Skocz do zawartości

[Licznik] pomoc w wyborze do 200 zł

Maraks

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.
Poszukuje dobrego licznika rowerowego ( o podstawowych funkcjach + podświetlenie, temperatura otoczenia) w cenie do 200 zł . W sklepie polecają mi liczniki cateya. Znacie jakieś liczniki godne polecenia ?

Napisano

A dziękuje za link, a wiec odpada gdyż wiekowy no i niema temperatury

A przepraszam bardzo ale po co Ci temperatura w liczniku rowerowym?

Napisano

A przepraszam bardzo ale po co Ci temperatura w liczniku rowerowym?

Aby znać aktualna temperaturę otoczenia, od przybytku funkcji,głowa nie boli :)

Po górach jak czasem jeżdżę to lubię sprawdzać wahania  temp.

Napisano

licznik ma bardzo dużą bezwladnosc w mierzenie temp. do tego dochodzi podatność na słońce. W związku z tym pomiar jest średnio dokładny.

Ale z drugiej strony fajnie mieć zapamiętany najniższą temperaturę -14.9C :-)

Napisano

licznik ma bardzo dużą bezwladnosc w mierzenie temp. do tego dochodzi podatność na słońce. W związku z tym pomiar jest średnio dokładny.

Ale z drugiej strony fajnie mieć zapamiętany najniższą temperaturę -14.9C :-)

Widzę że Pan kolega mnie rozumie :)

Rożnicę w temperaturze wąchają się o ile tak mniej więcej ?

Napisano

Jesienią zeszłego roku wyjechałem z domu po 14:00 i było coś koło 19C. Na sobie miałem krótki rękaw i spodenki Wracałem z ostatnimi promieniami słońca i było 8C.

Inny przykład: górka ma prawie 3km długości i różnica wysokości ponad 180m - różnica temperatur jak w książkach z geografii 1C.

Jeszcze inaczej. Biorę zimą rower z garażu który ma zawsze około 14C. Muszę jechać z pół godziny żeby doszedł do realnych -10C

Napisano

Jesienią zeszłego roku wyjechałem z domu po 14:00 i było coś koło 19C. Na sobie miałem krótki rękaw i spodenki Wracałem z ostatnimi promieniami słońca i było 8C.

Inny przykład: górka ma prawie 3km długości i różnica wysokości ponad 180m - różnica temperatur jak w książkach z geografii 1C.

Jeszcze inaczej. Biorę zimą rower z garażu który ma zawsze około 14C. Muszę jechać z pół godziny żeby doszedł do realnych -10C

Widzę ze ma długą adaptację do zmiany temperatury. A są jakieś sensowne inne modele liczników , na które można zwrócić uwagę ?

Napisano

Ja mam Sigme 1609 sts i temperatura aktualizuje się w miarę szybko, złapanie prawidłowego odczytu nie zajmuje jej więcej niż 5min, ale trzeba pamiętać o tym, co pisali koledzy wyżej - podatny na słońce, co mocno zakłamuje wskazania.

W porównaniu z termometrem w domu, różnica wskazań wynosiła +/- 1 stopień. Temperaturę sprawdzam sporadycznie, moim zdaniem to jest akurat mało przydatna funkcja.

Nie jestem pewien jak jest teraz (sprawdziłem tylko kilka modeli na stronie - mają standardową baterię 2032), ale kiedyś VDO w niektórych licznikach miało specjalne baterie, które były pierońsko drogie - warto sprawdzić jeśli kupowałbyś starszy model.

Napisano

Ja mam Sigme 1609 sts i temperatura aktualizuje się w miarę szybko, złapanie prawidłowego odczytu nie zajmuje jej więcej niż 5min, ale trzeba pamiętać o tym, co pisali koledzy wyżej - podatny na słońce, co mocno zakłamuje wskazania.

W porównaniu z termometrem w domu, różnica wskazań wynosiła +/- 1 stopień. Temperaturę sprawdzam sporadycznie, moim zdaniem to jest akurat mało przydatna funkcja.

Nie jestem pewien jak jest teraz (sprawdziłem tylko kilka modeli na stronie - mają standardową baterię 2032), ale kiedyś VDO w niektórych licznikach miało specjalne baterie, które były pierońsko drogie - warto sprawdzić jeśli kupowałbyś starszy model.

