone w papierze, a ty masz podajże jakieś pudełko. Spokojnie.
GIZIU Napisano 22 Lipca 2013 Autor Napisano 22 Lipca 2013 Założyłem te gumy. Wszystko ok ale... jak widać na zdjęciu opony przyszły takie jakby przykurzone. Pomyślałem że leżały w jakimś magazynie i trzeba je po prostu przejechać na mokro szczoteczką. Założyłem je na rower i zacząłem czyścić. Niestety nie mogę ich doczyścić (samą wodą). Macie jakiś patent jak je doprowadzić do stanu jak u kolegi lukeero ? Na obecną chwilę wyglądają beznadziejnie
kporys Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Jak Ci bardzo zależy, to wodą z mydłem umyj, używając gąbki (mniej szorstkiej strony). Jednak nie wiem czy taki zabieg ma sens, bo opony i tak po 1km będą wyglądały tak samo
flood Napisano 22 Lipca 2013 Napisano 22 Lipca 2013 Biały nalot może powstac od leżakowania, tak mi się wydaje
GIZIU Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Dojechałem do pracy i muszę przyznać że super te oponki. Dużo mniejsze opory na asfalcie, jechało mi się rewelacyjnie. Co do nalotu to gdy go pocieram palcem, wykrusza się. Tak to wygląda:
GIZIU Napisano 23 Lipca 2013 Autor Napisano 23 Lipca 2013 Kupiłem te same w innym sklepie. Jak te się nie sprzedadzą to je po prostu zwrócę.
aarmando Napisano 25 Lipca 2013 Napisano 25 Lipca 2013 Witam. Rowniez stoje przed wyborem opon, ktore zastapia moje Rapid Roby w rozmiarze 29 cali. Maja sobie radzic w terenie i lekko sie toczyc po asfalcie. Oczywiscie mam standardowe trzy typy: Smart Sam; Race King i coraz bardziej zachwalane Saguaro. I powiedzcie mi w szczegolnosci Ci co kupili Continentala zamiast Schwalbe co jest lepszego w RK niz SS? Przeciez wszedzie pisza o tym ze "papierowe" scianki boczne sie przecieraja i potrafi wystrzelic.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.