Skocz do zawartości

[prasa do sterów] home made, czyli jak zamontować stery za kilka złotych

lyndowss

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W tym temacie chce pokazać jak samemu wykonać prasę do sterów za 7 zł. Aby być ścisłym to konkretnie za 6,89 zł.

1. Po pierwsze udajemy się do sklepu ogólnobudowalnego. Ja kupiłem wszystko w sieci CASTORAMA, bo tam według mnie jest najwięcej takich rzeczy do samodzielnego montażu itd. Może być też jakieś sklepik a podane przeze mnie części to tylko przykład. Ja tak wybrałem, bo według mnie będzie to najsolidniejsze.

Kupujemy:
- 1 x tuleje dystansowe M12x35
- 2 x śruby M12x100
- 2 x nakrętki M12
- 2 x podkładki 13x32
- 2 x podkładki 18x54

Wymiary podkładek trzeba sprawdzić, bo z tego co pamiętam na cenniku były inne wymiary, a podane przeze mnie są zmierzone, bo niestety na paragonie nie ma opisu, a tylko do jakiej kategorii należą. nie robi to dużej różnicy. Wszystko razem kosztuje 6,89 zł w tym VAT :D

Oto i koszt całego zestawu. Jest to nasza całą prasa do sterów. Wygląda to tak:

2. Po drugie trzeba to złożyć tak, aby działało. Czyli bierzemy śrubę M12x100 i nakręcamy w kolejności nakrętkę M12, mniejszą podkładkę i na koniec większą podkładkę. Z drugą robimy to samo. Nasz zestaw jest już gotowy do użycia.

3. Zostaje nam tylko tuleja dystansowa M12x35. Ją używamy dopiero wtedy gdy już chcemy wcisnąć bieżnie sterów do ramy.

4. Montujemy stery. Zaczynamy z jedną miską, w następnym kroku dopiero drugą. Trzeba wkręcić na jedną śrubę tuleję do 1/3 jej długości. Podczas skręcania dokręci nam się trochę jeszcze i obydwie śruby będą na tą samą długość wkręcone. Nie trzeba dokręcać do końca. Wystarczy, aby jedna i druga śruba była wkręcona na 1/3 długości. Więc zakładamy śrubę z nakrętką i podkładkami z jednej strony, na drugą taką samą śrubę przykręcamy tuleję na 1/3 długości. Np. przy tej dokładamy jeszcze bieżnię. Nieważne z której strony, to bez różnicy. Z jednej strony ma być bieżnia a z drugiej nie. Ustawiamy bieżnię tak, żeby się lekko trzymała w ramie i była prosto. Musi wejść prosto. Jeżeli nam się przy dokręcaniu obsunie to trzeba ją wybić i jeszcze raz. Jeżeli wejdzie na 1-2 mm i będzie prosto to już w dalszej fazie nam się nie obsunie. Bardzo lekkie skrzywienie można regulować przesuwaniem osi śrub na bok, który najbardziej wystaje i przykręcanie, ale z wyczuciem, żebym niczego nie zepsuć. Potem z jednej strony śrubę trzymamy, a z drugiej kręcimy nakrętką, aż bieżnia dojdzie do końca. Będzie to bardzo wyczuwalne. Kręci się dosyć łatwo, ale z oporami i kiedy opór wyraźnie się zwiększy to oznacza, że bieżnia jest już na swoim miejscu i dalej już nie kręcimy.

5. Druga bieżnię montujemy tak samo jak poprzednią. Dla wrażliwych, którzy boją się rys na bieżniach bądź ramie polecam nasmarować podkładki jakimś stałym smarem. ja zrobiłem to bez i nawet nie draśnięte, więc nie jest to potrzebne. Jednak dla spokoju ducha można tak zrobić. Mi specjalnie na tej ramie nie zależało, więc zrobiłem to bez. Byłem napalony, czy to zadziała. :P

Podaje zdjęcie jak to wygląda już po zamontowaniu bieżni. Niestety nie zrobiłem, żadnych zdjęć w trakcie. Tak to się zakłada, a potem skręca.

6. Narzędzia jakie użyłem to klucz nasadowy 19 i klucz oczkowo-płaski też 19. Klucz kosztował w zestawie  parę złotych, a nasadowy to już górna półka z zestawu HONITON PROFESSIONAL. Jeżeli ktoś w ogóle nie ma narzędzi i musi wszystko kupić to nawet najtańszy chiński klucz z plasteliny się nada za złotówkę. ja własnie takiego użyłem.

Tak to wygląda technicznie. Wystarczy tylko kręcić. :D

Dodam jeszcze, że koszt usługi w dobrym serwisie u mnie to 15 zł, więc zaoszczędziłem, a prasę mam już dla siebie. :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...