solarikus Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Witam forumowiczów i proszę o poradę, Wczoraj zakupiłem Kellys Axell, dziś odbyłem pierwszą wycieczkę (około 30km). Podczas pracy łańcucha na najwyższej zębatce z przodu (niezależnie od przełożenia z tyłu), mniej więcej co pół obrotu słychać podczas jazdy, że coś o coś obciera. Zszedłem z roweru by pokręcić pedałami do tyłu i widzę, że osłona zębaki obciera o przednią przerzutkę. Przypatruję się bardziej i nie dzieje się przy pełnym obrocie zębatki, tylko jakby przez pewną jej część. Patrzę dalej a zębatka raz idzie 1-2mm w górę, raz w dół. i pytanie: Co radzicie zrobić ? Reklamować / żądać zwrtou pieniędzy (jeśli tak to na jakiej podstawie?), Czy grzecznie poprosić punkt sprzedażowy/serwis o naprawę w ramach gwarancji ? Czy oni są w ogóle coś z takim przypadkiem zrobić ? Czy rower przychodzi w paczce z już zamontowanym suportem, zębatką i kortami ? Z góry dziękuję za pomoc ! .solarikus
tobo Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Ale znaczy to że chcesz zwrotu pieniędzy za rower z tytułu ocierania osłony mechanizmu korbowego. Nie ma żadnej podstawy do tego. Osłona ociera bo jest prawdopodobnie krzywa a do tego przerzutka z przodu być może wymaga regulacji. Osłonę można też wymienić na prostą.
solarikus Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 eee, żadnych zwrotów nie chcę, Jedyne co bym sobie życzył to by rowerek w 100% dobrze śmigał i by nic nie obcierało. Jeśli nie ma podstaw do reklamowania tego, że producent dał krzywą/nierówną osłonę (o ile to jest rzeczywiście przyczyną) zatem nie powineiem reklamować zgadza się ? Tylko grzecznie poprosić o "naprawę" ? pozdr! .solarikus
OrzelPiotr Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Zasadniczo... to te osłony przy poprawnie wyregulowanych przerzutkach nic nie wnoszą, no może poza tym, że trudniej porwać/pobrudzić spodnie podczas jazdy.Co nie zmienia faktu, że jeśli już jest to powinna być prosta.
solarikus Napisano 19 Lipca 2013 Autor Napisano 19 Lipca 2013 Dziś pojechałem i grzecznie poprosiłem o wybadanie problemu, jak wyżej wspomnieliście potrzebna była regulacja przerzutki przedniej (została podniesiona do góry + lekko przesunięta). W efekcie przy około 30km/h efekt ten sam co poprzednio :/// Co prawda jest nieco lepiej, wszak już nie obciera przez cały czas. pozdro ,solarikus
Tofi Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Żadna gwarancja, bo ona ogranicza twoje prawa - niezgodność towaru z umową, podstawa to wada fabryczna, a w umowie zakupu nie było, że kupujesz wadliwy towar. Zgodnie z polskim prawem, jezeli usterka wystąpiła do pół roku po zakupie to jest to wada fabryczna. Prosisz sprzedawcę o zwrot pieniędzy i oddajesz rower. Po tym możesz kupić następny w tym samym sklepie. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2
Kiciok Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Tofi zapoznaj sie z prawami przyslugujacymi przy oddawaniu towaru w zwiazku z niezgodnoscia z umowa, bo piszesz takie bzdury, ze rece opadaja. Z reszta u ciebie to norma...
Martynos Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Ja tam sobie odgięłam trochę, bo łańcuch ocierał właśnie za bardzo o blaszkę i nic nie słychać teraz.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.