finalcell Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Nie mam pojęcia o co chodzi ze znakiem zakazu jazdy rowerem na końcu chodnika http://img19.imageshack.us/img19/1526/w9a9.jpg . Problem jest dojść poważny bo panowie z wykształceniem gimnazjalnym ( straż miejska) upodobała sobie to miejsce i kasują hurtowo ludzi. Warto dodać że jest to dojść popularny szlak dla wrocławian. Dzisiaj widziałem jak załatwili 4 osoby. Jedną osobę spisują a drugą już zatrzymują. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Zakaz jazdy rowerem wylgąda tak (B-9): http://www.sp-wilkow.net/e-nauka/technika/Karta_rowerowa/Znaki_www/images/Zakazu/b-9.png Tamten znak to koniec drogi dla rowerów, co nie oznacza, że nie można dalej jechać rowerem, tylko co najwyżej trzeba zmienić sposób/miejsce poruszania się nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Dokładnie jak @mklos1 w tym temacie. Za tym znakiem jest normalna droga po której można się poruszać według ogólnie przyjętych zasad. Jak ktoś jest frajer to daje się zatrzymać i spisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawomir90 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To co powinno się niby minąć ich jak niby nigdy nic ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Tak jak oni przy próbie tłumaczenia odwracają lub spuszczają łby i maja Cię w d...e tak ktoś sprytny zrobi to samo. Ale na to trzeba doświadczenia. Dlatego byle kogo nie łapią. Wiedzą na co i w stosunku do kogo mogą sobie pozwolić. Za rękę mnie nie złapią bo musiał by mnie zatrzymać w miejscu przy prędkości powiedzmy ponad 20 km/h. jak jest taki odważny to niech próbuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzieniol Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Chyba się tam przejadę przy najbliższej okazji ]:-> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marpok Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To co powinno się niby minąć ich jak niby nigdy nic ? Kiedys na 100% nie miales obowiazku zatrzymywac sie na polecenie strazy miejskiej, mialo sie to zmienic ale czy sie zmienilo to nie wiem, jesli wszystko jest bez zmian to mozesz smialo na ich probe zatrzymania Cie pomachac im reka z goracym pozdrowieniem i jechac dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rado52 Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Kiedys na 100% nie miales obowiazku zatrzymywac sie na polecenie strazy miejskiej, mialo sie to zmienic ale czy sie zmienilo to nie wiem, jesli wszystko jest bez zmian to mozesz smialo na ich probe zatrzymania Cie pomachac im reka z goracym pozdrowieniem i jechac dalej I nadal to obowiązuje Robię teraz kurs na prawko i instruktor mówił właśnie o tym, że straż miejska/gminna nie ma prawa nas zatrzymać w trakcie ruchu. Co innego gdy stoimy. Tylko trzeba uważać ponieważ zdarzają się teraz patrole "mieszane", czyli strażnik miejski + policjant. Wtedy policjant nas zatrzymuje w każdej chwili. Jeżeli ktoś zna ten "haczyk" to może się nie zatrzymywać przed strażnikiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xawaxus Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 może jednak kasują po prostu tych którzy przejadą przez ulicę bo tam chyba nie ma przejazdu dla rowerzystów prawda? straż miejska jest jaka jest ale to nie ma sensu żeby łapali za nic :| kolega mklos1 ma rację no i nie chce mi się wierzyć że tak tam gnębią tych rowerzystów za wjazd na ścieżkę rowerową, problem raczej tkwi w czymś innym u tych rowerzystów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 To co powinno się niby minąć ich jak niby nigdy nic ? Jak nie zastosujesz się do poleceń to popełniasz wykroczenie. Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub upraw- nione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakaza- ny przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe. 2. Polecenia i sygnały dawane przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do je- go kontroli mają pierwszeństwo przed sygnałami świetlnymi i znakami drogo- wymi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Najdelikatniej mówiąc tkwisz w błędzie. Łabserdaki nie mogą Cię zatrzymać kiedy np. jedziesz samochodem a nie naruszyłeś przepisów. To samo dotyczy rowerzystów. Czy takim naruszeniem przepisów jest przejazd na rowerze przez pasy?? To zależy od rodzaju służb. I tak możemy dyskutować do rana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team adamos Napisano 18 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Wiadomym jest, że zarówno policja, jak i straż miejska musi "wyrobić" swoje normy, żeby wszystko się zgadzało i grało w statystykach. Nie chce tutaj generalizować, ale powyższe służby "grasują" też na tych, co przepisów nie znają. I nie piszę tutaj o napomkniętym w temacie przejściu we Wrocławiu. Przykłady można mnożyć w całej Polsce. Oto kolejny, który nie dawno "wypłynął" i który próbuje się teraz zatuszować: http://natemat.pl/68275,szokujace-nagranie-z-torunskiej-policji-nie-wracaj-k-a-bez-17-mandatow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 @beskidByłbym ostrożny co do tego ;)Są upowaznieni do: Mogą natomiast zatrzymywać pojazdy i uczestników ruchu jedynie naruszających przepisy o:a)zatrzymaniu lub postoju pojazdów, ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,c)ruchu pieszych.Więc jak przejeżdżasz po pasach to na 100%A druga sprawa to wspomniany art 5 oraz kolejny, czyli 6 z PORD gdzie jest mowa o kierowaniu ruchem i wydawaniu poleceń. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 18 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Prawnikiem nie jestem ale ja z nimi nie rozmawiam, nie zaczepiam, nie prowokuje a i bramę przed nosem zamykam. Ponad to dokumentów nie posiadam, słabo widzę, jestem nie piśmiennny a i z wysłowieniem mam problemy. Innymi słowy upierdliwy ze mnie obywatel. Każdej innej służbie dam się wylegitymować a i nawet przeszukać włącznie z leśniczym ale im nawet skasowanego biletu bym nie pokazał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 18 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 Przede wszystkim to oni muszą mieć uprawnienia Art. 129e. 1. Kontrola ruchu drogowego wykonywana przez strażników gminnych (miejskich), strażników leśnych, funkcjonariuszy Straży Parku oraz pracowników zarządów dróg odbywa się na podstawie upoważnienia do wykonywania kontroli ruchu drogowego wydanego przez właściwego komendanta powiatowego (miejskiego) Policji. Swoją drogą mam wrażenie, że jeżeli SM widzi, że jedziesz w ciuchach rowerowych, kasku, etc. etc. to nawet nie próbują podejmować interwencji (pewnie zakładają, że znasz swoje prawa lepiej od nich), ile razy ewidentnie łamałem przepisy przed ich oczami i nawet się nie ruszyli... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 może jednak kasują po prostu tych którzy przejadą przez ulicę bo tam chyba nie ma przejazdu dla rowerzystów prawda? straż miejska jest jaka jest ale to nie ma sensu żeby łapali za nic :|Przejścia dla pieszych też nie widać, więc za co mają karać? Za włączenie się do ruchu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 19 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2013 za darmo, łosi szukają....... Ja tam mam ich w poważaniu (SM)....IQ to mrówki mają większe..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zefir15 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 Nie mam pojęcia o co chodzi ze znakiem zakazu jazdy rowerem na końcu chodnika http://img19.imagesh...9/1526/w9a9.jpg Tez jestem ciekaw, za jakie przewinienie strazoki miejskie karza rowerzystow? Bo to nie jest znak zakazu ruchu rowerom! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lazurx Napisano 29 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2013 Nie no masakra. Zastanawia mnie generalnie użyteczność takiego znaku, na kilkumetrowym fragmencie chodnika (który jak widać robi raczej za parking) na który nikt o zdrowych zmysłach na rowerze nie wjedzie. Jadąc chodnikiem po drugiej stronie ( z miejsca gdzie była kamera) kto by przechodził przez jezdnie, żeby wpakować się na 2 metry chodnika i musiał zaraz zjechać na ulicę. Partactwo i Oszustwo po prostu. Nie potwierdzę tego prawnie ale jestem przekonany, że w tej odległości od jezdni znak w żadnym razie nie będzie jej dotyczył, tylko chodnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziobolek Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 A może jakaś "mądra głowa" wpadła na "pomysła" aby postawić tam taki znak po to, aby przypadkiem jakieś rowery "nie zaśmiecały" tak pięknego miejsca do parkowania samochodów. Ja bym się przyjrzał temu, czy ten znak stoi tam legalnie i na jakiej podstawie (jakie ma zadanie). Bo może ktoś "prywatę" sobie odstawił, tak jak kiedyś jeden z moich "cfanych" sąsiadów ...Nie potwierdzę tego prawnie ale jestem przekonany, że w tej odległości od jezdni znak w żadnym razie nie będzie jej dotyczył, tylko chodnika... Moim zdaniem masz rację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arekm Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Kawałek przed skrzyżowaniem jest znak droga dla rowerów i pieszych (C13/16), a za skrzyżowaniem znak opisany przez twórcę zapewne oznaczczający, że w tym miejscu część rowerowa się kończy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d8wid Napisano 30 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2013 Szczerze nie wierze w to co czytam w temacie. Bareja jak nic:) Koniec ścieżki rowerowej mylić ze znakiem zakazu i jeszcze dawać za to mandaty:D Proszę niech ktoś to we Wrocławiu nagra i do telewizji:D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Benio101 Napisano 4 Sierpnia 2013 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2013 Znak widoczny na zalinkowanym przez Ciebie zdjęciu: to znak nakazu: C-13a: koniec drogi dla rowerów Umiejscowiony został on na końcu chodnika, który nie jest fragmentem ścieżki rowerowej, gdyż nie ma znaku, który by o ścieżce rowerowej w tym miejscu stanowił, mianowicie: C-13: droga dla rowerów a zarazem brak jest znaku: P-11: przejazd dla rowerzystów na skrzyżowaniu, który mógłby pełnić rolę przedłużenia ścieżki rowerowej, rozpoczynającej się w niewidocznym na załączonym zdjęciu fragmencie ścieżki rowerowej. Znak, który oznajmia o końcu nieistniejącej ścieżki rowerowej, nie pełni żadnej roli prawnej i wypadałoby zgłosić jego obecność celem usunięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.