Rozglądając sie po asortymentach sklepów, namierzyłem coś takiego :

- Sigma BC 16.12 STS,

- Sigma BC 12.12 STS,

- Sigma Sport BC 1609 STS,

- Cateye CC-RD300W,

- CATEYE Adventure CC-AT200W,

- VDO HC12.6,

- Ciclosport CM 8.2.

P.S

Czy do koła 29" trzeba wybierać jakiś specjalny licznik ?

Napisano

Stanęło na Sigma 16012 sts lub VDO dx1 lub dx2 oba są w promocji lecz data produkcji 2011. Który byście wybrali? 

Napisano

ja bym kupil sigme ale przewodowa sam 1609 ma temperature i podswietlanie

Zakupiłem sigmę 16.12 STS kad :)

Dziękuje wszystkim za pomoc

Napisano

Szukam najtańszego pewnego licznika z kadencja. Jak tani to raczej przewodowy. Udało mi się wyselekcjonować takie trzy typy:

Cateye Strada Cadence CC-RD200

Bontrager Trip 3

Sigma BC 16.12 + Kadencja

Wszystkie trzy mają tę samą wadę wyświetlacz z dwoma danymi. Czyli nie da się mieć prędkości, kadencji i jeszcze np. dystans dzienny lub godzina. Ale przeżyję to. A teraz pytanie, który albo co jeszcze w zamian?

Jest niby jeszcze VDO X3 cad ale to ociera się o trzy stówy a to już dużo.

Napisano

Szukam najtańszego pewnego licznika z kadencja. Jak tani to raczej przewodowy...

...Wszystkie trzy mają tę samą wadę wyświetlacz z dwoma danymi. Czyli nie da się mieć prędkości, kadencji i jeszcze np. dystans dzienny lub godzina. Ale przeżyję to. A teraz pytanie, który albo co jeszcze w zamian?

Jest jeszcze CicloSport który ma trzy linie na wyświetlaczu.

http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-cm-221-wired-bike-computer/aid:635420

plus kadencja - http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-cadence-for-cm-22-221/aid:203793

http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-cm-421-wireless-bike-computer/aid:635428

plus kadencja - http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-cadence-set-for-cm-4er-series-all-models/aid:203789

i jak ktoś lubi, to tutaj może jeszsze być tętno opcjonalnie

http://www.rosebikes.com/article/ciclosport-cm-421-hr-wireless-bike-computer/aid:635432 plus kadencja j/w.

Jako że mój wiekowy Trelock wysłużył się i postanowił odejść na emeryturę,

a sam Trelock nie ma satysfakcjonującego mnie modelu w sensownej cenie,

to sam zastanawiam się nad modelem 4.21 plus kadencja.

Cena atrakcyjna, szczególnie jeśli się próbuje szukać taniej w innych sklepach lub na ebay, amazon...

Napisano

Szukam najtańszego pewnego licznika z kadencja. Jak tani to raczej przewodowy. Udało mi się wyselekcjonować takie trzy typy:

Cateye Strada Cadence CC-RD200

Bontrager Trip 3

Sigma BC 16.12 + Kadencja

Wszystkie trzy mają tę samą wadę wyświetlacz z dwoma danymi. Czyli nie da się mieć prędkości, kadencji i jeszcze np. dystans dzienny lub godzina. Ale przeżyję to. A teraz pytanie, który albo co jeszcze w zamian?

Specialized Speedzone Elite ma 3 linie wyswietlane. Temp jest nie ma natomiast podswietlenia. Przewodowy z kadencja. Znalezc mozna w sieci juz za 120 pln.

Tu link

http://okazjometr.pl/deals/view/5909/licznik-14-funkcyjny-specialized-speedzone-elite-black-za-119zl

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 4

Napisano

Ok, ja tez uległem sile przekonywania Sigmy i nabyłem BC 16.12 + kadencja na drutach.

Na razie jestem zadowolony. Co ciekawe zadziwiło mnie moje kręcenie - jeżdżę w przedziale 85-100rpm. Czyli mógłbym z kadencji zrezygnować bo była po to by się dobrze kręcić nauczyć :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...