lukaszs Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) tak jak w temacie problem dotyczy floata 32 RL dziś podczas jazdy a dokładnie przejeżdzania przez leżące na ścieżce kłody nastapił wybuch prawej goleni a mianowicie urwała sie nakrętka wraz z częścią śruby........ chodzi o śrubę widoczną na fotce mam wobec tego pytanie czy całe bebechy są do wymiany? Edytowane 17 Lipca 2013 przez lukaszs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 17 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Teoretycznie do wymiany jest tylko dolna część tłumika ( to czarne coś) śruba pękła sama z siebie? Czy może niedawno był serwis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 Moze moge tobie pomóc! Mam taką nakretke /końcówkę wkrecana w tlumik, zeby nie wymieniac calego tlumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) właśnie problem jest nieco bardziej skomplikowany bo pękło to srebrne na które nakręcone jest to czarne czyli śruba przytrzymująca kartridż została w nakrętce............ pękło samo z siebie....... od kupna czyli od października 2012 r nie ruszałem nic ale wnioskuje że jakiś idiota za mocno dokręcił śrubę. nakrętkę znalazłem ale może być problem z wydobyciem pozostałej w niej śruby:-( Edytowane 17 Lipca 2013 przez lukaszs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 17 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 (edytowane) 2i regulaminu Kolego ja mam wlasnie to srebrne:-) jak chcesz to dzwon 668189767 Edytowane 17 Lipca 2013 przez Puklus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 17 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2013 rozkręcę to jutro i zobaczę jak to wygląda.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 18 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2013 a wiec wyglada to tak. zastanawia mnie kwestia przyczyny bo śruba nie była chyba jednak tak mocno dokęcona............. Teoretycznie do wymiany jest tylko dolna część tłumika ( to czarne coś) śruba pękła sama z siebie? Czy może niedawno był serwis? mój tłumik jest nieco inny ponieważ ten czarny element ma gwint zewnetrzny a nie wewnętrzny jak na powyższym zdjęciu....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 21 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 21 Lipca 2013 Wszystko na dobrej drodze do szczęśliwego końca dzięki jahoo84 i małej dozie szczęścia (przy rozkrecaniu uszkodzonego elementu) amortyzator będzie naprawimy małym kosztem. zastanawiam się czy przy okazji nie wymienić uszczelek . cały czas zastanawia mnie jak to się stało... ma ktoś jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kowal1986 Napisano 22 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2013 cały czas zastanawia mnie jak to się stało... ma ktoś jakieś pomysły?Wada materiałowa, zbyt mocno dokręcona nakrętka, albo oba powyższe przyczyny razem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 cały czas zastanawia mnie jak to się stało... ma ktoś jakieś pomysły? Zbyt mocne dokręcenie nakrętki podczas wcześniejszego serwisu. Jak mnie pamięć nie myli to ten element jest aluminiowy i wymaga określonego momentu dokręcenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 no właśnie ale ja nie posiadam narzędzia którym mógłbym ten moment zmierzyć....... więc pewnie zrobie to na czuja:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 23 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Zalecany moment to ok 6Nm- czyli baaaardzo mało. Dla porównania- kasetę dokręcasz momentem ok. 40 Nm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
netta1987 Napisano 23 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 (edytowane) siła nie taka mała bo tylce co mostek się dokręca Edytowane 23 Lipca 2013 przez netta1987 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 23 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2013 Więc na czuja ale lekko;-) jeżeli nie będzie ciekło to ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 24 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2013 przy "okazji" awari chyba wartobyłoby wymienic uszczeli no i oczywiście zalac swieżym olejem na znanym mportalu aukcyjnym są orginalne uszczelik FOXA i zamienniki Enduro...... co dziwne oryginały sa tańsze....co wybrać? olej Motorexa chyba będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 przy "okazji" awari chyba wartobyłoby wymienic uszczeli no i oczywiście zalac swierzym olejem na znanym mportalu aukcyjnym są orginalne uszczelik FOXA i zamienniki Enduro...... co dziwne oryginały sa tańsze....co wybrać? olej Motorexa chyba będzie ok? Witam kolegę! Jeżeli chodzi o uszczelki to o enduro słyszałem że przez to jakie są wysoki to otępiają trochę pracę amora. Ja ostatnio wymieniałem olej i fabrycznie był 10w w ladze z tłumikiem (otwarta kąpiel), zastosowałem zamiennik w postaci motorexa 10w i była masakra! Amor był bardzo stłumiony!!! Zlałem ten olej i zalałem 7,5w i teraz jest ok. Jeżeli masz możliwość to zalej oryginalnym foxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 w manualach foxa jest 10w....... czyli lepiej uszczeliki oryginalne foxa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Owszem, 10W ale foxa, a nie zamiennika ... Uszczelki Endura mają różne opinie, nie całkiem pochlebne, więc nie wiem po co przepłacać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 25 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 myślałem że 10W to 10w ........:-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 (edytowane) W tym dziale jest temat o olejach, 10W nie równa się 10 W., wystarczy przeczytać ... i słuchać starszych ... http://www.forumrowerowe.org/topic/103016-amortyzacja-olej-do-amortyzatorow-faq-lepkosc-zamienniki-etc/ Edytowane 25 Lipca 2013 przez Rulez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kranczi Napisano 25 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2013 Mysle ze chodzi wlasnie o za mocno dokrecona srubke, podobnie mialem w damperze ale tam nie ma tego srebrnego tylko mocowanie pod ze tak to nazwe sztyco-rame mi sie ulamalo.. Powod? wlasnie srubka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszs Napisano 26 Lipca 2013 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ok więc uszczelki FOX a olej motorexa 7,5 W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 26 Lipca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Motorex 7,5W ma znacznie mniejszą lepkość niż olej Foxa- prywatnie bym lał oryginalny ,ale to Twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 Ja zastosowałem ten http://allegro.pl/weldtite-olej-amortyzatorow-suspension-fork-7-5wt-i3395377560.html jest naprawde ok. Praca jak dawniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 26 Lipca 2013 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2013 No wiesz, ale ten olej : Olej ten sprawnie działa do 1000km użytkowania amortyzatorów - po tym okresie nalezy dokonać przeglądu amortyzatora i wymiany oleju w autoryzowanym serwisie rowerowym. Więc sam go nie może wymienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi