Skocz do zawartości

[obręcz] pomoc w wyborze

Maxim

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem

Wczoraj wieczorem podczas zjazdu z górki po polnej drodze pękła mi obręcz (Mavic A119), w wyniku czego koło "zósemkowało" i zablokowało się w widelcu. Efektem był lot przez kierownicę i ciężkie stłuczenie nadgarstka. Po zdjęciu koła i przydeptaniu felgi wskoczyła na swoje miejsce i naprostowała się na tyle, że mogłem wrócić jadąc 10-15 km/h.

Rower mam crossowy, używam opon '29. Ważę 110 kilogramów. Otworów na szprychy jest 32. Używam dętek.

Proszę o pomoc wyborze nowej felgi. Oczywiście złotego środka nie ma, ale chciałbym lekką i mocną pod tarczę hamulcową. 

Z góry dziękuję za pomoc w wyborze i dodatkowe sugestie. Mam nadzieję, że wypisałem wszystkie niezbędne parametry.

Pozdrower

Gdybym wybrał obręcze Mavic TN719 DISC '29 to jakie szprychy i nyple dobrać?

Rower to Giant X Sport 0 z 2009 roku z piastami Shimano SLX HB-M665 32x100 i Shimano SLX FH-M665 32x135.

Jeszcze jako tako obręcze dobiorę po omacku, ale z rodzajem szprych, długością, i z nyplami to już leżę i kwiczę.

Trzeba mi pokazać palcem bo nie dam rady. 

Help..

z tego co pamietam z instrukcji mavic to ta obrecz przyjmuje max 95 kg i to liczac z ekwipunkiem, wiec pewnie przekorczyles dozwolny limity ze 20 kg jezeli wazysz 110, dodatkowo jej przenaczenie to chyba road a nie mtb, wiec miala prawo peknac przeciazona i na innej drodze niz ta do ktorej ja przeiwdziano

z tego co piszesz to czyzbys chial sie bawic w zaplatnie kola?

bo sa dwie opcje albo nowe kolo

albo nowa obrecz i zaplatnie z wykorzystaniem starej piasty  ( osobiscie lub w serwisie), bo szprychy pewnie tez poszly przy wypadku

ogolnie musisz wybrac obrecz dostoswana do swojej wagi, tego rodzaju obrecz jak miales dla 125 kg to np. a 719 mavic, jezeli to koniecznie ma byc road, ale doradzam obrecz do mtb jak lubisz polatac po lesie

dlugosc nypli powinna byc na stronie mavica przy wybranej obreczy np dla 719 to 12 mm

dla twojej wagi raczej wybralbym niecieniowane szprychy, ich dlugosc zalezy od kolnierza piasty i parametrow obreczy ktore sa na stronie producenta, do obliczneia wykorzystujesz dostepne w necie kalkulatory

ale raczej polecam nowe kolo, bo jak rozumiem ocalal tylko piasta, ktora mozesz przeciez sprzedac, a  obrecz i wiekszosc szprych masz i tak do wymiany

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...