Skocz do zawartości

[koła] standardowe do 300zl

marekwini

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Posiadam rower Kellys Scarpe z 2009 roku, specyfikacja tu: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/69/Kellys.Scarpe/

Do tej pory wymieniłem pedały + hamulce na Avid SD7. Chce sukcesywnie podnosić klasę roweru, w miarę zużywania części. Nadszedł czas na koła. Moje koła nie zniszczyły się, ale muszę przełożyć je do drugiego roweru. Rowerem jeżdżę głównie do pracy (asfalt) i sporadycznie w lesie. Aktualna waga 90kg, ale nie przewiduję jej wzrostu;) Tyle tytułem wstępu.

Czytałem, iż koła w tego rodzaju rowerach mają największe znaczenie dla komfortu jazdy, dlatego jestem gotów zapłacić za dobre na lata. Jednakże, spodziewam się iż kupowanie kół o wartości równej wartości roweru może być przesadą. Dlatego prosiłbym o rady, gdzie jest złoty środek. Myślałem o kwocie 300zł. Jakie koła w tym przedziale cenowym są warte uwagi. Z przeczesywania forum, widzę iż najczęściej pojawiają się:

Jakie piasty, obręcze są warte uwagi. Jakie kwoty będą adekwatne? Czy pomiędzy obręczami Mach1 Exe a Accent Trackliner są jakieś różnice?

Mam nadzieję, że nie pominąłem żadnych szczegółów dotyczących mojego przypadku. Liczę na możliwie uszczegółowione odpowiedzi.

Pozdrawiam

Napisano

Jeśli nie boisz się piast na kulkach, to proponuję zestaw na piastach Shimano Deore + Accent Airplane + Sapim Leader.

Napisano

Nie boje się na kulkach, bo takie mam przez całe życie i potrafie je serwisować. Jednakże nie widze podanej przez Ciebie obręczy dla hamulców v-brake, które posiadam.

Napisano

W kręgu zainteresowań są również:

• Alexrims Ace18 / Shimano Deore M590
  • Alexrims Ace18 / Novatec NT-751 NT-802
  • Alexrmis DH19 / Novatec NT-751 NT-802

Czy są jakiekolwiek różnice pomiędzy tymi kołami? Czy są jakiekolwiek między podanymi a kołami za 500zl? W tym momencie, wydaje mi się na podstawie opinii, że najlepszy wybór to Alexrims Ace18 / Novatec NT-751 NT-802 (są najlżejsze i bezosługowe).

Napisano

Miałem nadzieję na żywsze zaintersowanie tematem... Postanowiłem, że dołoże trochę kasy, żeby odchudzić koła i mieć spokój na lata.

Dlatego na polu bitwy zostały:

• obręcze: Accent Trackliner (55zl) lub Mavic XM 317 (100zl)
  • piasta tylna: Novatec NT-F742 (240zl)
  • piasta przednia: Novatec NT-A741 (85zl)
  • szprychy:  Sapim Leader (2zl) lub Sapim Laser Black (3zl) lub CN SPOKE AERO 424 (5)
  • nyple: DT Swiss Alu Prolock (1zl) lub DT Swiss Alu Prolock Hexagonalny (2zl)

W ten sposób można uzyskać komplet kół lekko przekraczający 1,5kg za niecałe 800zł. Proszę mi tylko powiedzieć czy są jakieś różnice pomiędzy tymi nyplami oraz szprychami. Również prosiłbym powiedzieć czy jest sens płacić 2x więcej za obręcz Mavica?

Napisano

Witam

Posiadam rower Kellys Scarpe z 2009 roku, specyfikacja tu: http://www.bikekatalog.pl/2009/rowery/69/Kellys.Scarpe/

Do tej pory wymieniłem pedały + hamulce na Avid SD7. Chce sukcesywnie podnosić klasę roweru, w miarę zużywania części. Nadszedł czas na koła. Moje koła nie zniszczyły się, ale muszę przełożyć je do drugiego roweru. Rowerem jeżdżę głównie do pracy (asfalt) i sporadycznie w lesie. Aktualna waga 90kg, ale nie przewiduję jej wzrostu;) Tyle tytułem wstępu.

Czytałem, iż koła w tego rodzaju rowerach mają największe znaczenie dla komfortu jazdy, dlatego jestem gotów zapłacić za dobre na lata. Jednakże, spodziewam się iż kupowanie kół o wartości równej wartości roweru może być przesadą. Dlatego prosiłbym o rady, gdzie jest złoty środek. Myślałem o kwocie 300zł. Jakie koła w tym przedziale cenowym są warte uwagi. Z przeczesywania forum, widzę iż najczęściej pojawiają się:

Jakie piasty, obręcze są warte uwagi. Jakie kwoty będą adekwatne? Czy pomiędzy obręczami Mach1 Exe a Accent Trackliner są jakieś różnice?

Mam nadzieję, że nie pominąłem żadnych szczegółów dotyczących mojego przypadku. Liczę na możliwie uszczegółowione odpowiedzi.

Pozdrawiam

Witam,

Mam takie pytanie bo nie bardzo wiem gdzie je zadać czy mogę zamienić oponę 26x2,1 na 26x1,95 ? Z góry dzięki za odpowiedź :)

Napisano
  • obręcze: Accent Trackliner (55zl) lub Mavic XM 317 (100zl) - nie wiem czy warto dopłacać, obręcze powinny się sprawować b. podobnie
  • piasta tylna: Novatec NT-F742 (240zl) - według mnie nie będzie to piasta na lata, zwłaszcza dla zestawu rower+rowerzysta na poziomie 100kg i więcej... z Novateków brałbym raczej piastę ze stalową osią i bębenkiem; inny tani zestaw to komplet XT (tu oś ma 14mm, nie 10mm jak w Novatekach)
  • piasta przednia: Novatec NT-A741 (85zl) - tu ok
  • szprychy:  Sapim Leader (2zl) lub Sapim Laser Black (3zl) lub CN SPOKE AERO 424 (5) - brałbym jakieś lekko cieniowane (2-1.8-2), czyli Sapim Race, DT Competition, Cn DB454
  • nyple: DT Swiss Alu Prolock (1zl) lub DT Swiss Alu Prolock Hexagonalny (2zl) - obojętnie ;) ważne by koła składał dobry zaplatacz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...