Rulez Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) Pacjent to mój Minute IT 140 mm, z powodu wytarcia goleni wewnętrznej w dolnej części amortyzator zaczął samoczynnie tracić skok. Niestety golenie górne do tego modelu są niedostępne, więc zacząłem kombinować jak uratować amortyzator stosunkowo niskim kosztem. System sprężyny IT to system w pełni powietrzny pozwalający zmieniać skok. System pompuje się od dołu przestrzeń pod tłokiem, a poprzez rurkę z zaworkiem pracującą wewnątrz tłoka - napełnia się przestrzeń nad tłokiem : Aby ratować system wykoncypowałem przesunięcie punktu pracy tłoka, usunięcie rurki środkowej i pompowanie komór nad i pod tłokiem osobnymi zaworkami, do tego potrzebowałem - dystans przesuwający tłok o 30 mm do góry, nowy tłok od "zwykłej" Minute i korek górny z zaworkiem : Dystans (tu dziękuję za wykonanie w zaprzyjaźnionym warsztacie) przykręcony do pręta kompresji zamiast tłoka : Pręt wkręcony do goleni : Od góry został umieszczony tłok : I wkręcony korek od Drake (zamiast korka z rurką środkową i manetką sterującą) : Amor poskładany : Następnie pompowanie komór i jazda próbna - system działa. Dzięki przesunięciu punktu pracy tłoka poza wytarty obszar - ciśnienie nie ucieka (stwierdzone po jeździe próbnej 30 km.) Co straciłem - możliwość zmiany skoku (ostatnio nie korzystałem). Co zyskałem - uratowałem amor + możliwość zmiany charakterystyki zawieszenia - jak w Rebie . Edytowane 17 Lipca 2013 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Rulez- Szacunek . Temat podpiąłem,coby nie zaginął. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Dzięki Co do kosztów - dystans za darmo , części z wysyłką na CRC - 33,66 Eur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DEVILEK Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 To się nazywa prawdziwa pasja. Podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Nie ma to jak upgrade domowej roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Chyba muszę to opatentować, nie słyszałem o takiej przeróbce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Świetnie wymyślone. Amor dostał drugie życie... na dwa płuca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piciu256 Napisano 10 Lutego 2016 Udostępnij Napisano 10 Lutego 2016 szkoda że obrazy już wyparowały :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wickermann Napisano 3 Maja 2016 Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nikt się wcześniej nie zapytał - nie dało rady dobrać grubszej uszczelki na tłoczek powietrzny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 3 Maja 2016 Autor Udostępnij Napisano 3 Maja 2016 Nie, grubsza uszczelka powoduje bardzo duże opory ... gdyby dało, to bym dobrał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi