Skocz do zawartości

[Reklamacja/Zwrot ?] - prośba o poradę - "skacząca" zębatka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam forumowiczów i proszę o poradę,

Wczoraj zakupiłem Kellys Axell, dziś odbyłem pierwszą wycieczkę (około 30km).

Podczas pracy łańcucha na najwyższej zębatce z przodu (niezależnie od przełożenia z tyłu), mniej więcej co pół obrotu słychać podczas jazdy, że coś o coś obciera.

Zszedłem z roweru by pokręcić pedałami do tyłu i widzę, że osłona zębaki obciera o przednią przerzutkę.

Przypatruję się bardziej i nie dzieje się przy pełnym obrocie zębatki, tylko jakby przez pewną jej część.

Patrzę dalej a zębatka raz idzie 1-2mm w górę, raz w dół.

i pytanie:

Co radzicie zrobić ?

Reklamować / żądać zwrtou pieniędzy (jeśli tak to na jakiej podstawie?), Czy grzecznie poprosić punkt sprzedażowy/serwis o naprawę w ramach gwarancji ?

Czy oni są w ogóle coś z takim przypadkiem zrobić ? Czy rower przychodzi w paczce z już zamontowanym suportem, zębatką i kortami ?

Z góry dziękuję za pomoc !

.solarikus

Napisano

Ale znaczy to że chcesz zwrotu pieniędzy za rower z tytułu ocierania osłony mechanizmu korbowego. Nie ma żadnej podstawy do tego. 

Osłona ociera bo jest prawdopodobnie krzywa a do tego przerzutka z przodu być może wymaga regulacji. Osłonę można też wymienić na prostą.

Napisano

eee, żadnych zwrotów nie chcę,

Jedyne co bym sobie życzył to by rowerek w 100% dobrze śmigał i by nic nie obcierało.

Jeśli nie ma podstaw do reklamowania tego, że producent dał krzywą/nierówną osłonę (o ile to jest rzeczywiście przyczyną) zatem nie powineiem reklamować zgadza się ?

Tylko grzecznie poprosić o "naprawę" ?

pozdr!

.solarikus

Napisano

Zasadniczo... to te osłony przy poprawnie wyregulowanych przerzutkach nic nie wnoszą, no może poza tym, że trudniej porwać/pobrudzić spodnie podczas jazdy.
Co nie zmienia faktu, że jeśli już jest to powinna być prosta.

Napisano

Dziś pojechałem i grzecznie poprosiłem o wybadanie problemu, jak wyżej wspomnieliście potrzebna była regulacja przerzutki przedniej (została podniesiona do góry + lekko przesunięta).

W efekcie przy około 30km/h efekt ten sam co poprzednio :///

Co prawda jest nieco lepiej, wszak już nie obciera przez cały czas.

pozdro

,solarikus

Napisano

Żadna gwarancja, bo ona ogranicza twoje prawa - niezgodność towaru z umową, podstawa to wada fabryczna, a w umowie zakupu nie było, że kupujesz wadliwy towar. Zgodnie z polskim prawem, jezeli usterka wystąpiła do pół roku po zakupie to jest to wada fabryczna.

Prosisz sprzedawcę o zwrot pieniędzy i oddajesz rower. Po tym możesz kupić następny w tym samym sklepie.

Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Tofi zapoznaj sie z prawami przyslugujacymi przy oddawaniu towaru w zwiazku z niezgodnoscia z umowa, bo piszesz takie bzdury, ze rece opadaja. 

Z reszta u ciebie to norma...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...