Skocz do zawartości

[rower] Kross Level A6 vs Level B6 porównanie osprzętu

wojtex2727

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na początek witam wszystkich bo to mój pierwszy post na formu.

Dalej tak jak w temacie. Próbuję porównać osprzęt tych dwóch rowerów. Choć myślałem że są to modele bliźniacze różniące się tylko rozmiarem kół, to jednak, tak nie jest. Występują różnice w amortyzatorze, hamulcach i inych, a niestety moja wiedza na ten temat jest o wiele za słaba :icon_confused:  Dlatego proszę o pomoc w porównaniu tych dwóch rowerów pod względem osprzętu i wyrażenie swojej opinii bardziej doświadczonych użytkowników. To że jeden ma koła 26 a drugi 29 może na razie pomińmy, to kolejny temat rzeka w który dopiero się zagłębiam :laugh:

Podsyłam linki do obu rowerów:

A6 http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc/level-a6

B6 http://www.kross.pl/pl/2013/mtb-xc29/level-b6-29er

Dla ciekawostki napisze że znalazłem sklep gdzie wbrew temu co pisze producent A6 mogę kupić za jakieś 2800 zł, a B6 za 2450 zł co dało mi trochę do myślenia, co może być nie tak z tą B6... 

Z góry dzięki za pomoc

Napisano

Jak na rowery z tej samej półki cenowej, różniące się tylko rozmiarem kół to i tak osprzętem różnią się nie jakoś drastycznie.

Lebel B6 ma o klasę gorszy osprzęt w napędzie, słabsze hamulce i sporo gorszy amortyzator -  niby ten sam model, ale dłuższy i "węższy", więc ze sztywnością dużo gorzej.

Czymś przecież trzeba było zrekompensować różnicę cenową podstawowych komponentów, czyli: kół, opon, amortyzatora i ramy, bo te są zdecydowanie droższe dla rowerów MTB 29er. 

To są zupełnie inne rowery ich porównywanie pod względem osprzętu nie ma sensu. Musisz po prostu podjąć decyzję na jakim kole chcesz jeździć i już :thumbsup: Albo, jak to ktoś ujął: "chcesz rower modniejszy, czy lepszy sprzętowo"  :w00t:

Napisano

Dla ciekawostki napisze że znalazłem sklep gdzie wbrew temu co pisze producent A6 mogę kupić za jakieś 2800 zł, a B6 za 2450 zł co dało mi trochę do myślenia, co może być nie tak z tą B6... 

Z góry dzięki za pomoc

Wydaje mi sie, że 26' jednak schodzą częściej, a B6 leży i dlatego ma niższą cenę. Co do "wartości" A6 podejrzewam, że marża na 26' i 29' jest podobna - czytaj sprzedawca na A6 zarobi więcej ;)

Chyba że różnice powodują te łąmiące się ramy w B6;)

Napisano

Weź się nie odzywaj jak nie masz pojęcia.

Jedno, dwa, trzy pęknięcia na wszystkie sprzedane rowery.

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Jechan, tylko na tym forum znajdziesz dobrych kilka tematow do lektury. Zakladam, ze nawet co dziesiaty uzytkownik Krossa nie jest tu zarejestrowany. Wiec sobie odpowiedz. W kilku niezych sklepach rowerowych na poludniu Polski dziwnym trafem podzielaja moja opinie.

Napisano

Dzięki za pomoc. Poszedłem za radą i poczytałem trochę forum. Rzeczywiście włos się jeży na głowie, a ja głupieje coraz bardziej. Zdecydowałem że odpuszczam sobie Levela B6.

Jeszcze zanim usiadłem do kompa byłem dość mocno zdecydowany na Kross Level A6 bo mogę go kupić za 2500 zł i mi się cholernie podoba  :D Teraz już sam nie wiem, boję się że będę się potem bujał po serwisach i gwarancjach, szczególnie że w sklepie obok zaproponowali mi Scotta Aspect 930 za tą samą kasę co Levela A6 lub Unibike Evo 29 za 2000 zł. Czy 29er za tą kasę to nie będzie jakieś dziadostwo. Jak zwykle ciężko mi ocenić bo jeszcze słabo się znam na osprzęcie a sprzedawcy w każdym sklepie mówią co niego.

Napisano

unibike flite 26", author spirit, Merida matts tfs 300d :D, kellys oxygen, mbike renegade disc, mongoose tyax expert,  romet jolene 2, scott aspect 630 i wiele innych lepszych od krossa w tej samej cenie :D

Napisano

Dzięki za podpowiedź. Chyba jednak zdecyduję się na Unibike EVO 29er. Pod warunkiem że po przejechaniu się na nim nie okaże się że 29er to nie dla mnie, bo nie miałem jeszcze do czynienia z tym rozmiarem kół. Macie jakieś opinie na temat tego roweru? 

Napisano

Widziałem tematy o tych pęknięciach ;) Jeśli nie krossa to polecę właśnie Unibike Flite 26"

Wysyłane z mojego Nexus 4 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

Ja tylko napisze, ze mam b4 tydzien i jak na razie nie peka nic ;) Jak tylko peknie to zaczne rzucac miechem na forum ;) Co do wyboru roweru to _koniecznie_ sie przejedz conajmniej dwoma, ja sprawdzalem wlasnie evo i b4, pozycja (to chyba wynik geometrii ramy + zastosowany mostek i kiera) i ogolne odczucia przekonaly mnie do b4.

Napisano

Ciekawe jeszcze ile z tych rzekomych pęknięć to rzeczywiście wina krossa, a ile to wina niewłaściwego użytkowania, bo o tym pewnie nikt nie napisze. Oczywiście nie mam na myśli startu w maratonach czy coś, tylko np. skakania z wyższych przeszkód. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ciekawe jeszcze ile z tych rzekomych pęknięć to rzeczywiście wina krossa, a ile to wina niewłaściwego użytkowania, bo o tym pewnie nikt nie napisze. Oczywiście nie mam na myśli startu w maratonach czy coś, tylko np. skakania z wyższych przeszkód. 

Moi znajomi jeźdżą w maratonach i mają Krossy, wprawdzie te starsze ramy ale nie zamieniliby ich na inne, Kross to jedna z porządniejszych marek dostepnych na rynku, możemy być dumni z tej firmy.

Napisano

Ja mam już 2 krossa i nic nie pęka a moja waga to 110kg. Tak jak kolega wcześniej napisał że pewnie większa część tych pęknięć to wina osób korzstających z tegoż roweru. 

Poza tym nazwanie krossa szajsem to jak dla mnie ostre przegięcie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...