GhOsTwrc Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 Siemka w dniu 22.07.2013 ok 3:00 zamierzam wystrartować na 7-10 dniowy pobyt na wakacje nad polskie morze wraz rodzinką. Mam prośbe o polecenie jakiego ciekawego terenu do osiedlenia. Woj zachodniopomorkie zwiedzone od Świnoujscia po Ustkę . I dalej polskiego morza nie wiedziałem a jeżdzenie w to samo miejsce od wielu lat jest dość monotonne. Zależy mi na jakiejś ciekawej miejscowości gdzie można w przyjemnym plenerze spędzić czas z rodziną oraz pośmigać na rowerze w klimacie MTB im trudniej tym lepiej ;)górki mile widziane. Czy możecie polecić mi kilka ciekawych miejscowości. Rozmyślam nad Władysławowo-Jastarnia-Hel. Z uwagi na niedługi czas na podjęcie właściwego kierunku proszę o jak najwięcej podpowiedzi
ishi Napisano 17 Lipca 2013 Napisano 17 Lipca 2013 Ja w czerwcu siedziałem w Łebie. Teraz tam saigon więc może gdzieś obok, ale polecam trasy po Słowińskim Parku Narodowym. Są też górki np. Rowokół w Smołdzinie Na południe od Lęborka to okolice Kartuz/Szymbarku tam też masz górki typu Wieżyca
piotrek87 Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Zapraszamy do trójmiasta, Trójmiejski Park Krajobrazowy ma wszystko czego oczekujesz;)
endriuPoznan Napisano 18 Lipca 2013 Napisano 18 Lipca 2013 Siemka w dniu 22.07.2013 ok 3:00 zamierzam wystrartować na 7-10 dniowy pobyt na wakacje nad polskie morze wraz rodzinką. Mam prośbe o polecenie jakiego ciekawego terenu do osiedlenia. Woj zachodniopomorkie zwiedzone od Świnoujscia po Ustkę . I dalej polskiego morza nie wiedziałem a jeżdzenie w to samo miejsce od wielu lat jest dość monotonne. Zależy mi na jakiejś ciekawej miejscowości gdzie można w przyjemnym plenerze spędzić czas z rodziną oraz pośmigać na rowerze w klimacie MTB im trudniej tym lepiej ;)górki mile widziane. Czy możecie polecić mi kilka ciekawych miejscowości. Rozmyślam nad Władysławowo-Jastarnia-Hel. Z uwagi na niedługi czas na podjęcie właściwego kierunku proszę o jak najwięcej podpowiedzi Właśnie przyjechałem ze Świnoujścia na Hel i jestem już w drodze do domu, więc mogę coś doradzić.W Międzyzdrojach jadąc szosą masz spory podjazd w kierunku Dziwnowa a potem długi spad - około 60km/h można rozwinąć, ale skoro znasz już te tereny to wielu forumowiczów pisało już o odcinku Rowy - Łeba przez Kluki. Tam bagna itp. Ponoć ciężko. Ja to omiąłem drogą asfaltową, gdyż znajomy miał problemy z kolanem i łatwiej mu było jechać asfaltem. Miejscowi też odradzali ten teren, ale ponoć wielu śmiałków się odważyło. Kolejny trudny odcinek z Łeby do Białogóry - teren raczej rowny, czasami wzniesienia, ale głównie po piasku. Następnie jadąc z Karwii tuż przed samą Jastrzebią Górą masz wymagający podjazd. Reszta trasy jest raczej równa. Są lasy, dziury, piasek, asfalt ale bez większych utrudnień. Jeśli chodzi o trasę Władysławowo - Hel to masz cały czas ścieżkę rowerową na której można ze spokojem rozwinąć 40 km/h. Dopiero przed samym Helem ścieżka zamienia się w leśną z wieloma niewielkimi wzniesieniami na odcinku ~10 km. Niby nic, ale strasznie męczące. Zapraszamy do trójmiasta, Trójmiejski Park Krajobrazowy ma wszystko czego oczekujesz;) Potwierdzam słowa. Jeśli mamy na myśli ten sam Park, to zaczynając z Sopotu spod Grand Hotelu w kierunku Gdyni wzdłuż wybrzeża na początku lekka ścieżka rowerowa a potem wzniesienia, górki. Czasem trzeba prowadzić rower, bo przednie koło aż samo się odrywa od podłoża. Widoki jednak warte wysiłku. Wklejam kilka fotek. Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
GhOsTwrc Napisano 18 Lipca 2013 Autor Napisano 18 Lipca 2013 Hmmm ja to widzę tak 3 miasto kilka dni , a nastepnie okolice Władysławowo-Jastarnia. Dzięki za fajniutkie fotki;)
kilosera Napisano 19 Lipca 2013 Napisano 19 Lipca 2013 Cześć Pod względem plażowym polecam miejscowości na Helu (Chałupy / Kuźnice) Stamtąd jednodniowe wypady w bardziej pofałdowane rejony: 1) tramwaj wodny Jastarnia -> Gdynia i stamtąd przez TPK do Wejherowa i dalej przez Puszczę Darżlubską na Hel (wyjdzie ponad 100km szlakami lub około 70km własnymi wariantami przelotu). 2) tramwaj wodny Jastarnia -> Gdynia, cały dzień w TPK i powrót tramwajem do Jastarni 3) PKP do Pucka (około 30min z Chałup) i stamtąd przez Puszczę Darżlubską w rejon jez. Żarnowieckiego. Jeżeli lubisz ostre podjazdy, polecam drogę wzdłuż rur elektrowni wodnej w Czymanowie 4) PKP do Redy (około 60min z Chałup) i stamtąd przez TPK do Wejherowa po czym powrót Puszczą Darżlubską do Pucka lub Redy (można też pojechać w odwrotną stronę - zaliczamy wtedy kilka fajnych podjazdów na południe od Wejherowa) Oczywiście pomijamy asfalty i wybieramy leśne drogi / szlaki W ww terenach warianty można mnożyć w nieskończoność. Można dać sobie dobrze w kość w 2h lub pokręcić cały dzień rekreacyjnie, można jeździć wyznaczonymi szlakami lub dowolną kombinacją ścieżek / dróg leśnych / dróg asfaltowych Jedna uwaga odnośnie mieszkania na Helu - należy zapomnieć o samochodzie. Wyjazd z Półwyspu może zająć tak samo dobrze 15 minut jak 2 godziny tomek
zekker Napisano 23 Lipca 2013 Napisano 23 Lipca 2013 Potwierdzam słowa. Jeśli mamy na myśli ten sam Park, to zaczynając z Sopotu spod Grand Hotelu w kierunku Gdyni wzdłuż wybrzeża na początku lekka ścieżka rowerowa a potem wzniesienia, górki. Czasem trzeba prowadzić rower, bo przednie koło aż samo się odrywa od podłoża. Widoki jednak warte wysiłku. Wklejam kilka fotek.Raczej inny, bo na zdjęciach są klify. TPK jest dalej od morza. Na tej mapie można sobie obejrzeć co jest gdzie. http://mapa.gdansk.lasy.gov.pl/appMapa.aspx
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.